10.04.2012. / 19:08

Autor: Deutsche Welle

Dogovor s Iranom bi "graničio s čudom"

Nakon dugo vremena u petak (13.4.) u Istanbulu će se opet pregovarati o iranskom atomskom programu. Ali već u pripremnim razgovorima je očito kako se jedva može očekivati da će Teheran udovoljiti zahtjevima Zapada.

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadUoči razgovora predstavnika pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke s predstavnikom Irana, sve je izvjesnije kako su gledišta potpuno različita. Ovog vikenda je u Sjedinjenim Američkim Državama boravio izraelski ministar obrane Ehud Barak kako bi svog najvažnijeg saveznika i američku javnost još jednom podsjetio na zahtjeve Izraela.

Izraelski uvjeti

On već otvoreno tvrdi kako je riječ o "vojnom atomskom programu" Irana i zato traži da ta zemlja sav uran koji je već obogatila preda nekoj zemlji "kojoj Iran može vjerovati" i iz koje će Iran dobivati uran koji mu je potreban za miroljubive projekte. Drugi zahtjev je još teži: Izraelu nije dovoljan američki zahtjev za prekidom rada, nego traži potpuno uništenje iranskog, zapadu dugo vremena nepoznatog podzemnog pogona za obogaćivanje urana do visoke koncentracije u Qomu.

I na koncu, traži da Međunarodni ured za atomsku energiju opet dobije priliku nadzirati baš svaku aktivnost u istraživanju atomske energije u Iranu. No i sam izraelski ministar je priznao da bi ga obradovalo da Iran udovolji tim zahtjevima, ali i da bi se začudio kada bi Teheran pristao na te uvjete.

Na odgovor Teherana nije trebalo dugo čekati: već ovog ponedjeljka (9.4.) je šef iranskog nuklearnog programa Fereidon Abasi Davani dao poduži intervju iranskoj televiziji gdje je ta dva zahtjeva, predaju iranskog obogaćenog urana i uništavanje pogona u Qomu nazvao "nerealnim".

"Ostatak možda opet razrijedimo"

Još jednom je ponovio kako i taj, visoko obogaćen uran koji je na pragu onoga kakav se koristi u nuklearnom oružju, tek namijenjen za istraživački reaktor u Teheranu kako bi se proizveli "medicinski izotopi" potrebni za liječenje "tisuća pacijenata u Iranu".

Abasi Davani takav uran naziva "iranskom investicijom" i kako njegova zemlja "nije zainteresirana" takav materijal, kako joj se nudi ako zaustavi vlastite pogone, primati od drugih zemalja. No dodao je i kako im 20-postotni uran treba tek u ograničenim količinama i kako će ostatak "možda čak opet razblažiti u 3,5 postotnu koncentraciju".

Iranski mediji također citiraju ministra vanjskih poslova Alija Akbara Salehija kako ta zemlja "neće prihvatiti preduvjete" i kako "postavljati uvjete znači unaprijed povlačiti zaključke, što je potpuno besmisleno". Zapravo je i među Irancima manje sklonim tamošnjem režimu, nacionali nuklearni program postao i pitanje domoljubnog ponosa, tako da se jedva može očekivati od Irana da ga potpuno prekine zato što to "traži Zapad".

Posljednji razgovori takozvane Skupine 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska uz Njemačku) s Iranom je održan još u siječnju 2011. i prekinut je bez dogovora. Mnogi smatraju kako će slična sudbina zadesiti i sastanak koji počinje u petak u Istanbulu, mada se na službenoj stranici iranskog predsjednika Ahmadinedžada bučno najavljuje kako je Iran "spreman za pregovore" i kako je pripremio "praktične prijedloge za predstojeći sastanak", ne precizirajući o kakvim prijedlozima bi se moglo raditi.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 11.04.12. 03:53

Ha, ha, ha, dogovor s Izraelom. Vjerojatno misle na sve one "dogovore" koje su "dogovorili" s palestincima. Drzava (aparthejd) koja uopce nije clanica medjunarodne udruge koja nadgleda atomsku energiju jer ne zele da se uopce razgovara o njihovom ilegalnom nuklearnom programu, postavlja uvjete sto drugi moraju napraviti da bi njima omogucili zadrzavanje nuklearnog monopola kako bi sve susjede mogli I dalje nesmetano uznemiravati u ubijati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika