11.04.2012. / 08:16

Autor: Hina

SAD:

Romney na putu prema Obami

Bivši američki senator Rick Santorum priopćio je u utorak da obustavlja svoju republikansku predsjedničku kampanju nakon vikenda "molitvi i razmišljanja", čime je praktično predao predsjedničku nominaciju u ruke Mittu Romneyu, vodećem republikanskom kandidatu.

Mitt Romney
Mitt Romney Bivši američki senator Rick Santorum priopćio je u utorak da obustavlja svoju republikansku predsjedničku kampanju nakon vikenda "molitvi i razmišljanja", čime je praktično predao predsjedničku nominaciju u ruke Mittu Romneyu, vodećem republikanskom kandidatu.

Santorum, bivši senator iz Pennsylvania, objavio je svoje povlačenje nakon Uskršnjeg vikenda u kojem je hospitalizirana njegova trogodišnja kćer Isabella, rođena s teškim kromosomskim poremećajem koji se naziva Edwardsov sindrom - trisomija 18, izvijestio je CNN.

"Dame i gospodo, mi smo donijeli odluku da uđemo u ovu utrku za našim kuhinjskim stolom, protiv svih izgleda," rekao je Santorum, okružen sa suprugom Karen i četvoro starije djece.

"Tijekom vikenda donijeli smo odluku da je za nas predsjednička utrka gotova i ja od danas suspendiram svoju kampanju, ali borbu nismo završili", dodao je.

Takav rasplet predsjedničke utrke znači da je Romney sada sigurni kandidat republikanaca, koji će se na izborima u studenome suprotstaviti predsjedniku Baracku Obami, jer je Santorum bio njegov glavni konkurent.

Iako Romneyu nedostaje još nekoliko stotina delegata da osvoji predsjedničku nominaciju, Santorumov odlazak iz utrke ostavlja mu otvoren put.

Santorum je uoči objave povlačenje otkazao dva skupa kampanje, a njegov glasnogovornik Hogan Gidley je kazao kako je to učinjeno da bi Santorum i njegova supruga Karen bili s bolesnom kćeri Bellom.

Većina djece s Edwardsovim sindromom - trisomijom 18, umire u prvoj godini života, a ona koja žive dulje uz tjelesne anomalije imaju naglašenu mentalnu zaostalost.

Santoruma su 24. travnja očekivali predizbori u Pennsylvaniji, državi koju je predstavljao u Kongresu i koji su, po riječima njegovih pomoćnika, trebali bili prijelomni.

No, nekadašnja dvoznamenkasta prednost pala mu je na jednoznamenkastu u nedavnoj anketi, a otkazivanje skupova u ponedjeljak i utorak potaklo je medijska nagađanja da se Santorum priprema odsutati od utrke suočen s Romneyevim uvjerljivim ukupnim vodstvom.

U međuvremenu je jedna anketa u utorak pokazala da Romney zaostaje za Obamom u mogućem izbornom ogledu, iako su birači i dalje podijeljeni oko sposobnosti dvojice predsjedničkih kandidata za vođenje gospodarstva.

Anketa lista Washington Post i TV mreže ABC News, pokazala je da bi 51 posto Amerikanaca izabralo Obamu kada bi se izbori održavali danas, u odnosu na 44 posto za Romneya.

Prema podacima ispitivanja, Amerikanci su podijeljeni oko toga koji bi se kandidat najbolje nosio s ekonomskim pitanjima: 47 posto preferira Romneya a 43 posto Obamu. Na pitanje tko bi bio bolji za stvaranje novih radnih mjesta 46 posto je kazalo Obama, a 43 posto Romney.

Birači su manje podijeljeni na drugim ključnim pitanjima. Tako je 53 posto reklo da je Obama spremniji za vođenje vanjska politike, u odnosu na 36 posto koji su to rekli za Romneya. Isto tako, kod pitanja tko bi bio uspješniji u smanjenju državnog deficita, za Romneya se opredijelilo 51 posto a za Obamu 38 ispitanih.

Kada je riječ o svidljivosti, Obama je u jasnoj prednosti sa 64 ispitanih Amerikanaca koji su rekli da je predsjednik više prijateljski nastrojen i simpatičan, dok za Romneya to tvrdi 26 posto ispitanih.

Ozbiljan rodni jaz između dvojice kandidata koji su nedavno otkrile ankete Gallupa i CNN/ORC-a, potvrdilo je i novo ispitivanje. Obama ima potporu 57 posto žena, prema 38 posto za Romneya, dok bivšeg guvernera Massachusettsa podržava 52 posto muškaraca, prema 44 posto za Obamu.

U ključnom glasačkom bloku - nezavisnim biračima koji čine oko trećine američkog elektorata, anketa pokazuje punu izjednačeniju utrku s 48 posto koji podupiru Romneya, prema 46 posto za Obamu.

Romney je iskoristio veliku prednost u raspoloživom novcu i organizaciji kampanje da bi izbio ispred Santoruma i druge dvojice kandidata koji ostaju u utrci - bivšeg predsjednika Predstavničkog doma Kongresa Newta Gingricha i kongresnika iz Teksasa Rona Paula.

Gingrich je u subotu priznao da će Romney vjerojatno dobiti nominaciju. "Mislim da trebate biti realni. Obzirom na veličinu organizacije, obzirom na broj predizbora koje je osvojio on je daleko vjerojatniji republikanski predsjednički kandidat", rekao je Gingrich za "Fox News Sunday".

Prema CNN-ovu popisu delegata za republikansku konvenciju u kolovozu, Romney vodi sa 659, Santorum ih ima 275, Gingrich 140 i Ron Paul 71. Za nominaciju je potrebno osigurati 1,144 delegata.

Republikanski predizbori nastavljaju se u utorak 24. travnja u državama Pennsylvanija, New York, Connecticut, Rhode Island i Delaware gdje će se ukupno birati 231 delegat.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika