11.04.2012. / 18:49

Autor: Hina

"Atomska Anne" se obrušila na Sarkozyja

Između dviju glavnih, suparničkih stranaka u Francuskoj, samo 11 dana uoči prvog kruga predsjedničkih izbora, izbio je nuklearni rat nakon što je Anne Lauvergeon napala predsjednika Nicolasa Sarkozyja i optužila ga da je sve do sredine 2010. pokušavao ubijenom libijskom vođi Muameru Gadafiju prodati atomski reaktor.

Anne Lauvergeon (Foto: Wikipedia)Anne Lauvergeon (Foto: Wikipedia)Između dviju glavnih, suparničkih stranaka u Francuskoj, samo 11 dana uoči prvog kruga predsjedničkih izbora, izbio je nuklearni rat nakon što je Anne Lauvergeon napala predsjednika Nicolasa Sarkozyja i optužila ga da je sve do sredine 2010. pokušavao ubijenom libijskom vođi Muameru Gadafiju prodati atomski reaktor.

Lauvergeon je bivša pomoćnica socijalističkog predsjednika Francoisa Mitterranda čije je ponovno imenovanje na čelu nuklearne tvrtke Areva sam Sarkozy blokirao u lipnju prošle godine.

"Država, za koju se podrazumijevalo da je odgovorna, podržavala je tu ludost (prodaje atomskog reaktora). Zamislite kako bi to danas izgledalo da smo to učinili", izjavila je bivša izvršna ravnateljica Areve u razgovoru za L'Express.

Glasnogovornica Sarkozyjeve vlade odgovorila je da su priče o pokušaju prodaje atomskog reaktora izmišljotina te da Lauvergeon pokušava "izravnati račune".

"Da je bila protiv toga trebala je dati ostavku. Ali nije, pa je sve to samo izmišljotina", kazala je Valerie Pecresse.

Sarkozy već mjesecima napada svog socijalističkog protukandidata Francoisa Hollandea zbog sporazuma sa Zelenima da će smanjiti ovisnost Francuske o nuklearnoj energiji ukoliko na vlast dođe ljevica. Prema sporazumu, udio električne energije proizvedene u nuklearkama bi do 2025. trebala pasti s 80 na 50 posto.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika