11.04.2012. / 16:13

Autor: Hina

Merčepovi suborci tvrde da nisu znali za zatvor u Pakračkoj Poljani

Dvojica suboraca bivšeg savjetnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa posvjedočilo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da u Pakračkoj Poljani, prema njihovim saznanjima, nije bilo nikakvog zatvora ili logora za civilne zarobljenike.

Tomislav MerčepTomislav MerčepDvojica suboraca bivšeg savjetnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Merčepa posvjedočilo je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da u Pakračkoj Poljani, prema njihovim saznanjima, nije bilo nikakvog zatvora ili logora za civilne zarobljenike.

Svjedoci Ivan Kvaternik i Duško Čikan kazali su i da Merčep, koji je po zapovjednoj odgovornosti optužen za nezakonita privođenja, mučenja i zlostavljanja civila, nije zapovijedao postrojbom specijalne policije stacioniranoj u Pakračkoj Poljani.

No, Kvaternik je rekao da je nakon ubojstva obitelji Zec, za koje su uhićeni pripadnici postrojbe iz Pakračke Poljane, imao "moralnu i ljudsku obvezu" nazvati Merčepa koji se u to vrijeme nalazio u Americi, jer je znao da su neki od mladića uhićeni zbog tog zločina dolazili kod Merčepa u sjedište MUP-a. Merčep je, po Kvaternikovim riječima, uhićene mladiće Sinišu Rimca i Igora Mikolu znao još iz Vukovara, "pratio je kako odrastaju, a znao im je i roditelje".

"Ivo prijatelju, tko je što napravio neka i odgovara", prisjetio se Kvaternik Merčepovih riječi nakon što mu je rekao da su pripadnici jedinice koja se nazivala "Merčepovcima" uhićeni zbog ubojstva zagrebačkog mesara Mihajla Zeca i kćeri mu Aleksandre.

Za Merčepa je kazao da je kao savjetnik ministra unutarnjih poslova koordinirao rad postrojbe stacionirane u Pakračkoj Poljani, iako im nije bio formalni zapovjednik, te da je o njihovim akcijama, u kojima je nekoliko puta i sam sudjelovao, podnosio izvješća tadašnjem ministru Ivanu Vekiću.

Iako je ustvrdio da Merčep u akcijama u kojima je sudjelovao nije zapovjedao postrojbom, Kvatrenik je na izravno pitanje sudskog vijeća ustvrdio da Merčep na terenu nije obilazio ostale pričuvne policijske postrojbe ili s njima išao u bilo kakve akcije.

Svjedok Duško Čikan, koji je na pakračkom ratištu zapovijedao jedinicom riječkih dragovoljaca, kazao je da je Merčep, iako savjetnik ministra, u oslobodilačkim akcijama sudjelovao kao običan vojnik kojemu on osobno nikada nije morao podnositi bilo kakva izvješća.

Na pitanje koga poznaje od pripadnika postrojbe čija su se imena zbog ranijih postupaka za ratne zločine spominjala u javnosti, Čikan je kazao da se sjeća Rimca, Muniba Suljića i Mire Bajramovića. Za Bajramovića, koji je u medijskim istupima kazao da je osobno odgovoran za smrt sedamdesetak ljudi, Čikan je ustvrdio da je "smeće", jer ga je u akciji oslobađanja Lipika morao natjerati da pomogne u zbrinjavanju pripadnika njegove postrojbe koji je na kraju i umro.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti jedan od osnivača tajnih službi Josip Perković. Na popisu za svjedoke bio je i prvi predsjednik demokratski izabranog Sabora Žarko Domljan, no obrana koja je predložila za saslušanje sudu nije dostavila njegovu adresu.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
2/6/11

stereo, 12.04.12. 08:44

Da je to što se tamo radilo bio samo njegov 'ćef' davno bi to imalo sudski epilog, ovako kada ovakova suđenja traži netko 'drugi' tada je to mukotrpno za sve nas.


registracija
2/1/11

prohujalo, 13.04.12. 18:44

jao kako sada nitko nista ne zna......a svi mi jako dobro znamo pravu istinu, ali jos uvijek iz straha sklanjamo glavu....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika