11.04.2012. / 11:11

Autor: Hina

U subotu prosvjed Inicijative

"Ujedinjeni protiv fašizma"

Inicijativa poziva sve stanovnike Zagreba, antifašiste, radnice i radnike, studentice i studente, umirovljenike i nezaposlene da u subotu u 11 sati dođu na Trg bana Jelačića "na prosvjed protiv fašističke konferencije i mimohoda u organizaciji mladeži HČSP-a", najavljene za petak i subotu

IlustracijaIlustracijaInicijativa Ujedinjeni protiv fašizma pozvala je danas Zagrepčane da u subotu dođu na Trg bana Jelačića na prosvjed protiv Međunarodne nacionalističke konferencije i mimohoda u organizaciji mladeži HČSP-a i tako "obrane antifašističko naslijeđe i još jednom jasno i glasno kažu NE fašizmu".

Inicijativa poziva sve stanovnike Zagreba, antifašiste, radnice i radnike, studentice i studente, umirovljenike i nezaposlene da u subotu u 11 sati dođu na Trg bana Jelačića "na prosvjed protiv fašističke konferencije i mimohoda u organizaciji mladeži HČSP-a", najavljene za petak i subotu. Upozorava pritom da će na konferenciji i mimohodu u organizaciji HČSP-a sudjelovati "brojni članovi profašističkih stranaka iz Mađarske, Bugarske, Njemačke, Francuske i Austrije" - flamanski Voorposten, VMRO - Bugarski nacionalni savez, njemačka Nacionaldemokratska stranka, francuski Front National i mađarski Jobbik.

"Ove stranke ne samo da brane fašiste poražene u Drugom svjetskom ratu, nego su i danas uključene u fizičko nasilje prema svim ugroženim skupinama. Paradoksalno za jednu nacionalističku konferenciju u Hrvatskoj, velikomađarske grupacije imaju i teritorijalne pretenzije na dio hrvatskog teritorija", ističe Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma.

Na konferenciji i mimohodu će sudjelovati flamanska organizacija Voorposten. Poznata je po svojim akcijama pokušaja sprječavanja imigrantske djece da pohađaju nizozemske škole, po paljenju židovskih i muslimanskih objekata, zbog čega su neki članovi i osuđeni. Ispred veleposlanstva Južnoafričke republike jednom prilikom su isticali simbole apartheida. Dodajmo kako za zaštitni znak organizacije koriste 'runu života', jedan od simbola koji su koristili i pripadnici njemačkih SS trupa.

Očekuje se i dolazak članova male političke stranke iz Bugarske, VMRO - Bugarski nacionalni savez, čiji pripadnici su jednom prilikom napali zajednicu Jehovinih svjedoka u bugarskom gradu Burgasu.

Još jedna stranka iz Europske ujedinjene desnice, njemačka Nacionaldemokratska stranka, dolazi na skup. Dodajmo kako za stranku postoje sumnje kako je odgovorna za seriju ubojstava imigranata. Stranka otvoreno zagovara rasizam, nakon izborne pobjede Baracka Obame objavili su priopćenje 'Afrika osvaja Bijelu kuću'.

Brojni dužnosnici, donedavni predsjednika i potpredsjednik francuskog Front Nationala osuđeni su na zatvorske i druge kazne zbog poticanja rasne mržnje, zagovaranja nacizma, negiranja Holokausta i slično. Podsjetimo kako je Raynald Liekens, dužnosnik stranke, 1998. brutalno ubio svoju stanodavku opravdavajući ubojstvo time što je 'bila Židovka i prema tome neprijatelj bijele rase'. Pripadnici i te organizacije pojavit će se na okupljanju. Dodajmo kako je stranka tijekom devedesetih godina održavala prisne odnose sa Srpskom radikalnom strankom, predsjednik FN više je puta bio u posjetu Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću.

Priključit će se i mađarski Jobbik, koji se zalaže za reviziju Trianonskog ugovora iz 1920. godine, kojim je Mađarska smanjena za dvije trećine. Osim teritorijalnih zahtjeva prema susjednim teritorijima i netrepeljivosti prema manjinama, ima i paravojnu organizaciju Mađarsku gardu.

Iz Inicijative Ujedinjeni protiv fašizma dodaje se kako godišnjica prvostupanjske presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne može biti povod "fašističkom maršu kroz centar Zagreba".

"Radi se tek o jeftinom spinu koji nije prošao u hrvatskoj javnosti. Ovdje se ne radi o sukobu ljevice i desnice, već o protivljenju građana marširanju fašista iz raznih zemalja, uključenih u nasilje prema manjinama i drugim ugroženim skupinama. Procesuiranje ratnih zločina ostavljamo sudovima te smatramo da zločin nema i ne smije imati naciju ni vjeru", navodi Inicijativa.

Ocijenivši kako Deklaracija o antifašizmu u kojoj Hrvatski sabor "poziva državna tijela da zakonskim sredstvima i djelatnošću čuvaju i unapređuju antifašističke stečevine, vrijednosti i opredjeljenja hrvatskog društva i Republike Hrvatske" zasada ostaje mrtvo slovo na papiru, Inicijativa poručuje - "Zato mi, građani i građanke Zagreba i Hrvatske moramo obraniti antifašističko naslijeđe i još jednom jasno i glasno reći NE fašizmu".

Vezane vijesti

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

György Gyula Zagyva, mađarski desničar i parlamentarac stranke Jobbik, 2009. kažnjen je dvogodišnjom zabranom ulaska u Srbiju zbog poziva mađarskoj… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 11.04.12. 19:07

a jeste li i protiv komunistickog fasizma i komunistickih antifasita?


registracija
9/8/09

vinko12, 11.04.12. 23:13

a da ste dolazili demonstrirat u Kumrovas protiv komunistickog fasizma, mozda bi okupoli vecu grupu. Ovako cete dobiri samo boljsevicke kretene kao sto ste i sami.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika