11.04.2012. / 21:35

Autor: Hina

Sindikati kritizirali

"Gospodine Bajiću, istražite, kaznite i zatvorite"

Na večerašnjem prosvjednom skupu na splitskim Prokurativama, održanom u organizaciji Hrvatske udruge sindikata (HUS), govornici su upozorili na teško stanje gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji i oštro kritizirali Vladu zamjerivši joj da nije ispunila predizborna obećanja, a predsjednik HUS-a Ozren Matijašević je najavio potpisivanje nove peticije za pravo na referendum.

Foto: Ivan Ivanović/PIXSELLFoto: Ivan Ivanović/PIXSELLNa večerašnjem prosvjednom skupu na splitskim Prokurativama, održanom u organizaciji Hrvatske udruge sindikata (HUS), govornici su upozorili na teško stanje gospodarstva u Splitsko-dalmatinskoj županiji i oštro kritizirali Vladu zamjerivši joj da nije ispunila predizborna obećanja, a predsjednik HUS-a Ozren Matijašević je najavio potpisivanje nove peticije za pravo na referendum.

Na prosvjednom skupu pred oko, po ocjeni organizatora, tisuću nazočnih zapaljeno je 40 svijeća za 40 tvrtki na području Splitsko-dalmatinske županije koje su, kako je rečeno, nestale ili nestaju.

Ozren Matijašević je pozvao na prosvjedni skup na Rivi na Međunarodni praznik rada 1. svibnja kada će, kako je rekao, početi 15-dnevno potpisivanje nove peticije za pravo na referendum.

„Potrebno nam je prikupiti potpise 10 posto biračkog tijela, odnosno 450.000 potpisa kako bismo izborili da referendum bude ključni alat direktne demokracije. Jedino izlaskom na referendum možemo prisiliti nadležne da se odgovorno upravlja našom imovinom“, kazao je Matijašević.

Zatražio je od Vlade da se prestanu uništavati radna mjesta, navodeći podatak da je samo u prošlom mjesecu bez posla ostalo 12.500 radnika u prerađivačkoj industriji i građevini.

Naglasivši da se kriminalcima dopuštaju koncesije, Matijašević je pozvao premijera Zorana Milanovića i ministra gospodarstva Radimira Čačića „da oduzmu koncesiju Bruni Orešaru nad Jadrankamenom i dodijele je radnicima te tvrtke“.

„Gospodine Bajiću, radite svoj posao jer su se izmijenili zakoni i dopuštaju obračun s kriminalcima“, poručio je Matijašević glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću te dodao: "gospodine Bajiću, istražite, kaznite i zatvorite".

Matijašević je posebno kritizirao prvog potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Čačića ustvrdivši kako je osobno čuo ministrove riječi kojima je radnike Dalmacijavina nazvao parazitima.

„Pozivam premijera Milanovića – ili ga smijenite ili mu naredite da prestane s takvom praksom“, dodao je Matijašević, koji je među ostalim rekao i kako je "ministarstvo gospodarstva leglo kriminala".

Osvrćući se na nedavnu Vladinu odluku glede hrvatskih brodogradilišta, Matijašević je rekao kako je za sutra u Vladi planiran sastanak na tu temu, te je pozvao Vladu da na tom sastanku „dadne jamstva po kojima će predstavnici radnika nadzirati kupoprodajne ugovore brodogradilišta“.

Glavni HUS-ov povjerenik za Dalmaciju Jozo Marić je istaknuo kako je sadašnja vlada iznevjerila predizborna obećanja o investicijama i novim radnim mjestima. „Dosta nam je laži svih političkih elita koje su nas dovele u teško stanje“, kazao je Marić.

Sindikalni povjerenik Zvonko Šegvić je istaknuo kako treba reći „dosta“ onima „koji misle da more mogu preseliti na Jarun“. „Hrvatska je jedina zemlja na svijetu koja ima manjak naroda a višak radnika“, kazao je Šegvić dodavši kako „ova vlast mora otići jer nije sposobna voditi državu“.

Predsjednik Nezavisnog sindikata u Jadrankamenu Tonči Drpić je pozvao, kako je rekao, radničku klasu Dalmacije, Like i Slavonije „da se ujedinimo i skinemo ove krpelje koji nam sišu krv“.

Sindikalni povjerenik u Dalmacijavinu Lukica Bucat se zauzeo za stvaranje radničkog dioničarstva, koje, kako je rekao, ne treba poistovjećivati s radničkim samoupravljanjem u bivšem sustavu. „Radničko dioničarstvo omogućilo bi radnicima da kontroliraju tajkune koji su nas doveli u ovu situaciju“, kazao je Bucat.

Ljubo Cikojević, sindikalist iz Hrvatskog telekoma, istaknuo je da je u toj tvrtki 7.000 radnika dobilo otkaze otkako ju je preuzeo Deutsche Telecom.

Prosvjednom skupu nazočio je vlasnik samoborskog DIV-a Tomislav Debeljak, čiju je ponudu za kupnju Brodosplita nedavno prihvatila Vlada. Debeljak je novinarima izjavio da je na prosvjed došao jer „suosjeća s radnicima koji su ostali bez posla“. Najavio je da se u idućih nekoliko tjedana može očekivati i potpisivanje kupoprodajnog ugovora između DIV-a i Brodosplita.

Prosvjednici su nosili transparente među kojima "Radnike trebaju samo za glasove", "Kukuriku stečaj na vidiku", "Sveti Duje pomozi", "AUDIO svima naudio" i dr.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
26/12/06

capica, 11.04.12. 22:21

Pa valjda radnici Jadrankamena znaju tko je Orešaru dao firmu i ne samo Orešaru nego kutlama, gucićima, rajićima,todorićima, pašalićima, matešama, valentićima itd ( sagradit će mu Splićani i spomenik na rivi). Sada bi nova Vlada trebala u 100 dana riješiti ono što se 20g uništavalo, sistematski uništavalo. A što se tiče posla, prava na rad itd: netko mora otvoriti radna mjesta da bi se radilo. Taj netko nije država , jer su upravo građani Hrvatske aklamacijom tako odlučili. Malo je ovo zlobno, ali to je surova istina. Nema više "državnih firmi".


registracija
18/6/09

Papar, 11.04.12. 22:22

Vjerovali ili ne, preko 90% dobiti HT-a, koja se svake godine izvlači iz naše države u Njemačku u Deutsche Telekom A.G. , ostvaruje se preko infrastrukture koja uopće nema uporabnu dozvolu!!!

Kako je do toga uopće moglo doći?

Poslijednjih 12 godina u upravi HT-a nije bilo niti jednog člana koji je pravne struke. Imali su čak i takve članove koji nikada nisu uspjeli završiti nikakav fakultet.

Član uprave zadužen za tehniku, izvršni direktor podjedinice za mreže i direktor sektora za planiranje i razvoj nisu položili stručni ispit, nisu članovi komore arhitekata i inženjera u graditeljstvu i nemaju uvjerenje o osposobljenosti u skladu sa Zakonom o gradnji.

Nasuprot tome, kompanija je za predsjednika uprave imala Ivicu Mudrinića koji se od početka svoje karijere u Hrvatskoj služi obmanama i prevarama, te je od početnih pola milijuna njemačkih maraka vrijednog stana kojeg je 1992. godine „trampio“ sa državom, obmanjujući javnost da je u zamjenu državi poklonio svoje patente, stasao u najvećeg balkanskog iluzionistu svih vremena koji svake godine državu košta milijarde kuna.

Međutim dobit ostvarena na takav način je protupravna dobit.

http://pollitika.com/kako-je-banda-ivice-mudrinica-opljackala-drzavu


registracija
22/1/11

mirkec1, 11.04.12. 22:23

neznam jel mi se više bljuje od ovih HDZ-sindikalaca ili HDZ-dalmatinaca


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.04.12. 22:27

gospodine Bajicu!?!?!?
to je kao da zoves vuka da cuva crvenkapicu!


registracija
22/1/11

mirkec1, 11.04.12. 22:28

Bravo,papar,krasan komentar ali na žalost u ovakvoj državi od njega nema efekta (osim što je čovjeku lakše oko srca)


registracija
26/12/06

capica, 11.04.12. 22:30

mudrinići, valentići, todorići, vidoševići, orešari i dr. neće se moći osuditi dok se ne napravi jedan zakon jasan i glasan ma kako se zvao , ali u Jugi se zvao: zakon o porijeklu imovine. Znači zbrojiti tko što ima i zbrojiti njegove plaće, kredite , nasljedstva. Višak oduzeti, njega na ponovootvoreni Goli Otok ---zauvijek.


registracija
26/12/06

capica, 11.04.12. 22:33

Ja vjerujem u ovo što iznosiš, ali dokazati je teško. Pa pogle ovu farsu sa Sanaderom! Na kraju će ispasti da je nevin , a odakle sva ona imovina? Iz Austrije je došao kao goljo , on i žena su bili podstanari. Zato bi bio potreban novi zakon.


registracija
9/11/09

superhik, 12.04.12. 02:27

Prvo bi trebalo njega istraziti pa bi se onda mozda i nesto postiglo.


registracija
8/4/08

arisa, 12.04.12. 07:13

Nacional od 2005-09-26
http://www.nacional.hr/clanak/20640/tenis-me-vise-ne-zanima-danas-je-moj-zivot-biznis

NACIONAL: Kako posluje Jadrankamen?
- Pozitivno. Trenutačno imamo 15 kamenoloma, ali i velike planove. U dogovoru s lokalnim vlastima iz Pučišća odlučili smo na mjestu kamenoloma graditi turističko naselje, a na brdu ćemo osnovati kiparsku koloniju. Za desetak godina razvijat ćemo turizam pokraj mora i prekrasnih Pučišća, a u brdima će se još stotinu godina eksploatirati brački kamen.

NACIONAL: Kada ste kupili Jadrankamen, optuženi ste da ste državu oštetili za 325.000 maraka i da je lokalno stanovništvo protiv vas?
- Neki su me ljudi htjeli spriječiti u poslu i sve se svodi na to. Jadrankamen je bio u vlasništvu 900 malih dioničara, a ja sam kupio dionice od njih 700. Sve su to tamošnji stanovnici koji su uredno isplaćeni i da smo bili u sukobu, posao sigurno ne bi uspio. Našao se samo jedan koji je tražio dvostruko više, i kada sam ga dobio, inicirao je napade na mene. Da nije bilo njega, nitko ne bi ni znao da sam kupio Jadrankamen.
U međuvremenu smo kupili i najveću tvrtku za proizvodnju kamena u Bugarskoj, koja ima pet puta veći potencijal od Jadrankamena. To je zapravo vrh jednog brda, a materijal je svijetlo siv i bijel, i trenutačno razmatramo kako spojiti poslove tih dviju tvrtki. Kada to postignemo, postat ćemo jedna od pet najjačih grupacija za proizvodnju arhitektonskog kamena u Europi.


registracija
24/7/11

mrvek, 12.04.12. 07:49

a vi sindikalci niste ništa radili za vrijeme kradezea što se sad pšravite pametni? Onima ste se uvlačili i samo sebi radili dobro. Govna prokleta. Na jadu radnika se ko tobož gurate. MRŠ!!!


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 12.04.12. 09:39

sta ce Bajic jadan smije samo Hrvatske Branitelje kaznjavati...


registracija
9/5/10

lolobrigita, 12.04.12. 14:09

Matijaševiću,odustao si od Bajića kad te Pavić kupio.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 13.04.12. 17:47

Evo citat s Haltera o prosvjedu sindikata u Splitu:
"Jer kredibilitet Ozrena Matijaševića koji poziva Dalmatince na prosvjed, a sam je kumovao uništenju i srozavanju jednog od najvećih simbola Splita - Slobodne Dalmacije kad je prijavio pa iznenada povukao prijavu protiv sumnjivih transakcija u režiji Ninoslava Pavića, teško da može privući ikoga da mu se pridruži. Zato i ne čudi slab odaziv na splitskim Prokurativama. A vrlo neuvjerljivo zvuči kad za govornicom napada urednika Jutarnjeg lista Mladena Plešea čijeg je gazdu "spasio"."


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika