12.04.2012. / 20:15

Autor: Hina

MOL opovrgava Mayera

Mađarska naftna kompanija MOL priopćila je poslijepodne kako su neistinite tvrdnje hrvatskog predstavnika u Upravi Ine Davora Mayera da se tom tvrtkom u potpunosti upravlja iz Budimpešte.

MOL opovrgava svedočenje MayeraMOL opovrgava svedočenje MayeraMađarska naftna kompanija MOL priopćila je poslijepodne kako su neistinite tvrdnje hrvatskog predstavnika u Upravi Ine Davora Mayera da se tom tvrtkom u potpunosti upravlja iz Budimpešte.

Mayer je danas kao svjedok na suđenju bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu izjavio da su izmjenama međudioničkog ugovora Ine i MOL-a upravljačka prava u potpunosti prebačena na strateškog partnera MOL, odnosno na predsjednika Uprave Ine kojega postavlja MOL te da "takvo upravljanje ne postoji ni u jednoj kompaniji". Ustvrdio je i da je prepuštanje Ine mađarskoj naftnoj kompaniji bilo suprotno hrvatskim interesima.

U MOL-u, pak, tvrde kako je netočno da se ključne odluke donose u Budimpešti.

"Činjenica je da je Uprava u proteklih godinu i pol dana donijela 863 odluke te da je 99,54 posto tih odluka doneseno jednoglasno. To znači da je i gospodin Mayer glasao kao i mađarski članovi Uprave 854 puta", stoji u priopćenju MOL-a u kojem se tvrdi da se odluke donose u Zagrebu gdje se uprava sastaje praktički svaki drugi tjedan.

U MOL-u smatraju da model odlučivanja u Ini "odražava najbolje međunarodne standarde". Zaključuju da je upravljanje Inom "na pravom putu", te da Inini dioničari imaju isti cilj - "upravljati Ininim uspjehom".

"G. Mayer je imao priliku predložiti promjene upravljačke strukture Ine, međutim do sada on o tom pitanju nikad ništa nije predložio", ističu u MOL-u.

Na Mayerovu tvrdnju da članovima Uprave, osim njenom predsjedniku, nije dozvoljeno nazočiti sjednicama izvršnih direktora iako su to pismeno tražili, u MOL-u odgovaraju da se upravljanje Inom temelji na delegiranju zadataka.

"Zadaci Odbora izvršnih direktora delegirani su od strane Uprave, a predsjednik Uprave zastupa interese Uprave na sjednicama tog odbora", kažu u MOL-u, te dodaju kako ih "iznenađuje da Mayer nema povjerenja u članove Odbora u čijem je odabiru i sam sudjelovao".

Uprava INE ima šest članova po tri predstavnika mađarske i hrvatske strane, a po Mayerovim riječima ako je broj glasova pri odlučivanju izjednačen presudan je glas mađarskog predsjednika Uprave.

Vezane vijesti

Sviranje HDZ-u

Sviranje HDZ-u

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ustvrdio je danas u nastavku suđenju u aferi Fimi medija da je HDZ-u u izbornoj kampanji 2007. bilo važno da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika