11.04.2012. / 11:46

Autor: Nacional.hr

Mužarić: Cilj mi je plasman na OI

- Atletikom sam se počela baviti prije dvije godine igrom slučaja

Foto: Ilustracija (Wikipedia)Foto: Ilustracija (Wikipedia)Prošlog je vikenda na Florida Relays 2012 natjecanju, koje je održano u Gainesvilleu na Floridi, naša bacačica kugle Valentina Mužarić osvojila je prvo mjesto s novim hrvatskim rekordom 16.82 metra.

Tim rezultatom ostvarila je normu (16.40) za Europsko atletsko prvenstvo koje će se održati u Helsinkiju od 27. lipnja do 1. srpnja ove godine.

Valentina Mužarić rođena je 23. srpnja 1992. godine, članica je HAAK Mladost, u jesen 2011. otišla je u Ameriku na Virginia Polytechnic Institute and State University (Virginia Tech), gdje trenutno trenira i studira Business Management.

*Kada ste se počeli baviti sportom i zašto ste se odlučili za atletiku?

- Atletikom sam se počela baviti prije dvije godine igrom slučaja. Nastupila sam na natjecanju zagrebačkih srednjih škola, moj prvi susret s kuglom, nisam ni znala kako da je držim, gdje me zapazio Neven Kovačev, sudac na tom natjecanju. Nagovorio me da počnem trenirati, krenula sam rekreativno, no kugla mi se ubrzo uvukla pod kožu pa je odlazak na stadion postao dio moje svakodnevne rutine.

*Kada ste zašto si odlučili otići u Ameriku?

To je bila veoma iznenadna odluka koju sam donijela prošle godine u travnju. Ovdje sam prvenstveno zbog obrazovanja i boljih uvjeta treniranja. U Hrvatskoj je gotovo nemoguće uskladiti fakultetske obaveze i ozbiljan pristup treningu, profesori nemaju razumijevanja za sportaše i ne trude se postići nikakav kompromis. Nisam bila spremna odustati niti od studija, a niti od atletike tako da je odlazak u SAD bila najbolje opcija za mene.

*Jeste li zadovoljni uvjetima i načinom treniranja?

- Uvjeti ovdje su neusporedivo bolji nego u Hrvatskoj, imamo sve što trebamo, a i ono što ne trebamo. Način treniranja je bitno drugačiji nego kod kuće, ne nužno bolji i ne odgovara svima, ali ja sam zadovoljna. Imala sam sreće što sam došla u ruke dobrog i ambicioznog trenera . Za sada odlično funkcioniramo zajedno i nadam se da će tako i ostati.

*Bacili ste kuglu 16.82 m što je novi državni rekord, jeste li očekivali takav rezultat i jeste li zadovoljni?

- Očekivala sam taj rezultat jer znam koliko sam naporno radila i za sada sam zadovoljna postignutim.

*Kako ste se osjećali na natjecanju?

- Budući da je ovo bilo prvo natjecanje na kojem nisam nastupila pod punim treningom, osjećala sam se svježije. Imala sam veliku podršku gotovo svih naših bacača koji su u SAD, što je uvelike pridonijelo rezultatu.

*Koji su vam planovi za ostatak sezone, na kojim ćete natjecanjima nastupati?

Idući tjedan nastupam za Virginiu Tech na ACC-u (Atlantic Coast Conference), nakon toga kvalifikacije za NCAA (The National Collegiate Athletic Association) i NCAA koje bi trebalo biti zadnje natjecanje u USA.

*Bacili ste normu za Europsko prvenstvo u Helsinkiju, koja su očekivanja?

- Nemam nikakva očekivanja, za mene je velika stvar sto sam se uspjela kvalificirati, jer sam u atletici relativno kratko.

*Do olimpijske B norme (17.20 m) nedostaje vam 38 cm, mislite li da ćete bacati u Londonu?

- To bi bilo ostvarenje ovogodišnjeg cilja. Spremam se za to od početka ove godine i nadam se da ću uspjeti u naumu. Vrijeme će pokazati, ne volim predviđanja .

*Kada dolazite u Hrvatsku?

- U Hrvatsku se vraćam najvjerojatnije nakon prvenstva u Helsinkiju. Dva tjedna prije toga imam prvenstvo Amerike, tako da ću vjerojatno ostati trenirati ovdje do EP-a.

Vezane vijesti

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Hrvatski teniski savez je dobio potvrdu iz ITF-a da će na olimpijskom turniru u Londonu ovog ljeta pravo nastupa od hrvatskih tenisača i tenisačica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika