10.04.2012. / 15:54

Autor: Hina

'Svaka sekunda u školi mora biti korisna'

Predsjednik Republike Ivo Josipović komentirao je danas stav Hrvatske biskupske konferencije (HBK) prema kojem je prijedlog da se vjeronauk u školama održava prvog ili zadnjeg školskog sata diskriminacija, rekavši kako očekuje da će se, na tragu jednakosti i pravednosti za svu djecu, organizirati nastava na način da svaka sekunda koju provedu u školi bude korisna.

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović komentirao je danas stav Hrvatske biskupske konferencije (HBK) prema kojem je prijedlog da se vjeronauk u školama održava prvog ili zadnjeg školskog sata diskriminacija, rekavši kako očekuje da će se, na tragu jednakosti i pravednosti za svu djecu, organizirati nastava na način da svaka sekunda koju provedu u školi bude korisna.

"Mislim da svi đaci moraju biti u jednakim uvjetima, to znači da se ne smije događati da se djeca koja ne idu na vjeronauk 'skiću' po dvorištu i da bez sadržaja provode svoje vrijeme u školi", izjavio je Predsjednik Republike zamoljen za komentar stava HBK, nakon što je danas primio ratne izvjestitelje HRT-a.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović preporučio je, kako pišu mediji, da se vjeronauk u školama održava prvi ili zadnji školski sat na što je odmah reagirala Crkva, a predsjednik HBK Marin Srakić je pisao premijeru Zoranu Milanoviću naglasivši kako je takav prijedlog diskriminirajući s obzirom da 85 posto roditelja i učenika upisuje vjeronauk.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

registracija
15/8/09

vergilia, 10.04.12. 17:00

Predsjednik Josipović me sve više podsjeća na nekog popa - što više priča, to manje - kaže. Ustvari - bolje mu je da šuti...:)


registracija
1/4/12

Yosarian, 10.04.12. 17:07

Vjeronauk van iz škole - jednom zauvijek - AMEN.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 17:32

Ako netko živi u katoličkoj sredini zar nije red da nešto i zna o vjeri svojoj sumještana.

Da su oni koji sada izljevaju žuč kad čuju o vjeronauku u školi, u svoje vrijeme pohađali vjeronauk znali bi poštovati vjeru svojih susjeda.

Možda bi i onih 15% trebalo na neki način nešto saznati o vjeri jer će u protivnom i za 15 (30) g ponovo biti ovako nepritojnih komentara kao sada.

Hajde, ovi imaju opravdanje odrasli su u komunizmu, no ovi danas neće imati opravdanje.


registracija
28/4/10

Zvonko, 10.04.12. 18:13

Komunisti su uvijek bili protiv crkve, jer je crkva baštinila hrvatstvo i čuvala našu kulturu. Njoj najviše treba zahvaliti opstojnost 888-godišnje državne apstinencije. Bila je u nemilosti Tita i jugonacionalista, pa ne čudi ovo današnje obračunavanje. Malo su se prilagodili demokraciji pa se sada vole zvati ateistima i agnosticima, ali su interesi i neprijatelji ostali isti. Udar na vjeronauk i ugovor s Vatikanom nema veze s novcima ili rasporedom sati u školi, nego samo dosljedno provođenje boljševičke revolucije proletarijata i čuvanje vlastitih pozicija.

Jugonacionalisti su rak rana hrvatskog bića.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 10.04.12. 18:14

E moj Josipoviću,neki dan jedan pop otvoreno kaže da ne poštuje ovu državu,ti ništa,onda drugi ne poštuje ministra te čak prijeti i vladi,ti opet ništa, nego nježno,meketavo kao i u slučaju kada jedan treći pop slavi misu za Pavelića.
Jesi li ti predsjednik ove zemlje ili samo njen budući umirovljenik s povlaštenom mirovinm?
Na kraju i ne manje važno,vjeronauk ne ide u obrazovanje,nije mu mijesto u školi.Ako uopće želimo imati obrazovane ljude.Ako ne,onda neka ostane u još većoj satnici.Što gluplji narod to lakše njime vladati.
To što je HDZ jednom potpisao nekakv ugovor ne znači da se ne može raskinuti.
Vjeronauku će biti sasvim dobro i u Crkvi,a školu ostavimo za ozbiljne stvari.


registracija
27/11/11

Culex, 10.04.12. 18:50

Kolestotorolski šok!I Dalje sam,zašto,a tko sam ja u uopće da ne budem zgrožen s Vama g. Laudate,niti sam,hvala Bogu,niti bi mi to,nešto falilo ak bih bio,Što Vam bilo što značilo, rođen i odrastao u komunizmu,..poštovani Lauudate kome i zašto tako u prazno? Pa ,svi smo se ,još po koji put uvjerili,da je Isus Krist mućenik zbilja umro uzrokom mizerija i njihovom "vjerom"u oholost i osvetu,zašto ponavljati razlog,zašto nudite nešto novo? Što više vjerujemo,sve smo bliže istine! Zašto skrećete s glavnog puta?


registracija
1/4/12

Yosarian, 10.04.12. 18:51

Taj red da se nešto nauči o vjeri svojih susjeda je poveznica s crkvom . koju su btw mogli svi pohađati koji su to htjeli i u komunizmu - mada mi nikada u komunizmu nismo bili.
Laudate ne pakiraj nepristojnost. A mislim svakako da bi uvođenje Dawkinsa u škole kao lektire uveliko pomoglo izobrazbi djece.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 19:02

Isprika svima koji su rođeni i odrasli u komunizmu. I sam sam dio te ili tih generacija.
Namjera je bila komunizam kao opravdanje za neznanje o vjeri.

@Poštovani Culex
ponovit ću se "među vukovima ovca barem treba glumiti da je vuk" a vukovi ako progutaju, progutaju.

Volio bih vidjeti osjetljivost i kad vukovi čoporativno napadaju no toga je malo na stranicama Nacionala.
Iako sam ovca žao mi je vukova.


registracija
24/3/10

bagsy, 10.04.12. 19:04

Više volim kad priča o ZAMP-u,tu je kompetentniji.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 19:11

@Yosarian
Dawkinsa u škole kao iziborni predmet..... samo molim bez nametanja dosta je toga bilo u ....... skoro sam rekao komunizmu, ali sam na vrijeme stao.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 19:12

Obožavam demokraciju. Nema nametanja. Sve je po izboru. Djeca mogu učiti o vjeri u školama, ne moraju se skrivati po crkvama.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 19:20

Rođen sam u vrijeme totalitarizma. Crkva je bila blizu škole. Vjeronauk nam je bio odmah poslije nastave. Učitelj je to znao i jednom prilikom nas je namjerno bez razloga zadržao sat vremena samo da ne možemo otići na vjeronauk.

Sutradan ujutro župnik je protestirao kod ravnatelja škole.
Ako se usudio to napraviti davne šezdeset i neke ne vidim zašto bi nadbiskup Srakić sada u vrijeme demokracije šutio.


registracija
27/11/11

Culex, 10.04.12. 20:00

Cij.Laudate, okolnostima postajemo nobelovci, ak smijem,,6o i neka..,ugao Cesarćeve i Trga Slobode,(u svim je mj.tako bilo),Uskrs ! Kažu ,preko puta snimaju..nikad nisam vidio oca ponosnjijeg i mater ijepšu!Vjerovao ili ne,na korsu su svi "šiptari " radili.Poslije "svijećnice" nije se mogao nametati u svećanosti ni jedan dan u godini!..eto,baš ,onak .


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 20:11

@Poštovani Culex,
ovo.. "okolnostima" me asocira pa bih rekao da smo kao biljke kojima treba sunce ali trebaju nam i sivi tmurni dani da namoče zemlju oko naših korijena.

Prav za prav nemam ništa protiv sivih dana iako su mi draži sunčani. A trebaju i jedni i drugi.

Da nema jednih ne bi znali za ljepotu drugih. Da nema drugih ne bi znali za blagotvorno djelovanje prvih. Sve je to Bog lijepo složio.


registracija
27/11/11

Culex, 10.04.12. 20:39

Kao i obično, ne pozdravljam ljude ,pa gledam u stranu pa si nek misle dal sam ćuo što kažu il si dam važnost trenutka i odmah pružam ruku drugome.S Vama mi,to nije nikad pošlo za rukom.Kažete Bog je tako posložio!Znam da znate da se s time ne slažem.Ostavimo Boga,lako ćemo nas dvoje s Njim.L.p.


registracija
15/8/09

vergilia, 10.04.12. 20:41

Idem se izbljuvati..:))


registracija
15/8/09

vergilia, 10.04.12. 20:42

ps: Culex@, moje bljuvanje nema veze s tobom, slučajno si sa svojim komentarom upao ispred moga..:)
Pozdrav!


registracija
1/3/11

Laudate, 10.04.12. 20:55

Tja, ljudi obično čuju i vide ono što su očekivali ili željeli čuti i vidjeti, a ne ono što se stvarno zbilo.

@vergilia
samo naprijed, bez ustručavanja. Ima ljepote u svakom ljudskom činu, zavisi s kojim se namjerama promatra. Nije gadost u činu nego u očima koje gledaju.


registracija
2/11/09

Libellule, 11.04.12. 00:06

Hoće li se i svi ostali izborni predmeti održavati samo u prvom i posljednjem satu? Ili je boravak djece u knjižnici problem samo kad se radi o vjeronauku?


registracija
26/1/08

Rampa, 11.04.12. 00:22

Vjeronauk van iz škole!

Crkvi oduzeti do zadnje lipe od onih 360 mil. kuna iz proračuna!

Natjerati ih kao i sve druge da vode knjige i plaćaju poreze!

Slati im inspektore svako malo u kontrolu knjiga i poslovanja!!!

Što su oni bolji od ostalih poduzeća?

Velečasni Laudate, propovijedima je mjesto u Crkvi a ne ovdje!

A živo bi me interesiralo koliko bi od tih tvojih navodnih 85% katolika ostalo da se u HR uvede crkveni porez iz plaće kao npr. u Njemačkoj??

Ne bi ostalo niti ovih 15% koje sada spominješ!!

I još nešto, ako je vjeronauku mjesto u školi, zašto onda ne bi recimo hrvatskom jeziku, povijesti ili matematici bilo mjesto u Crkvi?

Pa kad već pravimo cirkus neka bude potpun!!!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.04.12. 05:42

Lignjo,ovo nije tema za tebe,ti se bavi omiljenom temom i igračima poput četnika Tadića,Dodika.....a što se tiče vjeronauka....izbaciti ga na glavačke iz škole.Garantiram da 95 % djece u Hrvatskoj i njihovih roditelje imaju istu želju.Samo 5 % ustaša gaji ljubav do pedofila........zapitajmo se zašto?


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 11.04.12. 05:44

Da još ovo dodam,ako crkva i ustaše misle da je suprotno,neka provedu i sprovedu TAJNO glasanje muđu svom djeceom.....dobit će još veći postotak protiv vjeronauka,Fuj gadljivci.


registracija
7/7/11

gadovi, 11.04.12. 07:41

Moram priznati da mi nedostaje bivši predsjednik Mesić. Taj se nije obazirao na to dali će se nekom svidjeti ili ne. On je zauzeo stav, liniju i po njoj je djelovao. Bio je prava osa, da osa, stršljen. provokativan i bolno istinit i učinkovit.
Naš Ivo je kao sveta voda.Služi samo u protokolarne svrhe. Od predsjednika ni p.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika