12.04.2012. / 09:02

Autor: Tanja Simić

U Švedskoj sve manje novčanica

Zemlja bez gotovine

U Udruženju švedskih bankara tvrde da je smanjenje korištenja gotovine već utjecalo na policijske statistike - broj pljački banaka u Švedskoj pao je sa 110 u 2008. godini na samo 16 u 2011. Pao je i broj pljački kad je o transportu novca riječ

IlustracijaIlustracijaŠvedska bi, sudeći po trendu koji u toj zemlji sve više uzima maha, mogla postati prva europska zemlja u kojoj se prestala koristiti gotovina - piše The Christian Scinece Monitor. U većini švedskih gradova već danas gotovinu ne prihvaćaju javni autobusi, sve je više dućana u kojima se može platiti samo karticama, a već su i poneke banke prestale poslovati s gotovinom. Tom su se trendu prilagodile i neke tamošnje crkve, poput one Carl Gustaf Church u Karlshamnu na jugu zemlje, čiji je vikar nedavno dao instalirati čitače kartica kako bi vjernicima olakšao doniranje novca.

"Ne vidim razloga zašto bi se novac uopće više tiskao", kaže bivši član grupe ABBA Bjoern Alvaeus, zagovornik ukidanja gotovine u svijetu. Kovanice i novčanice već danas čine tek tri posto švedske ekonomije, dok se ti postoci u drugim zemljama kreću oko devet posto u Eurozoni te sedam posto u SAD-u. No i ta tri posto puno su iz perspektive Bjoerna Alvaeusa - ukidanje gotovine smatra sigurnosnom mjerom. "Nakon što mi je sin treći put opljačkan, počeo sam se zalagati za brže prebacivanje na potpuno digitalnu ekonomiju", kaže. "Ako nema gotovine, što će vam opljačkati?" U Udruženju švedskih bankara tvrde da je smanjenje korištenja gotovine već utjecalo na policijske statistike - broj pljački banaka u Švedskoj pao je sa 110 u 2008. godini na samo 16 u 2011. Pao je i broj pljački kad je o transportu novca riječ.

Profesor ekonomije s austrijskog sveučilišta Johannes Kepler Friedrich Schneider upozorava i da, ukoliko ljudi više plaćaju karticama, manje su uključeni i u sivu ekonomiju. To dokazuje i nedavni potez talijanskog premijera Marija Montija, koji je krajem prošle godine ograničenje za isplate u gotovini snizio na 1000 eura sa donedavnih 2 500 eura, budući da je plaćanje u gotovini u Italiji uobičajen način izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijednost te skrivanja profita od Porezne uprave. No iščezavanje plaćanja gotovinom poseban problem stvara umirovljenicima u ruralnim dijelovima zemlje, koji nemaju kreditne kartice ili nisu navikli na kartično poslovanje u bilo kojem obliku. Tu je i pitanje cyber-kriminala: prema podacima švedskog Nacionalnog vijeća za prevenciju kriminala, broj kompjutorskih prevara porastao je do gotovo 20 000 u 2011., za razliku od 3 304 u 2000 godini.

Mnogi u Švedskoj u tom kontekstu ističu i pitanje privatnosti zbog elektronskog traga koji ima svaka transakcija, ne protiveći se pritom ideji o ukidanju gotovine, ali tražeći da se omoguće anonimne uplate. Ima i onih koji tvrde da se samo radi o načinu da banke povećaju svoju zaradu, budući da za svaku takvu transkaciju uzimaju proviziju. No iako je Švedska u samom svjetskom vrhu kad je informacijska tehnologija u pitanju, pa i njezina primjena u ekonomiji, stručnjaci se slažu da se nestanak plaćanja gotovinom u toj zemlji neće dogoditi tako skoro - neki smatraju da će do toga morati proći još 20 godina. Ipak, sigurno je da će postotak udjela stvarnog novca u švedskoj ekonomiji nastaviti padati.

Vezane vijesti

Razlika između "njemačkih" i "grčkih" eura

Razlika između "njemačkih" i "grčkih" eura

Pojavom zajedničke europske valute je bilo zamišljeno da na kovanicama još budu tradicionalna, nacionalna obilježja pojedinih zemalja eurozone, ali… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 12.04.12. 10:40

Glavna stvar u članku je provizija na plaćanje karticom. Ako je iza svega bankarski lobi, onda je ovo logična stvar.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika