10.04.2012. / 15:18

Autor: Hina

Čačićev udarac

Struja će poskupiti više od 13,5 posto

Prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da će cijena struje poskupjeti više od 13,5 posto, a pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi u sljedećih mjesec i pol dana.

Radimir ČačićRadimir ČačićPrvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas da će cijena struje poskupjeti više od 13,5 posto, a pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi u sljedećih mjesec i pol dana.

Čačić je podsjetio da već dvije godine postoji suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na poskupljenje od oko 13,5 posto koje nije realizirano, a pošto je u međuvremenu cijena energije u proizvodnji struje generalno porasla nema nikakve dvojbe da će cijena struje poskupjeti, o čemu se, rekao je, rade izračuni.

"Značajan dio cijene u proizvodnji struje su nafta i plin i prema tome nema nikakve dvojbe da će ona poskupjeti, izračuni se rade, o tome smo već govorili", rekao je Čačić novinarima prije početka HNS-ovog okruglog stola o suvremenim pristupima rješavanju sporova. Dodao je da će poskupljenje cijene struje sigurno biti više od 13,5 posto.

Za datum poskupljenja rekao je da treba pitati HEP. Ta tvrtka, po pisanju medija, zatražit će od Ministarstva gospodarstva i vlade poskupljenje cijene struje od 22 posto, a očekuje da će vlada odobriti poskupljenje od 15 posto.

Čačić pretpostavlja da će do poskupljenja struje doći u okviru sljedećih mjesec i pol dana.

Upitan može li vlada na neki način ublažiti udar na standard građana, ustvrdio je da ni jedna vlada ne može utjecati na svjetske cijene energije. Dodao je da Ministarstvo gospodarstva do 2009. nije određivalo cijene u energiji, odnosno "da se nije pravilo da ih određuje" te da se nakon toga vlada Jadranke Kosor odlučila proglasiti nadležnom za cijene svjetske energije, ali to nije imalo nikakav utjecaj.

Tu vrstu gluposti da vlada određuje cijene, kazao je Čačić, napustili smo devedesetih kada smo prešli na tržišno gospodarstvo, a i socijalističko samoupravljanje razumjelo je da vlada ne može određivati cijene.

Čačić je zaključio da svi mogu suosjećati s građanima zbog rasta cijena, ali da je jedna stvar suosjećanje, a druga "da glumimo da možemo određivati cijene".

Hrvatska elektroprivreda (HEP) još nije uputila konačni zahtjev za nužnim poskupljenjem električne energije, odgovorili su danas iz HEP-a na upit o najavama nekih medija da bi HEP mogao zatražiti poskupljenje struje za 22 posto, a Vlada odobriti 15-postotno poskupljenje.

O pravim razlozima za poskupljenje električne energije pročitajte u novom broju Nacionala.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 10.04.12. 15:22

Kladim se da će Ipsos Puls i nakon svih ovih poskupljenja, visine nezaposlenosti, podignutog PDV-a, poskupljenja nafte i svega ostalog, izaći s podacima kako i dalje, vladu i predsjednika, podržava barem 70 - 80 % ispitanika.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 10.04.12. 15:49

struja mora biti skupa kada treba 60+ papira da bi se uvele solarne stanice. HEP je sponzor svih sportskih udruga.
Čačić, svima priča o efikasnosti i rezanju troškova, samo se reže troškove tamo gdje treba biti junačina pa to i učiniti.

Važno je da ne gad Čačić stavio na čelo HEP zamrznutog saborskog umirovljenika, i pri tome uvrijedio sve ljude od struke jer oni samo znaju kWh i frekvencije. Oni su radili, i pridonosili društvu, nisu svu pamet popili u HNS i saboru, kao Čačićev zamrznuti umirovljenik. Ili Fernečak, lopov koji više ne zna što je morlano a što nije, a zarađuje zajedno s HNSom varajuči invalide.

Dao Bog da nas mađari spasili od Čačića, ako nam Čačić vozi privredu i državu, i jedno i drugo završiti će kao oni nesretni mađari na cesti nad kojima se Čačić onako bahato duri.


registracija
7/3/11

medjimurec, 10.04.12. 16:52

Daj ostavku Cacicu zajedno sa tom tzv " vladom " , totalno ste nesposobni !


registracija
27/8/09

Lujo1, 10.04.12. 17:11

Čačiću, kadrovskom politikom koju vodite i kojom ste u HEP-ovu Upravu smjestili potpuno nekompetentne "stručnjake" dovest ćete do toga da će struja poskupjeti 300% ili je uopće neće biti!
Čačiću probudi se čovjeće!!


registracija
7/9/07

Vinogradar, 10.04.12. 17:50

Kaže
Prvi Potpredsjednik
(uh, koje li titule da se pokakaš na nju!)
i Prvi Ministar Gospodarstva
(još gluplja titula)
da Vlada
NE MOŽE UTJECATI
na cijene
BENZINA
na cijene
STRUJE
da ne može
BEZ INVESTICIJA
UTJECATI NA ZAPOSLENOST.
-------------------------------------------------
Ovaj bahati umišljeni Čačić vodi hrvatsko gospodarstvo
kao što vozi auto po mađarskoj autocesti :
UBIJA ŽIVOT OBIČNOG HRVATSKOG ČOVJEKA!
---------------------------------
Pitanje :
Na koji racku može UOPĆE utjecati hrvatska Vlada na čelu s Milinovićem i
PRVIM (nesposobnim i prepotentnim) POTPREDSJEDNIKOM ???


registracija
10/2/12

Hazu, 10.04.12. 19:41

Glasajte imbecili opet za jugoslovene i ateiste ,eto vam,nema kradezea više hahahahahaa ,a tek ste počeli crkavati od poskuplkjenja


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 00:08

-vazno je da smo slupali oko 240 milijuna kuna na ministarstvo ekologije Mirele Holy koja nema ni pojma sto je to ekologija.
-onda je tu gordan maras i njegovo ministarstvo, onda ministarstvo uprave, i masa drugih bezveznih ministarstava koji nemaju svrhu, a trose preko milijardu kuna zajedno.
-tu je jos i crkva, oko 300 milijuna kuna..

cetiri miliona gradana placa:
-ured predsjednika sa 20 bezveznih savijetnika
-ured premijera sa 100 ministarskih savijetnika,
-150+ saborskih zastupnika,zastupnici za manjine se gotovo i ne biraju
-zupani s zupaniskim skupstinama
-gradonacelnici sa gradskim skupstinama
-160+ konzulata i ambasadorima u kojekavim jebivjetrinama tipa konzulata u Tuzli

U sazetku, moguce je na bezveznim drzavnim uredima ustedjeti par milijardi kuna, dovoljno za mnogo, mnogo solarnih elektrana.

Hrvatski gradani vec godinama pate, da bi ugodno zivjele nekakve budale u saboru i drzavnim uredima.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 00:12

podite na youtube, i pogledajte s kakvom se arognacijom i sadizmom Cacic ismijava novinare dok govori o poskupljenju struje......Cacic je takav gad skoro moze stati rame uz rame sa Jacom i Sanaderom.

Nadam se da ce madari strpati tog prenapuhanog gada 10 godina u zatvor.


registracija
26/1/08

Rampa, 11.04.12. 00:13

@Hazu
Hebo te monsinjor Srakić, a i ti njega!
Kakve veze imaju ateisti ili vjernici sa sposobnošću ili nesposobnošću obavljanja neke funkcije u Vladi?!!
Ne sraćkaj o Jugoslovenima(usput veliko je slovo!), jer su se sve Jugoslovenčine i teške komunjare na vrijeme brzinom stampeda još '91-e sklonile iz SDP u HDZ!!

@medjimurec
Ako je ovo tzv Vlada(Vlada velikim slovom i kad je tzv onda ne idu navodnici!) onda je svaka HDZ Vlada do sada samo loša novinska karikatura!

@Zvonko
I dalje ih podržava dvostruko više nego li Jacinu Vladu, Vladu koja se konstantno i bez mjere zaduživala, rasprodavala i držala umjetne cijene energenata glumeći kako oni brinu za građane!
Nije lako nakon takvih pljačkaša i kriminalaca dignuti zemlju na noge!!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 00:19

http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/187119/cacic-Cijena-struje-ce-porasti-vise-od-13-5-posto.html

totalni gad


registracija
7/3/11

medjimurec, 11.04.12. 07:59

Rampa , pisi tu vladu kakovim slovima pozelis , nisu sposobni ni ovce da cuvaju jel tako razumijes??


registracija
6/4/12

elem, 11.04.12. 09:28

Uopće više ne treba raspisivati nove izbore. Ovdje koliko vidim po komentarima ima dovoljno ministara, savjetnika a i našao bi se i predsjednik vlade.
Zanima me kakve veze ima sposobnost sa porijeklom ili osobnim vjerskim uvjerenjem.
Uvijek su me učili da se vrši podjela na čovjeka i nečovjeka.
Svi mi koji smo rođeni ( to nam i piše u rodnom listu), kao hrvati, a ne mislimo da je stranka koja je bila do nedugo na vlasti jedino ispravna (vidimo po aferama), zapravo za neke nismo hrvati nego valjda jugoslaveni, tunguzijanci i sl.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika