13.04.2012. / 10:35

Autor: Hina , Nacional.hr

'Nismo uspjeli'

Neviđeno priznanje u Sjevernoj Koreji

Analitičari ocjenjuju kako je priznanje neuspjeha neuobičajeno za režim u Sjevernoj Koreji, gdje 23 milijuna stanovnika ima pristup isključivo informacijama koje plasiraju državni mediji. Slično neuspjelo lansiranje rakete u 2009. Sjeverna Koreja prikazala je uspješnim, što je pak znatno uobičaniji obrazac ponašanja tamošnjeg totalitarnog poretka

ArhivaArhiva

Sjevernokorejske vlasti priznale su da raketa dugoga dometa lansirana u petak ujutro nije uspjela postaviti satelit u orbitu, dok američki i južnokorejski dužnosnici tvrde da se srušila u more samo nekoliko minuta nakon lansiranja.

Sjeverna Koreja tvrdi da raketa dugoga dometa koja je navodno nosila meteorološki satelit nije uspjela stići do orbite, potvrdivši tvrdnje susjednih zemalja prema kojima je lansiranje bilo neuspješno.

"Satelit, čija je svrha bila nadzor određenih dijelova zemljine površine u civilne svrhe, nije uspio ući u orbitu", rekla je spikerica u programu sjevernokorejske državne televizije. "Znanstvenici, tehničari i ostali stručnjaci sada pokušavaju otkriti uzrok neuspjelog lansiranja."

Neuspjeh lansiranja predstavlja veliki udarac za sjevernokorejski režim, koji je lansiranjem želio obilježiti 100. obljetnicu rođenja bivšeg sjevernokorejskog čelnika i utemeljitelja komunističke Sjeverne Koreje Kim Il-sunga.

Analitičari ocjenjuju kako je priznanje neuspjeha neuobičajeno za režim u Sjevernoj Koreji, gdje 23 milijuna stanovnika ima pristup isključivo informacijama koje plasiraju državni mediji. Slično neuspjelo lansiranje rakete u 2009. Sjeverna Koreja prikazala je uspješnim, što je pak znatno uobičaniji obrazac ponašanja tamošnjeg totalitarnog poretka.

Pokušaj unaprjeđenja proizvodnje balističke rakete

Sjevernokorejska dalekometna raketa letjela je tijekom četiri minute kojih 120 km prije nego li se raspala na četiri djela i pala u more na zapadnoj strani Korejskog poluotoka, javila je u petak japanska tv postaja NHK pozivajući se na izvore iz japanskog ministarstva obrane.

Pjongjang je lansirao raketu unatoč pritiscima iz SAD-a i drugih zemalja, a čak je i njezin bliski saveznik Kina upozoravala protiv takvog lansiranja.

Prema informacijama južnokorejske vojske, raketa je pala nekih 200 km od zapadne obale Južne Koreje.

Sjeverna Koreja ranije je objavila kako želi da raketa Unha-3 ponese u orbitu merteorološki satelit, iako su njezini kritičari mišljenja da je ona trebala poslužiti unapređenju sjevernokorejskih mogućnosti za proizvodnju interkontinentalne balističke rakete sposobne nositi nuklearnu bojevu glavu.

Neuspjelo lansiranje

ABC News također je objavio kako je raketa pala pozivajući se na izjave američkih dužnosnika.

Ovo je drugo zaredom neuspjelo sjevernokorejsko lansiranje satelita u orbitu, iako je ta zemlja tvrdila da je lansiranje 2009. bilo uspješno, navodi Reuters.

Za sada nema nikakvih komentara o današnjem lansiranju u sjevernokorejskim državnim medijima.

Raketa Unha-3 je lansirana s novog lansirnog mjesta na zapadnoj obali Sjeverne Koreje, u blizini kineske granice. Zamišljeno je da njeno lansiranje koincidira sa 100. obljetnicom rođenja bivšeg korejskog čelnika i utemeljitelja komunističke Sjeverne Koreje Kim Il Sunga.

Svjetske sile, okupljene u skupini G-8, poručile su ranije kako bi lansiranje rakete predstavljalo kršenje rezolucije UN-a 1874 koja brani Pjongjangu nastavak nuklearnih i balističkih testiranja.

Slijede sankcije

Reakcije na sjevernokorejsko lansiranje odmah su uslijedile. Tako France Presse iz diplomatskih izvora doznaje da je za petak najavljen sastanak Vijeća sigurnosti UN-a u vezi s lansiranjem dalekometne rakete, a kratko nakon objave vijesti o lansiranju reagirao je njemački šef diplomacije Guido Westerwelle, koji se trenutno nalazi u New Yorku, "snažno osudivši" gestu Pjongjanga koja je "protivna međunarodnom pravu" te je pozvao UN da reagira.

Malo prije lansiranja, američka državna tajnica Hillary Clinton upozorila je Sjevernu Koreju da će se u slučaju lansiranja svi ponovo okupiti pred Vijećem sigurnosti "kako bi poduzeli mjere". Iako sjevernokorejski reži tvrdi da je riječ o civilnoj svrhi, za Clinton "nema sumnje" da je riječ o lansiranju u kojem se koristi tehnologija "balističke rakete".

Japan bi mogao razmotriti uvođenje gospodarskih sankcija protiv Sjeverne Koreje, ovisno o odgovoru međunarodne zajednice, izjavio je japanski ministar financija Jun Azumi upitan o mogućnosti novih gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji.

Osuda Amerike

Bijela kuća objavila je u četvrtak po lokalnom vremenu kako je neuspjelo lansiranje sjevernokorejske rakete bio akt provokacije koji je zemlju stavio u izolaciji i doveo do kršenja međunarodnog prava.

"Unatoč neuspjehu u pokušaju lansiranja rakete, sjevernokorejska provokativna akcija prijetnja je regionalnoj sigurnosti, krši međunarodno pravo i u opreci je s njezinim vlastitim nedavno preuzetim obvezama", rekao je u izjavi glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

"Dok ova akcija ne iznenađuje uzme li se u obzir sjevernokorejski agresivni obrazac ponašanja, svako raketno djelovanje Sjeverne Koreje izaziva zabrinutost međunarodne zajednice. Sjedinjene Države ostaju na oprezu suočene sa sjevernokorejskim provokacijama i potpuno predane sigurnosti naših saveznika u regiji", kazao je Carney.

Južna Koreja: 'Provokacija'

Južna Koreja osudila je u petak lansiranje sjevernokorejske rakete ustvrdivši das je riječ o "provokaciji" koja prijeti stabilnosti Korejskog poluotoka i regije u cjelini.

"To je jasno kršenje rezolucije UN-a koja brani (Sjevernoj Koreji) svako lansiranje koje koristi tehnologiju balističkih raketa", kazao je južnokorejski ministar vanjskih poslova Kim Sung-Hwan.

On je ocijenio da se radi o "provokaciji koja prijeti miru na Korejskom poluotoku i sjeveroistočnoj Aziji".

Japan osudio, Kina šuti

Japan je u petak osudio lansiranje sjevernokojeske rakete kao "snažnu provokaciju" Pjongjanga i kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda, dok je sjevernokorejski najbliži saveznik Kina za sada bez komentara.

"Iako nije uspjelo, lansiranje sjevernokorejske rakete snažna je provokacija upućena našoj zemlji i ostalim zemljama, koja krši rezolucije 1695, 1718 i 1874 Ujedinjenih naroda. Uputili smo ozbiljan prosvjed diplomatskim kanalima", kazao je glasnogovornik japanske vlade Osamu Fujimura.

Ministar je potvrdio raniju informaciju njegove administracije da je riječ o neuspjelu lansiranju. "Sjeverna Koreja je ispalila jutros de facto dalekometnu raketu, no to nije uspjelo", istaknuo je ministar.

Južna Koreja ranije je upozorila kako će napasti sjevernokorejsku lansirnu rampu ukoliko dođe do prijetnje njezinu teritoriju.

Prema izvorima japanskog ministarstva obrane na koje se pozivaju japanski mediji, raketa se raspala u zraku prije nego li su njeni djelovi pali u Žuto more, na zapadu Korejskog poluotoka.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 13.04.12. 14:51

Opet će se povečati broj osuđenih


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika