12.04.2012. / 19:07

Autor: Hina

Irci se ne protive braku svećenika

Velika većina irskih katolika ne protivi se mogućnosti braka za svećenike i zaređivanja žena, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u četvrtak.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVelika većina irskih katolika ne protivi se mogućnosti braka za svećenike i zaređivanja žena, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u četvrtak.

Rezultati ankete koju je proveo institut Amarach Consulting za Udrugu svećenika Irske pokazuju da 87 posto ispitanih smatra da svećenicima treba dopustiti da se žene, a tek 10 posto manje ne protivi se zaređivanju žena za katoličke svećenike. Također, 72 posto ih smatra da oženjenim muškarcima zrele dobi treba omogućiti da postanu svećenici.

Unatoč brojnim pedofilskim skandalima koji su potresli Katoličku crkvu u Irskoj, 35 posto ispitanih potvrdilo je da na misu ide jednom na tjedan, 21 posto u posebnim prigodama poput Božića, Uskrsa, vjenčanja ili pogreba, dok ih je 5 posto reklo da u crkvu ne idu nikada.

Ispitivanje je provedeno na uzorku od tisuću ispitanih iz Republike Irske i Sjeverne Irske, koja je pod britanskom kontrolom.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 12.04.12. 20:26

Crkvu treba zabraniti zbog "pranja" uma jadnicima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika