12.04.2012. / 14:10

Autor: Hina

Član uprave otvoreno na sudu:

Hrvatski interesi izvisili

Mayer je posvjedočio da je izmjenama međudioničkog ugovora, prihvaćenima u vrijeme Sanaderove vlade, operativno upravljanje nad hrvatskom naftnom kompanijom u potpunosti prebačeno na MOL, odnosno na njenog predsjednika uprave kojega postavlja mađarski strateški partner

IlustracijaIlustracija

Član uprave Ine Davor Mayer ustvrdio je na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da je prepuštanje domaće naftne kompanije mađarskom MOL-u bilo suprotno hrvatskim interesima, s obzirom da Ina na hrvatskom energetskom tržištu sudjeluje s čak 60-ak posto.

Jedan od trojice hrvatskih članova uprave Ine podsjetio je da je kao jedan od glavnih ciljeva u izmjeni međudioničarskog ugovora između Sanaderove vlade i MOL-a stajalo jačanje hrvatske energetske stabilnosti. No, ugovor koji je na snazi protivan je interesima Republike Hrvatske, kazao je Mayer ističući da takav zaključak donosi na temelju 18-godišnjeg rada u naftnoj struci.

To nije interes Hrvatske

"Dati jednu kompaniju na upravljanje drugoj kompaniji, a ne imati elemente zaštite vlastitih interesa ne može biti u interesu Hrvatske", ustvrdio je Mayer.

Odgovarajući na pitanja tužiteljstva, koje Sanadera tereti da je za 10 milijuna eura mita MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini, svjedok je kazao i da je prije MOL-ovog preuzimanja kontrole iz Ine trebalo biti izdvojeno nerentabilno plinsko poslovanje.

Pojasnio je da je u ugovoru s MOL-om predviđeno izdvajanje skladištenja i prodaje plina. Prodaja je pritom trebala ostati u nadležnosti Ine unutar nove tvrtke Prirodni plin, a cijena se trebala bazirati na cijeni uvoznog, ruskog plina, kazao je Mayer. "I tu dolazimo do problema, jer se plin trebao kupovati po tržišnoj cijeni i jeftinije prodavati", pojasnio je.

Govoreći o poslovanju Ine u prošloj godini rekao je da je poslovni rezultat bio dobar, ponajviše zbog naftnih polja u Siriji i sjevernom Jadranu, no to, zaključuje, nije bio rezultat MOL-ovih aktivnosti.

Ipak, MOL je po njegovim riječima zaslužan za uštede, s kojima se "ne može pretjerati", no izostala su neophodna ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju. Primjerice modernizacija riječke rafinerije provedena je samo djelomično, dok se sa sisačkom nije ni započelo.

Interesi

"Interes MOL-a nije nužno i interes Ine", zaključio je Mayer.

U prvom dijelu svjedočenja on je, odgovarajući na pitanja tužiteljstva, kazao da su izmjenama međudioničarskog ugovora upravljačka prava u Ini u potpunosti prebačena na strateškog partnera - mađarsku naftnu kompaniju MOL.

"U redu je da većinski vlasnik ima većinska prava, ali ne i sva", rekao je, pojašnjavajući na pitanja Sanaderove obrane svoju tvrdnju da takav način upravljanja ne postoji ni u jednoj drugoj kompaniji.

Sanaderova obrana prigovorila je da je Mayerov iskaz tendenciozan jer se njime želi zaobići činjenica da veća upravljačka prava treba imati strana s više dionica. Mayerov iskaz smatraju i proturječnim jer se Sanaderu kojega se tereti za sklapanje nepovoljnih ugovora sada spočitava što ti ugovori nisu poštovani.

Na suđenju u aferi Ina-MOL danas je trebao svjedočiti još jedan "hrvatski" član Inine uprave, Ivan Krešić, no njegovo je ispitivanje prebačeno za sutra. Uz njega na klupi za svjedoke trebao bi se pojaviti i predsjednik nadzornog odbora Ine Davor Štern.

Osim za primanje mita od mađarskog MOL-a, Sanaderu se u objedinjenom postupku sudi i za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od austrijske Hypo banke kod koje se Hrvatska u ratno vrijeme zadužila za kupnju zgrada nekoliko veleposlanstava.

Sjedajući na klupu za svjedoke Mayer je kazao da su ga prije ročišta mađarski članovi uprave Ine podsjetili na obvezu čuvanja poslovne tajne, iako u njegovom ugovoru jasno stoji da takve obveze nema u slučaju poziva na sud.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 12.04.12. 11:50

INA je mađarska kompanija,i sad ,moš mislit tko upravlja INOM? INOM upravljaju njeni vlasnici.Velike li pameti. Ako ,radi sentimenta kupujete na INA-stanicama..samo izvolite dalje! Skinite taj prokleti veo sa lica i vidite tko je jeftiniji i tamo kupujte a ne u "našoj jedinoj naftnoj industriji" !INA je MAĐARSKA! Pa što onda,ali nije niti će ikada više biti HRVATSKA!


registracija
9/3/11

poluprovokator, 12.04.12. 13:36

Ugovor postignut na temelju mita je nevažeći- raskinuti ga, utužiti štetu pretrpljenu u međuvremenu i potrpat u zatvor dvadesetak ljudi radi toga te im zapljeniti imovinu.
Sve ostalo je farsa!


registracija
11/1/10

fluid, 12.04.12. 13:58

Teško je napisati bilo kakav komentar koji bi imao ikakvog smisla u odnosu na sve ono kroz šta prolazi Hrvatska i njeni građani u posljednjih 20 godina.Jedino pozitivno što proizilazi iz svega ,je stvarna samostalnost.Izborena ogromnim i iskrenim domoljubljem 89/90.god.,zalivena nevjerovatnim količinama krvi i nacionalnom osvješćenošću.Od zaista predatorske manjine,bačena je na koljena srama,prezira i obmane.Nevjerovatna je ta psihologija masa u kojoj mase jednom mogu pokrenuti svjetske trendove a u drugim situacijama,jednostavno postaju izgubljene i obezglavljene horde nesretnika koje neznaju šta bi sa sobom.I baš u tom vakumu neformalnosti mase,predatori po osobnom životnom habitusu,a ne po nacionalnoj pripadnosti,uspjevaju manipulirati tim masama do apsurdnosti.Hrvatska je sve to iskusila i sada pohađa osnovnu školu u kojoj uči osnovne korake opstojnosti.Kakv će učenik postati,vidjeti će se u vrlo bliskoj budućnosti.Mislim da će buduće hrvatske generacije,sa sramom učiti hrvatsku povijest nastajanja.Prispodobite si samo sram djeteta kome je majka javna prostitutka a otac prezreni alkoholičar.Junaštvo poginulih i povrijeđenih u osamostaljenju,biti će zasjenjeno svom poročnušću roditelja njihovih.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 12.04.12. 14:02

MOL financira RUS::::he.he.he


registracija
13/1/11

Fenris, 13.04.12. 05:39

ccc..... kakva tragedija.. kao i 1089...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika