10.04.2012. / 16:43

Autor: Hina

Flamanska krajnja desnica pokrenula web-stranicu protiv imigranata

Flamanska krajnje desna stranka Vlaams Belang (Flamanski interes) pokrenula je u utorak internetsku stranicu na kojoj će građani moći iznijeti pritužbe na ponašanje ilegalnih imigranata Belgiji, što su nevladine udruge za borbu protiv rasizma oštro osudile.

Sporna web stranicaSporna web stranicaFlamanska krajnje desna stranka Vlaams Belang (Flamanski interes) pokrenula je u utorak internetsku stranicu na kojoj će građani moći iznijeti pritužbe na ponašanje ilegalnih imigranata Belgiji, što su nevladine udruge za borbu protiv rasizma oštro osudile.

Vlaams Belang slijedi primjer nizozomske Stranke za slobodu Geerta Wildersa, koja je nešto ranije pozvala nizozemske građane da prijave sve probleme koje imaju zbog boravka stranaca iz srednje i istočne Europe, što je izazvalo žestoke osude Europskog parlamenta i udruga za zaštitu ljudskih prava.

Čelnik Vlaams Belanga Filip Dewinter je rekao da je ta internetska stranica potrebna zbog "desetaka tisuća ilegalnih imigranata u belgijskim gradovima", a građani su pozvani da prijave sve slučajeve zloporaba socijalne pomoći, rada na crno i kriminala.

Direktor Centra za jednakost i borbu protiv rasizma Jozef De Witte oštro je osudio tu inicijativu, kazavši da ga podsjeća na mjere koje su nacisti 1930-tih godina poduzimali u Njemačkoj ili na postupke istočnonjemačke tajne policije poslije drugog svjetskog rata.

"To je potpuno nezakonito i Filipe Dewinter to zna vrlo dobro. On želi šokirati i provocirati", rekao je De Witte za belgijske medije.

Vlaamse Belang je nasljednik Vlaamse Bloka, stranke čije je djelovanje 2003. godine zabranio belgijski ustavni sud zbog rasističkog govora mržnje i poticanja na likvidaciju imigranata.

Na zadnjim parlamentarnim izborima u lipnju 2010. godine, Vlaams Belang je osvojio 12,5 posto glasova u Flandriji, sjevernoj belgijskoj regiji, u kojoj se većina političkih stranaka zauzima za što veću samostalnost te pokrajine, čemu se protivi frankofono stanovništvo u južnoj belgijskog pokrajini Valoniji i u glavnom gradu Bruxellesu.

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika