11.04.2012. / 08:16

Autor: Hina , Nacional.hr

Unatoč upozorenjima:

Sjeverna Koreja puni raketu

Regionalne sile kažu da je to lansiranje, najavljeno za razdoblje od četvrtka do idućeg ponedjeljka, zapravo prikriveno testiranje sjevernokorejskoga projektila dugoga dometa. Sjeverna Koreja tvrdi da je riječ o lansiranju meteorološkoga satelita

IlustracijaIlustracijaSjeverna Koreja ubrizgava gorivo u dalekometnu raketu "u ovome trenutku", objavio je čelnik sjevernokorejskoga satelitskog kontrolnog centra u srijedu uoči najavljenog lansiranja koje su već osudili svi susjedi i Zapad.

"Mislim da će ubrizgavanje goriva biti završeno u prikladnome trenutku", rekao je skupini stranih novinara Paek Chang-ho, čelnik satelitskoga kontrolnog centra korejskoga odbora za svemirsku tehnologiju. Nije želio komentirati kad će to biti završeno niti kad će biti lansiranje. "A što se tiče točnoga vremena lansiranja, o tome će odlučiti moji nadređeni", rekao je Paek.

Regionalne sile kažu da je to lansiranje, najavljeno za razdoblje od četvrtka do idućeg ponedjeljka, zapravo prikriveno testiranje sjevernokorejskoga projektila dugoga dometa. Sjeverna Koreja tvrdi da je riječ o lansiranju meteorološkoga satelita.

Clinton: Trebaju odustati

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je u utorak kako će planirano sjevernokorejsko lansiranje rakete ovoga tjedna prekršiti rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a te da bi Pyongyang trebao odustati od lansiranja ako želi bolju budućnost za svoj narod.

"Samo bih istaknula da ako Sjeverna Koreja želi miroljubivu, bolju budućnost za svoj narod onda ne treba izvesti još jedno lansiranje koje će biti izravna prijetnja regionalnoj sigurnosti", rekla je Clinton novinarima nakon razgovora s japanskim ministrom vanjskih poslova Koichiro Gembom.

Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice kazala je u utorak kako bi se Vijeće sigurnosti trebalo suglasiti o vjerodostojnom odgovoru ukoliko Sjeverna Koreja prekrši UN-ove rezolucije koje brane Pyongyangu uporabu tehnologije balističkih projektila.

"Ukoliko se to dogodi vijeće će se trebati sastati i odgovoriti vjerodostojno", rekla je novinarima Rice, ovomjesečna predsjedateljica 15-članog vijeća. "Nema neslaganja među članicama Vijeća sigurnosti da je to provokativan akt".

Izolirana i siromašna Sjeverna Koreja rekla je ranije u utorak kako je spremna nastaviti s lansiranjem svoje rakete dugog dometa. Pyongyang je kazao kako će lansiranjem Unha-3 rakete samo staviti u orbitu meteorološki satelit.

Lansiranje predviđeno za vrijeme između četvrtka i ponedjeljka oko proslave 100-tog rođendana pokojnog sjevernokorejskog utemeljitelja Kim Il-sunga, prekršit će UN-ove sankcije uvedene kako bi se ovu zemlju zaustavilo u razvoju rakete koja može nositi nuklearnu bojnu glavu.

Rice je također upozorila Sjevernu Koreju da odustane od lansiranja.

Zapad tvrdi kako je lansiranje prikriveni test balističkog projektila te zemlje koja je istupila iz tzv. šesterostranih pregovora o razoružanju.

Zapadni diplomati kažu kako je Kina, inače zaštitnik Sjeverne Koreje u vijeću, dovoljno ozlovoljena Pyongyangovim planiranim lansiranjem projektila da bi poduprla neku vrst UN-ova prijekora, mada Peking vjerojatno nije spreman podržati nove sankcije.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika