10.04.2012. / 13:00

Autor: Hina

Sjeverna Koreja spremna za lansiranje rakete

Sjeverna Koreja je u utorak objavila da je spremna za lansiranje rakete dugog dometa, smjesta izazvavši osudu Južne Koreje i Rusije, te poziv Kine, svog glavnog saveznika, na suzdržanost, izvješćuju agencije.

Sjeverna Koreja pripremila je rakete dugog dometaSjeverna Koreja pripremila je rakete dugog dometaSjeverna Koreja je u utorak objavila da je spremna za lansiranje rakete dugog dometa, smjesta izazvavši osudu Južne Koreje i Rusije, te poziv Kine, svog glavnog saveznika, na suzdržanost, izvješćuju agencije.

Lansiranje rakete Unha-3, za koju Pjongjang tvrdi da joj je svrha u orbitu postaviti meteorološki satelit, predstavlja kršenje sankcija Ujedinjenih naroda (UN) uvedenih kako bi se Sjevernu Koreju spriječilo u razvoju projektila s nuklearnom bojevom glavom.

Prema riječima Ryua Kumchola, zamjenika ravnatelja Središnjeg odbora za svemirska istraživanja, Sjeverna Koreja bi danas trebala dovršiti sastavljanje rakete Unha-3.

"Lansiranje meteorološkog satelita Kwangmyongsong-3 je dar našeg naroda našem velikom vođi, drugu Kim Il-sungu, povodom 100. godišnjice njegovog rođenja, pa se ovdje ne radi o probnom lansiranju projektila", kazao je Kumchola.

Lansiranje je predviđeno za razdoblje od četvrtka do ponedjeljka i koincidirat će s proslavom u čast utemeljitelja Sjeverne Koreje.

Zapad tvrdi da se radi o prikrivenom testiranju balističkog projektila i podsjeća da je Sjeverna Koreja prije tri godine napustila šesterostrane pregovore o razoružanju.

Južna Koreja je priopćila da je "razočaravajuće što Sjeverna Koreja tjera svoj narod da ovom provokacijom, koja će dodatno doprinijeti izolaciji i sankcijama međunarodne zajednice, podnosi žrtve".

Rusija, koja je nedavno ojačala gospodarske veze sa Sjevernom Korejom, osudila je najavljeno lansiranje rakete, a odluku o tome smatra "zanemarivanjem odluka Ujedinjenih naroda".

Kina, koja Pjongjang podupire gospodarski i politički, uputila je ponovno poziv na suzdržanost i izrazila "zabrinutost zbog razvoja događaja".

Japanski premijer Yoshihiko Noda je upozorio da će u slučaju da Sjeverna Koreja lansira raketu, "Japan razmotriti sljedeći korak u suradnji s međunarodnom zajednicom, uključujući Vijeće sigurnosti UN-a".

Zračne kompanije su preusmjerile svoje zrakoplove na nove rute kako se ne bi našli na putanji rakete Unha-3.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika