10.04.2012. / 15:45

Autor: Hina

Vasle: Za Sloveniju ključno smanjiti rashode

Ključno za stabilizaciju slovenskih javnih financija je smanjiti rashode jer je prostor za povećanje prihoda vrlo mali, a povećanje PDV-a došlo bi u obzir samo u krajnjoj nuždi, izjavio je direktor ureda za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade Boštjan Vasle.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaKljučno za stabilizaciju slovenskih javnih financija je smanjiti rashode jer je prostor za povećanje prihoda vrlo mali, a povećanje PDV-a došlo bi u obzir samo u krajnjoj nuždi, izjavio je direktor ureda za makroekonomske analize (UMAR) slovenske vlade Boštjan Vasle.

"Ključni problem naših javnih financija su rashodi. Porezne stope u Sloveniji su visoke i tu nema manevarskog prostora, osim oporezivanja imovine i ekoloških poreza. Konsolidaciju javnih financija zato je potrebno provesti u prvom redu na strani rashoda, a povećanje PDV-a došlo bi u obzir samo kao krajnja mjera", rekao je Vasle u razgovoru za novi broj tjednika "Reporter" od utorka.

Samo stabilizacija javnih financija može omogućiti da država, banke i poduzeća mogu ponovno pod prihvatljivim uvjetima dolaziti do sredstava na financijskom tržištu, a štednja i planirano smanjivanje proračunskog deficita na 3 posto BDP-a u ovoj godini nisu sami po sebi cilj nego uvjet za gospodarski oporavak, istaknuo je Vasle.

Zabrinjavajućim ocjenjuje što Slovenija proteklih godina nije uspjela stabilizirati svoje javne financije, kako su to uspjele druge europske zemlje, pri čemu je na razini eurozone u 2011. godini deficit javnih financija u prosjeku smanjen na 4,1 posto BDP-a, a u Sloveniji je čak povećan na 6,4 posto.

Sadašnja vlada nastoji primijeniti mjere štednje radi stabilizacije javnih financija koje su ekonomisti proteklih godina već preporučivali, zato bi i sindikati koji ih za sada odbijaju morali u pregovorima s vladom pokazati "fleksibilnost", da bi se došlo do "prihvatljivog oblika" strukturnih reformi koje Sloveniju još čekaju, naveo je Vasle u razgovoru. Pri tome je istaknuo potrebu reforme na području tržišta rada kako bi ono postalo fleksibilnije, te na području mirovinskog osiguranja, kako bi to područje bilo prilagođeno demografskim trendovima.

Vladine najave smanjivanja plaća u državnoj upravi i javnom sektoru Vasle je obrazložio kao nužnu mjeru za stabilizaciju javnih financija, rekavši da bi i javni službenici trebali dijeliti sudbinu privatnog sektora, gdje je proteklih godina zapošljavanje smanjeno, a plaće stagnirale.

Što se tiče slovenskog financijskog sektora, Vasle je istaknuo da se sadašnja vlada zauzima za privatizaciju državnih banaka, bez obzira da li domaćim ili stranim ulagačima, te da ih neće dokapitalizirati javnim sredstvima.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika