11.04.2012. / 19:11

Autor: Hina

Broj dementnih će se do 2050. utrostručiti

Iako demencija pogađa sve ljude i sve zemlje, istraživanja su pokazala da se 58 posto svih dementnih nalazi u slabo ili srednje razvijenim zemljama, a do 2050. će se taj postotak popeti na 70 posto

IlustracijaIlustracijaDemencija, najvećim dijelom uzrokovana Alzheimerovom bolešću, do 2030. godine će se udvostručiti, a do 2050. će se utrostučiti i pogoditi oko 115,4 milijuna ljudi, predviđanja su koja je u svom najnovijem izvješću objavila u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Trenutno je u svijetu oko 35,6 milijuna oboljelih od demencije, uglavnom kroničnog sindroma čiji uzroci leže u raznim oboljenjima mozga koja utječu na pamćenje, razmišljanje, ponašanje i sposobnost obavljanja svakodnevnih poslova. Alzheimerova bolest je najčešći uzrok demencije, u čak 70 posto slučajeva.

Iako demencija pogađa sve ljude i sve zemlje, istraživanja su pokazala da se 58 posto svih dementnih nalazi u slabo ili srednje razvijenim zemljama, a do 2050. će se taj postotak popeti na 70 posto.

Liječenje i skrb o dementnim osobama je vrlo skupo i godišnje se na to u svijetu izdvoji 461 milijarda eura. WHO upozorava da tek osam zemalja u svijetu ima nacionalni program za borbu protiv demencije.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika