11.04.2012. / 08:54

Autor: Hina

Uhićenja napadača na veleposlanstvo SAD u Beogradu

Do sada je, kako izvješćuju beogradski mediji, uhićeno šest osoba, pri čemu je sedmero osumnjičenih iz Novog Sada, a preostalih sedam iz Beograda i Pančeva. Osumnjičeni za paljenje američkog veleposlanstva terete se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti

Arhiva (Wikipedia)Arhiva (Wikipedia)Srbijanska policija u utorak je započela akciju uhićenja 14 osoba osumnjičenjih za paljenje veleposlanstva Sjedinjenih država u Beogradu 21. veljače 2008. nakon mitinga ''Kosovo je Srbija'', održanog u središtu glavnog srbijanskog grada četiri dana pošto je Kosovo proglasilo neovisnost.

Do sada je, kako izvješćuju beogradski mediji, uhićeno šest osoba, pri čemu je sedmero osumnjičenih iz Novog Sada, a preostalih sedam iz Beograda i Pančeva. Osumnjičeni za paljenje američkog veleposlanstva terete se za kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Republička tužiteljka Zagorka Dolovac, u izjavi koju prenose mediji, potvrdila je da je u tijeku uhićenje 14 osoba osumnjičenih za paljenje veleposlanstva SAD, navevši kako je tome prethodilo godinu dana prikupljanja dokaza i brojni razgovori s onima koji su imale informacije o neredima, kao i sa veleposlanstvima koja su imala snimke događaja.

Akcija se odnosi na osobe za koje se sumnja da su izravno sudjelovale u paljenju veleposlanstva, a među njima su pripadnici navijačkih skupina koji su već od prije policiji poznati po sudjelovanju u izgredima na sportskim događajima.

Tijekom narednih dana će, kako se očekuje, biti uhićeni i ostali osumnjičeni, nakon čega će uslijediti pokretanje kaznenih postupaka.

Američko je veleposlanstvo, prenose mediji, u priopćenju pozdravilo uhićenja, istaknuvši kako je važno da uz počinitelje također budu kažnjeni "i oni u vlasti koji su zapovijedili ili na drugi način poduprli ovo nečuveno kršenje domaćeg i međunarodnog prava".

Iz veleposlanstva dodaju kako cijene potporu koju su tijekom istrage pokazale srbijanske vlasti.

Pozivajući se na neimenovani izvor blizak pretkaznenom postupku, beogradski dnevnik "Blic" u kolovozu 2011. prenio je kako je policija identificirala 50 izgrednika koji su napali zgrade veleposlanstava Hrvatske, SAD-a, Njemačke, Velike Britanije i Turske te da se očekuje da državno odvjetništvo uskoro podnese zahtjev za provedbu istrage protiv osumnjičene skupine izgrednika.

Po riječima toga izvora, riječ je uglavnom o pripadnicima navijačkih skupina Crvene zvezde i Partizana.

Izvor "Blica" dodao je tada kako će, kada osumnjičeni budu privedeni i saslušani, nastaviti istragu i tražiti organizatore nereda, a da se izgrednici mogu teretiti za kaznena djela povreda ugleda strane države, izazivanje opće opasnosti, napad na službene osobe i više djela protiv javnog reda i mira.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika