12.04.2012. / 20:48

Autor: Deutsche Welle

Vladavina jednog čovjeka

U Republici Srpskoj je postala praksa da ministri u Vladi ovog bh. entiteta podnose izvještaje predsjedniku Dodiku. Analitičari kažu da su stvari izmakle kontroli i da je institucija predsjednika postala Dodikova privatna kancelarija

Nekoliko ministara u Vladi RS prije dva dana podnosilo je izvještaje o stanju u svojim resorima ali ne na adresi koju za to propisuje Ustav već se ponavlja slučaj od prije nekoliko mjeseci kada su svi ministri bili na svojevrsnom raportu kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Zbog lošeg stanja u pojedinim resorima Dodik je od ministara zatražio hitnu akciju ali i naglasio da svi ministri imaju podršku predsjednika: “Mi ne vidimo propuste koji bi trebali dovesti do smjene bilo kojeg ministra ili dijela Vlade ili Vlade u cjelini”.

Sva vlast u rukama jednog čovjeka

Problem je međutim što institucija predsjednika nije ni nadležna da ocjenjuje rad ministara. Za taj posao zadužen je prvi čovjek vlade, koji nakon toga polaže račune Narodnoj skupštini, koja je i dala povjerenje vladi. Bivši predsjednik RS i lider Demokratske partije (DP) Dragan Čavić, kaže da predsjednik nema nikakve nadležnosti u ovom obliku: “Petljanje u ingerencije izvršne vlasti potvrđuje da RS ima režim - vlast je jedan čovjek. Kad je Milorad Dodik bio predsjednik Vlade tada je sva vlast bila koncentrirana u funkciji predsjednika Vlade RS. Sada je sva koncentrirano u instituciju predsjednika RS. Ali ovaj put to je potpuno neustavno”.

Ostalo je nejasno da li su ministri bili na brifingu kod Dodika kao predsjednika ili kao lidera SNSD-a jer su sastanku prisustvovali i neki visoki funkcioneri ove stranke. Ukoliko se radi o takvom jednom postupku onda to znači, kaže zastupnik SDP-a u Narodnoj skupštini Slobodan Popović, da su institucije predsjednika postale vlasništvo jednog čovjeka u RS jer je skupština ta kojoj se polažu računi: “Što imaju ministri razgovarati s predsjednikom RS? Nažalost, ovdje je sve pobrkano zato što se radi o privatnom društvu Milorada Dodika”.

Kovačević: “Dodik se interesirao tko krade struju”

Ministri ne otkrivaju mnogo o detaljima tih sastanaka ali je vrijedna pažnje izjava ministra energetike Željka Kovačevića koji je nakon sastanka rekao da se predsjednik interesirao o krađi električne energije: “Milorad Dodik je na sastanku zahtjevao da se uđe u konačan obračun sa krađom električne energije”.

“Sastanak u palači predsjednika u Banjaluci bio je predstava za javnost i demonstracija moći koja je ustavno neutemeljena”, smatra lider PDP-a Mladen Ivanić. “ RS polako postaje tretirana kao neka vrsta privatnog vlasništva Milorada Dodika u kojem on ocjenjuje tko je patriot a tko ne, gdje daje sve moguće ocjene”, kaže Ivanić.

Uvodi se i partijski sud?

Profesor na Filozofskom fakulteu u Banjaluci Miodrag Živanović tvrdi da ovakav način polaganja računa nije zabilježen na ovim prostorima. Opasno je, kaže Živanović, što se ponovno uvode partijski sudovi: “Uz gospodina Dodika su bili i najviši funkcioneri partije (SNSD). Partijski sud je zapravo tražio da se ministri izjasne o tome da li su za nešto krivi i odgovorni”.

Dodik je najavljujući sastanke sa ministrima rekao da je njihov cilj sagledavanje situacije u pojedinim oblastima i resorima ne isključujući mogućnost određenih promjena, što je ostalo nejasno. Sličan sastanak održan je još prošle godine kada su na brifingu bili svi ministri zajedno sa prvim čovjekom Vlade Aleksandrom Džombićem, koji je trenutno na rehabilitaciji zbog bolova u kičmi. I tada se spekuliralo da će biti smjena ali sve se na tom završilo jer su ministri očigledno počeli izvršavati tada dogovoreno u palači Predsjednika RS.

Autor: Dragan Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Dodik se miješa u koalicijske pregovore u Beogradu

Pregovori DS-a i SPS-a već nekoliko dana tapkaju na mjestu. Iako je matematika na njihovoj strani, u pokušaje formiranja nove srbijanske vlade sada… Više

Komentari

registracija
14/4/07

sabo, 13.04.12. 01:23

Da je ovako Dodik ili ko drugi komentarisao desavanja o ovakvim desavanjima u hrvatskoj, odgovorilo bi se....!?, zna se kako.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika