11.04.2012. / 15:30

Autor: Nacional.hr

Reakcije na Mrsićeve mjere:

'Povratak u robovlasničko društvo'

U intervjuu za Nacional ministar Mirando Mrsić pojasnio je kako je jedna od mjera i oslobađanje od doprinosa na plaću prve dvije godine za mlade koji prvi put traže posao i one koji su vdiše od dvije godine u evidencij Zavoda za zapošljavanje

Mirando MrsićMirando MrsićKoalicijska vlada najavila je hvatanje u koštac s visokom stopom nezaposlenosti, poglavito mladih i onih koji su već godinama na Zavodu za zapošljavanje. Prijedlog novog zakona o poticanju zapošljavanja koje je izradilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava naišao je na kritike javnosti zbog nekoliko mjera koje obuhvaćaju zapošljavanje nezaposlenih na javnim radovima, ali i primjerice u brizi o nezaposlenima.

U intervjuu za Nacional ministar Mirando Mrsić pojasnio je kako je jedna od mjera i oslobađanje od doprinosa na plaću prve dvije godine za mlade koji prvi put traže posao i one koji su vdiše od dvije godine u evidencij Zavoda za zapošljavanje.

Još je jedna od mjera 'stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa'. Točnije, mladi bez iskustva dobiti će mogućnost stjecanja iskustva kod poslodavca, ali neće biti zaposleni niti će primati plaću za svoj rad. Poslodavci bi plaćali samo doprinose iz mirovinskog osiguranja. U sindikatima to vide kao mogućnost izrabljivanja mladih koje nakon proteka godine dana ne moraju zaposliti.

To je posebno šokiralo Akciju mladih koja je oštro osudila takav prijedlog nazvavši ga 'povratkom u robovlasničko društvo'.

Poručili su kako bi mladi robovi 'trebali besplatno raditi i živjeti od zraka da se namire svi ratni profiteri, vlasnici velikih trgovačkih društava i sama država'.

Upravo stoga oni predlažu da svi državni dužnosnici rade bez plaća kako bi 'svojim primjerom pokazali kako izvući zemlju iz krize'.

Na kraju poručuju kako "krv i suze mogu teći, ali ovaj Zakon proći neće".

Iz sindikata su već poručili da se ovakvom idejom 'legalizira rad bez plaće', a kritike je uputio i Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista.

"To je prvi korak k robovlasničkom društvu. Nadam se samo da će ministar u prijedlog zakona uvrstiti obavezu da poslodavci mladima daju litru vode i koricu kruha", ironično je za tportal prokomentirao Lesar.

Mrsić: Ponudit ćemo im stipendije od 1600 kuna

Na medijske najave reagirao je ministar Mrsić izjavom na Facebooku.

"Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilježi se rast nezaposlenosti među mladim osobama koje nemaju radno iskustvo te se povećava broj osoba koje su dugotrajno nezaposlene. Namjera je Vlade pomoći tim skupinama nezaposlenih poboljšanjem njihove pozicije na tržištu rada. U situaciji kada poslodavci pri zapošljavanju prednost daju osobama s iskustvom, pokušali smo ponuditi nezaposlenima da dođu do prijeko potrebnog radnog iskustva, prime za svoj trud stipendiju i upišu godinu do dvije mirovinskog staža. S druge strane, poslodavcima koji uredno podmiruju obaveze prema svojim zaposlenicima i državi te nisu otpustili "skupu" da bi zaposlili "jeftinu" radnu snagu, omogućili smo da bez zasnivanja radnog odnosa sudjeluju u izobrazbi svojih, vjerojatnih, budućih kadrova. Nezaposleni koji budu sudjelovali u programu, visoko obrazovani do godinu dana, a osobe sa srednjom stručnom spremom u obrtničkim zanimanjima do 2 godine, primali bi 1600 kuna mjesečne stipendije, a poslodavac bi im plaćao obavezno, mirovinsko osiguranje. Iznos stipendije nije velik, ali je u ovom trenutku maksimum koji možemo ponuditi. Alternativa je ostanak na burzi rada i gubitak u utakmici za radno mjesto zbog nedostatka potrebnog iskustva", zapisao je te dodao "I na kraju, i sam sam po završetku studija, godinu dana stažirao, odnosno volontirao za topli obrok i plaćeno mirovinsko."

Vezane vijesti

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Sindikati moraju popustiti ili se raskida kolektivni ugovor?

Tisuće zaposlenih u javnom sektoru ostali su u šoku nakon vladine najave o ukidanju prava iz kolektivnih ugovora. No, prvotni šok koji je ministar… Više

Komentari

registracija
9/5/10

lolobrigita, 11.04.12. 15:44

I ovo bi trebao biti SDP?


registracija
9/3/10

nostradurus, 11.04.12. 15:52

Baš i nije robovlasništo jer poslodavac ne mora osigurati hranu i smještaj za roba. Ovo je još veći napredak od robovlasništva - ekspolatacija bez granica.


registracija
5/5/10

katlin, 11.04.12. 15:55

Doktor Mršić je trebao ostati raditi na Rebru, primjenjivati liječničke protokole pa se ne bi vidio njegove IQ. Kaj će i njegova djeca raditi "džabe" kad steknu diplomu?
Nacionalu predlažem da otvori takmičenje za najblesavije ministarske prijedloge. Mršić za sada vodi ispred Jovanovića i Holly.


registracija
16/6/10

nosonja, 11.04.12. 16:48

Onoga koji ih opet nazove "komunjare" nabijem na ovo malo kite.
Kakve ovo ima veze sa komunizmom i socijalizmom?Tako je bilo i kad je vladao Račan.Ipak, nema većeg zla i večih izdajica Hrvatske od zločinačkog ADZeja.
Znam samo da nam nema spasa,a tko je za to kriv....zna se.


registracija
17/6/05

torpedo, 11.04.12. 17:11

Ako je problem da mladi nemaju iskustva, onda im sigurno nece pomoci da sjede doma i primaju crkavicu od socijalne pomoci.

Na ovaj nacin mogu dobit neku sansu za buduci posao, u protivnom niti to. Poslodavci uglavnom traze osobe koje imaju iskustva i slabo daju sansu onima koji nemaju znanja. Na kraju krajeva, zasto da poslodavac placa za ucenje, odnosno stjecanje iskustva.

U Njemackoj postoje takozvani Azubi (Auszubildender - ucenk koji odradjuje praksu) i on dobije od firme neku sica lovu (300-400 eura neto mjesecno) za full time radno vrijeme (40 sati tjedno) plus sto firma placa doprinose (i porez koji je u ovom slucaju nula).
Taj novac je neophodan za pokrivanje osnovnih troskova od prijevoza do gableca, obleke i sl.
Bilo bi dobro kad bi se tako nesto uklopilo u ove nove mjere.

Povezivanje ove inicijative za robovlasnistvom je neumjesno jer koliko sam shvatio, nitko nece bit tjeran na takav odnos.


registracija
7/3/11

medjimurec, 11.04.12. 17:16

Evo vam drugovi plan 21 , glasali ste za tu stoku sada uzivajte ( izvinjavam se zivotinjama one su ipak za klasu bolje )!


registracija
19/7/11

bubba, 11.04.12. 17:36

navodno ulazimo u tržišnu ekonomiju, a on bi da netko radi badava, godinama??!

nastranu što je to totalni idiotizam, ujedno se time objelodanjuje ministrovo potpuno nerazumijevanje ekonomije na razini pučkoškolca - sve kad bi mladi oboljeli od mazohizma da rade badava bez prigovora, to bi jasno srušilo cijenu rada posebnim vidom nelojalne konkurencije.

da imamo manjak radne snage zbog velike navale privatnih investicija koje je otvorila neka sposobna vlada, ovo bi još i razumio, ali samo u okviru školovanja, a nikako nakon školovanja, i opet ne besplatno, nego za sniženu satnicu.

jedno je praksa za vrijeme školovanja, a nešto sasvim drugo nezaposlen čovjek koji je već završio školovanje, to je jasno valjda svakome osim ovome besmislenom ministru, čovjek je bio uspješan navodno znanstvanik, i to mu je referenca da se bavi poslom o kojem nema blagog pojma.

a još kad pomislim da mu je privatna hobi-želja bila biti ministar obrane... imali bismo novu vrstu torpeda, nezaposlene bi ispaljivali iz topova umjesto projektila...


registracija
11/1/10

fluid, 11.04.12. 18:25

Čisti autogol !


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 11.04.12. 18:36

bolje Grob nego ROB...he.he.he


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 18:45

sjecate se kada je Jaca pricala kako nitko ne cuva ovce, ili kako stedi na spajalicama i vodi.

ovo je dobar primjer kakvi idiot sjede u vladi.
mladi da rade bez place, a saborski zastupnici, i slicno smece na drzavnom budzetu cak i ne dolazi na posao i zaraduje debelu placu.

koji idioti sjede u vladi!


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 18:48

usput receno kreteni u vladi su zaboravili da lijecnici rade za cca 9000 kuna, profesori matematikei u srednjim skolama za cca 5000 kuna, sestre za manje od 5000 kuna, i mnogi drugi, koji su potplaceni i obavljaju teske poslove.
Radnici Dakovstine, jadrankamena, splitske zeljezare,KIO orahovice, DIOKIa i mnogih drugih firmi rade mjesecima bez place. IDIOTI u vladi to ne vide.

Mislila sam da je Mrsic pametniji covjek,ali izgleda da od kada je dosao u vladu moze na kraju zavrsiti s pameti Jace.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 18:51

vazno je da postenu placu trebaju dobiti javni biljeznici, odvjetnici, politicari i popovi-lopovi.

nikada nije bilo prosperiteta u drzavi u kojoj su javni biljeznici i politicari zaradivali bolje od lijecnika, inzinjera, sveucilisnih profesora.

gade mi se te budale u saboru i vladi. totalni idioti, totalne moralne gnjide...


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 23:39

Interesantno Vladimir Ferdelji, covijek s pravim iskustvom u privredi smatra da je ova ideja totalno sranje!

Ministar koji nema pojma izvan politike, smatra da je ovo dobra ideja!

uput receno ova ideja je jedinstvena za Hrvatsku, Njemacka nema ovaj program, i zive bolje od Hrvata.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 23:41

zasto ne bi podstaknuli privredu tako da izgradimo pravnu drzavu kakvu imaju svedi, njemci, nizozemci, svicarci, i onda ce biti stabilna drzava i privreda i doci ce poslovi.

zasto ne bi stisnuli banke, da nas novac ulazu u nasu privredu! Zasto za sve vrijedi trziste, samo ne za todorica?


registracija
25/10/10

cuma, 12.04.12. 07:20

SDP=neoliberalni kapitalizam=fašizam! Godinu dana besplato!? A koliko puta bi to umjesto zaposlenika s plaćom, poduzetnik mogao uzimati besplatnu radnu snagu? Isto je i sa studentima, sve nekako olakšavamo kapitalistima, a otežavamo zapošljavanje! Ma gdje je tu radnik, kako nam se Čaćić ukazao, bojim se da ćemo skupljati mrvice od socijaldemokracije, a SDP bi mogao lako biti izbačen iz S vobodine koalicije! Od Račana je to tako, samo se prikrivalo, 70% tadašnjih saborskih zastupnika bili su poslodavci-kapitalisti, na vlasti "socijaldemokracija", dajte molim vas!?


registracija
17/6/05

torpedo, 12.04.12. 08:15

Znaci, po vama kriticarima ovdje bi trebalo ostavit mlade ljude da leze doma i bez da im se pruzi ikakva sansa? Bas kratkovidno promatrate stvari.

Kad klinci zavrse skolu, uglavnom nemaju pojma o poslu. Samostalno ne mogu obavljati poslove unutar firme. Oko toga se valjda slazemo.

Dakle, vi ocekujete da ce poslodavac (kapitalist) iz svog dzepa placati izobrazbu mladih ljudi a da za uzvrat dobije sto - macka u vreci?

Evo gledam usporedbu u Njemackoj - vec sam spominjao Azubije. Kad se zavrsi realschule (relna gimnazija) sa 17 godina, onda se trazi mjesto za praksu u struci koja traje 3 godine. Tek onda se smatra da za tu struku imas kvalifikaciju i da posao mozes samostalno obavljati npr. knjigovodja, automehanicar, frizer i sl.

Ova inicijativa nije losa, no moci ce je priustiti samo oni koji su stipendirani od roditelja. Ali klicni koji ne rade su ovako i onako na njihovoj grbaci.

Nitko se ne tjera nikoga da uzme takvo mjesto niti da poslodavci takvo mjesto moraju ponuditi.
Zakonski ce se pruziti takva mogucnost, a da li ce u stvarnosti zazivjeti ostaje da se vidi.
Samo, nekako sam skeptican, jer smo previse se naucili oslanjati na drzavne skute i uvijek ocekujemo od drzave da nam plati ovo, dade ono, osigura posao i sl. I ako to ne dobijemo onda kukamo i pljujemo po politicarima. Ili ko seljaci, svako malo zakrce ceste zbog ovog ili onog sto drzava je ili nije napravila.

A nikom nije palo na pamet da se na ovaj nacin, ukoliko bi postao masovniji, posredno potaknula i veca potrosnja unutar poduzeca (npr. treba novi kompjuter, ili stol, ili dostavno vozilo) sto bi moglo pozitivno djelovati na cjelokupno sivilo nase privrede..


registracija
26/12/06

capica, 12.04.12. 10:24

torpedo, 12.04.12. 08:15

apsolutno se slažem

zašto da djeca ne zarade barem 1600kn i nešto još nauče? Pa imat će i godinu ili dvije radnog staža! Mrsić je obećao mentore, a ako bi se ispravno postupilo, onda naravno ne bi doktor radio Todoriću na blagajni , nego u bolnici, mladi plinoinstalater bi učio zanat kod privatnog obrtnika, ekonomist bi išao u banku, poreznu, u neku firmu gdje bi uz mentora učio isključivo svoju struku.I kroz godinu, dvije poslodavac ima gotovog radnika, spremnog nastaviti posao kolege/ice koji ode u mirovinu. Što je tu loše? Pa NEMAMO radnih mjesta, nitko kod nas ništa ne investira.Zar je bolje čubiti doma besposlen i zaboraviti školsko /fakultetsko gradivo, nego zaraditi 1600kn, naučiti nešto i steći 2g staža?


registracija
15/8/09

vergilia, 12.04.12. 11:52

Ideja je vrijedna da se o njoj ozbiljno razmisli - mladi čovjek kad završi školu NE ZNA raditi posao za koji se školovao, ima samo teoretsko znanje. Većina firmi za radna mjesta traži određeno iskustvo i ne vidim zašto se mladima ne bi omogućilo da ga steknu, a poslodavcu da u tom periodu ocijeni da li će taj mladi čovjek moći i znati neki posao obavljati kako treba. Moja firma često uzima učenike srednjih škola na praksu - vjerujte, s njima ima više problema nego ikakve koristi - uglavno su ljudi angažirani da im pokazuju i da ih podučavaju. I još dobe naknadu (onaj neoporezivi dio, ovisno o provedenom vremenu). Studenti su također zainteresirani i često se uzimaju i studenti, ali - kao ispomoć, a ne da bi obavljali neki posao kao što ga obavlja djelatnik na tom radnom mjestu.
Ne vidim razlog da se ovaj prijedlog dočekao "na nož", vidim ga kao šansu da se mladim stručnjacima osiguraju preduvjeti za zapošljavanje, pa gdje danas uopće postoji radno mjesto gdje se ne traži bar godinu- dvije radnog iskustva? I staža, naravno. Bilo bi dobro i da se za takve slučajeve uvede neka naknada u smislu neoporezivog iznosa koju bi financirao poslodavac, pa uz dio koji bi država financirala - sve to itekako ima smisla.


registracija
15/8/09

vergilia, 12.04.12. 11:57

ps: moramo znati da u ovo vrijeme raznih stalno novih projekata i programa postoji povremena potreba da se neki radni tim "ojača", ali ne trajno. Uz dobrog mentora - voditelja tima, nekoliko mladih neiskusnih stručnjaka je realnije i poželjnije rješenje, takvi projekti traju upravo po godinu - dvije, tu se itekako može steći iskustvo, dakle postoji obostrani interes i poslodavca i onog tko bi time jedno takvo iskustvo stekao.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.04.12. 12:38

@vergilia nitko ti ne garantira da ce netko te klince obučavati, dapače, neće ih obučavati jer im se ne isplati jer će brzo otići.
postoji izrada diplomsklog rada, i stažiranje, tak da ministar kao i njegova cijela vlada živi u zemlji teorija i iluzija.
Jednostavno, kriminal je duboko ukorijenjen u hrvatski državni aparat. I dok ne bude junaka koji će početi to čisitit neće biti ni posla ni prosperiteta.

ovakve glupave ideje, su samo preljevanje iz šupljeg u prazno.


registracija
26/10/11

eezy, 12.04.12. 13:58

Čekaj malo!!! Tko je to kod nas "na vlasti"?
Socijalna stranka?


registracija
15/8/09

vergilia, 12.04.12. 14:24

Ajde se ti skrajberica@ skuliraj malo. Popi si neki apaurin i odspavaj si malo i skini mi se s vrata. Ako sam napisala da u mojoj firmi obučavamo mlade ljude , onda što ti imaš srati da ih nitko neće obučavati ??Što znači - ne isplati se? Ljudi odlaze u mirovinu, politika moje firme je da si u takvoj situaciji osiguramo kvalitetan kadar i da imamo mogućnost odabira, zar nije to dovoljan interes? A ujedno i šansa za mlade ljude da se profiliraju u nekom poslu i da imaju kontinuitet u novim saznanjima, poslovi se stalno mijenjaju.Što ti imaš trkeljati ovdje i pametovati što su čiji interesi, tebi je jedini interes ovdje kritizirati Čačića i promovirati Ferdeljija, ukratko, mlatiš praznu slamu i iživljavaš se do iritantnosti. Ajd napiši si jedan roman u kojem ćeš 500 puta spomenuti Čačića i 500 puta Ferdeljija. I Sabor jedno 500 puta, pa to objavi, možda će to netko i kupiti pa možda i zaradiš. Pa budeš nam se pohvalila kak si zaradila, a meni ćeš za ideju platiti proviziju, može??


registracija
16/2/11

pro, 12.04.12. 15:34

Tko normalan u 21. stoljeću osim ove svakim danom sve očitije nesposobne Vlade uopće ima hrabrosti predložiti tako nešto?? Sa jedne strane odobrava se bez ikakvih pitanja rast cijena energenata i hrane, pravdajući to zakonitostima tržišne ekonomije, a sa druge se strane što je u toj „tržišnoj“ ekonomiji nepoznanica, bar u ovakvom obliku, nastoji uvesti robovlasnički odnos!!!???

I naravno da nitko od predlagatelja, ministar Mrsić pogotovo, ne govori gdje bi to odnosno kod koga tisuće i tisuće nezaposlenih (stručnih i obrazovanih) radila za ništa???
Tko bi to od vrlih hrvatskih poslodavaca bio sretni dobitnik - korisnik besplatne radne snage ili zašto jednostavno ne kazati robova. Pa zar isti već ne bi radili za plaću u nekoj tvrtki da za njih ima posla?? Dakle očito je da nekome od biranih poslodavaca treba osim dosadašnjih benefita dodatno osigurati i robovsku radnu snagu……. Što je previše je previše.

Otpustiti će kako kažu i desetak tisuća ljudi iz državne uprave ali ne kažu gdje će sa istima, ili misle da se u tom slučaju ne radi o ljudima već o ciglama koje po potrebi možeš staviti gdje želiš,.. a istovremeno tako „štedeći“, omogućiti novoustoličenoj kasti stranačkih poslušnika u mnoštvima uprava i Nadzornih odbora javnih poduzeća menagerske plaće, besplatno korištenje vozila S klase, razne bonuse i što sve ne…. I onda se uz sve to ova Vlada ima obraza nazvati i socijalno osjetljivom!

Neki bi dakle uz već tisuće onih koji za svoj rad ne dobivaju plaću trebali pristati raditi besplatno dok neki „drugovi“ sa primanjima većim i od tridesetak i više tisuća kuna mjesečno traže čak i da im se uz mnoštvo privilegija osigura besplatan stan i režije, uz naravno besplatnu papicu kako onima u Saboru tako i onima po raznim ministarstvima, i sve to kako bi isti mogli uštedjeti tijekom samo jednog mandata čak i do sto tisuća EUR…. I sve to mada uz pompozno najavljena obećanja nisu u stanju pokrenuti apsolutno ništa od onog što nazivano proizvodnjom iliti stvaranjem nove vrijednosti bez čega ni ovog malo što još imamo vrlo skoro neće biti.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.04.12. 15:51

@vergilia hvala ti što si i ti spomenuo Čačića i Ferdeljija, dva diametralno suprotna tipa, koji jasno ocrtavaju što je loše u današnjoj HR.

Zaboravio si reči da ja pišem kako se od svih radnika u HR očekuje da su konkuretni s njemačkom, švicarskom, švedskom, nizozemskom, amerima, kinezima, ali eto državna admistracija i vlada, i pravosuđe smatraju da oni ne moraju biti odgovorni i efikasni kao njemačka državna admistracija.

Pliva sigurno nije propala, i svi oni vrhunksi ljudi nisu izgubili posao jer neki klinci nisu volontirali za 1600 kuna. Tu je još masa drugih firmi, DIOKI, Jadrankamen, Đakovština etc. Ja od svog rođenja slušam o nekim ekonomskim programima u Hrvatskoj (prije jugi), i nikada ništa radilo nije, bilo je uvijek lošije. Zato mislim da imam pravo sada psovati i govoriti da od Milke Planinc i Mike Špiljaka do Čačića i Škegre dosta nam je budala.


registracija
26/12/06

capica, 12.04.12. 17:01

ankicascreiber, 12.04.12. 15:51

Ja inače s veseljem čitam Vaše komentare, ali danas se ne slažemo. Kad ste već spomenuli Plivu, evo primjera: moja mlada susjeda je prije par godina završila srednju farmaceutsku i zaposlila se u Plivi. Na određeno 6mj, pa onada opet 6mj. i na kraju tako 3g što je zakon dozvoljavao. Na kraju je nisu uzeli na neodređeno, jer su drastično smanjili broj djelatnika. Međutim, kako je mala bila dobra ,direktorica ju je preporučila u apoteku kod svoje kolegice s kojom je studirala. Znači , mala je bila 3g u direktnoj proizvodnji, naučila puno poslova (selili su je) , dobila je 3g staža i još je nešto zaradila. Sada je Ankice drugačija situacija , nema država novaca , sve je pokradeno (u tome se slažemo?) pa odkuda ih platiti? A zar nije bolje naučiti nešto , steći godinu, dvije staža , biti "gotov" preuzeti posao kolege koji ode u mirovinu. I imam još jedan primjer. Neki dan sam išla svojoj doktorici i vidim mladu osobu ( moja stara doktorica je bila šezdesetih). Pitam ju tko je, kaj je , di je radila, a ona kaže da je dvije godine volontirala u Domu zdravlja i da joj je jako dobro došlo. Dakle, ne za 1600kn , nego badava. I sada ima svoju ambulantu. Po meni je ideja dobra , ako se ne izopači kao i sve kod nas, ako stvarno jedan mentor bude imao max 5 mladih ljudi , ako se mentor stvarno potrudi , moglo bi biti dobro. Onda poslodavac ima pravo odabira, ali i mladi radnik ima šansu učiti i dokazati se. Dabome , i ovakva se ideja može zloupotrijebiti, a čini mi se da se Vi baš toga bojite.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 12.04.12. 19:14

@capica, ne sumljam da netko nije mogao imati neko pozitivno iskustvo.
Medutim ako je ovo najbolji prijedlog koji je vlada mogla naci da rijesi nezaposlenost onda je to zalosno.
Klinci koji zavrse faks ne znaju raditi, medutim to ne znaci da ne vrijede nista. Zaklinjemo se svi u trziste, slobodno trziste i slobodnu demokraciju. Onda platimo tim klincima onoliko vrijede, I to od strane onih koji profitiraju od tog posla.

Ideja da klinci moraju izabrati takav robovlasnicki odnos je ultimativna ironija demokracije i drzave. Uvijek su robovi bili robovi ne zato sto su to zeljeli nego zato sto nisu imali drugi izbori

Zasto nasa vlada i nase pravosude ne bi poslovali na razini njemackog ili svicarskog. zasto banke


registracija
12/12/10

112131, 12.04.12. 19:49

Ja stvarno ne kužim sve forumaše koji govore o robovlasničkom sistemu. Pa zar nije još veći robovaslnički sitem ovo što ljudi rade a mjesecima ne dobivaju plaću, pa nitko to ne spominje. Oduvijek je postojao institut volontiranja i što se sada tolika kuknjava digla za ovaj prijedlog. Nitko nikoga ne sili, onaj tko želi nešto naučiti i ne sjediti na burzi i po kafićima će ići raditi i pokupiti neštonovog znanja i iskustva, što im može samo koristiti. Svi ovi komentari o robovlasničkom sistemu su zapravo odurni. Uopće ne mislim da je ova vlada napravila nešto senzacionalno, niti mogu u ovom vremenu i u ovakovom stanju države napraviti, ali nude neku novu mogućnost za mlade ljude što uopće nije po meni loše. Daleko lošiji je prijedlog o zbrinjavanju radnika dokupom staža, e vidite to je katastrofa, ali ovo nije. Tko želi, će ići raditi a tko ne želi neka sjedi doma.


registracija
18/2/12

Mirni, 12.04.12. 20:18

E moj doktore Mršiću, ostalo ti je još da nezaposlene naučiš da ne jedu dok rade besplatno, mislim da hibernacija može do dvije godine-aaaaaaaaaaaa?


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 13.04.12. 09:01

osnovni uzroci nezaposlenosti u HR koje vlada moze i mora rijesiti

-nelikvidnost, i.e. Todoric

-nepostojanje slobodnog HR trzista kapitala, i.e. strane banke HR novce nose van iz zemlje, ili reketare kao bankarski kartel

-provosude, i.e. privredni kriminal se vise isplati nego privreda

-porezi i ogromna bezvezna drzavnabirokracija, i.e. da bi otovorio mali obrt u SADu trebas cca 50 USD i tjedan dana. Slicno u HR treba nekoliko mjeseci i 10 do 100 puta veca suma

-uplitanje politike u privredu, i.e. danasnju Podravku siluje kao manager neki tip kojije po obrazovanju ONO i DSZ. Zeljko Covic, I Bruno Oresar su druga dva dobra primjera silovanja uspijesnih tvrtki od strane tupave politike.
-


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 13.04.12. 09:03

ako ministar zelio pomoci mladima da dobiju posao neka provo pocne za ukidanjem glupavih javnobiljeznickih pristojbi koje klinci moraju placatri da bi se prijavili na posao, i koji su gotovo uvijek nepovratne.

ovako lakse je tjerati klince u roblje nego li se uhvatiti u kostac sa gadovima iz javno biljeznicke komore. Da samo vidite tipa koji predstavlja komoru, ljigav je do boli.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika