12.04.2012. / 19:26

Autor: Hina

Annan: Sirija se mora povući

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan rekao je u četvrtak Vijeću sigurnosti da Sirija ne poštuje u potpunosti uvjete njegova mirovnog plana i pozvao je vijeće da zahtijeva povlačenje vojske i teškog naoružanja iz gradova, objavili su članovi vijeća.

Kofi AnnanKofi AnnanIzaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan rekao je u četvrtak Vijeću sigurnosti da Sirija ne poštuje u potpunosti uvjete njegova mirovnog plana i pozvao je vijeće da zahtijeva povlačenje vojske i teškog naoružanja iz gradova, objavili su članovi vijeća.

Annan je članovima vijeća još rekao da krhko sirijsko primirje treba potporu te zatražio brzo razmještanje prvoga vala nenaoružanih promatrača koji će nadzirati primjenu njegova plana. Za njima će doći i idući val promatrača, rekli su za Reuters diplomati koji su željeli ostati anonimni.

U četvrtak se čini kako se donekle drži primirje s UN-ovom potporom i ciljem da prekine nasilje što traje već godinu dana, ali protuvladini aktivisti kažu kako nema znakova da predsjednik Bašar al-Asad povlači snage iz gradova.

Na pitanje je li Annan Vijeću sigurnosti rekao da su sirijski vojnici i teško naoružanje još u gradovima, jedan je izaslanik rekao: "Jest, rekao je".

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je kako sirijska vlada sad mora održati obećanje i pridržavati se prekida vatre. Na konferenciji za novinare u Ženevi rekao je kako se čini da je stanje u Siriji nešto mirnije te da on u suradnji s UN-ovim Vijećem sigurnosti kani što prije onamo poslati promatrače, čim dobije za to mandat svjetskih sila.

No upozorio je da međunarodna zajednica mora ostati jedinstvena kako Sirijom ne bi zavladao kaos.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika