13.04.2012. / 09:39

Autor: Nacional.hr

Festival Mostarsko proljeće 2012.

Scenarij večeri posvećene Delmati potpisuje Jakša Fiamengo. Nastupit će: klapa Cambi, Ventula, Versi, Pasika i Kaleta, a poseban gost večeri je Tedi Spalato

Međunarodna kulturna manifestacija Mostarsko proljeće 2012. - Dani Matice hrvatske, ove se godine u Mostaru održava po 14. put. Svečano otvaranje bit će upriličeno u nedjelju, 15. travnja u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače od 19.30 sati i to koncertom Sjećanje na Ljubu Stipišića Delmatu koji se realizira u suradnji s Festivalom dalmatinskih klapa Omiš. Scenarij večeri posvećene Delmati potpisuje Jakša Fiamengo. Nastupit će: klapa Cambi, Ventula, Versi, Pasika i Kaleta, a poseban gost večeri je Tedi Spalato.

Manifestaciju će otvoriti predsjedatelj Vijeća ministara BiH, inače Visoki pokrovitelj Mostarskog proljeća 2012. gosp. Vjekoslav Bevanda.

Očekuje se i potvrda dolaska predsjednika RH dr. Ive Josipovića koji je 2011. i 2010. bio visoki pokrovitelj ove manifestacije. Na svečanosti otvaranja po prvi put bit će dodijeljenja priznanja - Kristalna matica i Zlatna povelja Maestro Vjekoslav Šutej, u znak sjećanja na dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja ovoga festivala pokojnog maestra Vjekoslava Šuteja. Jednoglasnom odlukom Festivalskog vijeća i Predsjedništva Matice hrvatske Mostar, prva Kristalna matica koja će se dodijeliti za najuspjelije umjetničko ostvarenje na Mostarskom proljeću 2011. godine, ide u ruke slovenskog glumca Borisa Cavazze koji je briljirao u ulozi Ignjata Glembaya u predstavi beogradskog Ateljea 212 „Gospoda Glembajevi", koja je prošle godine izvedena u Mostaru, na pozornici Matičinih Dana.

Svečanosti otvaranja prethodit će druga velika svečanost u Mostaru, kao uvertira u ovogodišnje Dane matice. Naime, bit će svečano otvoren Park nobelovaca te otkriveni spomenici dvojice bosanskohercegovačkih nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga. Inicijativa je to koju je Matica Hrvatska Mostar realizirala zajedno s HKD Napretkom.

Autor skulptura je zagrebački akademski kipar Zoran Jurić, a lijevane su u Ljevaonici Ujević.
Inače, Zoran Jurić nagrađivani je autor mnogih spomenika na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine , između kojih su i spomenik Stjepanu Radiću u Zagrebu, spomenik Draženu Petroviću u Šibeniku, spomenik Papi Ivanu Pavlu II u Sarajevu, spomenik Dr. Franji Tuđmanu u Otoku.

Festival traje do 1. lipnja, a u 45 dana planirani su brojni programi. Mostar će ugostiti zagrebačko HNK i predstavu I.Vojnovića „Maškarate ispod kuplja", ansambl Dubrovačkih ljetnih igara i predstavu „Kate Kapuralica", tu je i gostovanje Kermpuha s „čudom u Poskokovoj Dragi", HNK Zadar dolazi s „Velikim diktatoricama"... Bit će predstavljen pjesnički opus i promovirana zbirka „Kost i gozba" Igora Zidića, nastupit će mladi pijanist iz Solina Marin Limić te pijanistica željka Mandarić; Edin Karamazov dolazi u kombinaciji s kvartetom Krakowske filharmonije. Zahvaljujući Generalnom konzulatu Rep. Turske u Mostaru, na Proljeće stiže izvrsni gudački kvartet iz Ankare, a Veleposlanstvo SAD-a u BiH osiguralo je nastup izvrsnog plesnog ansambla iz SAD-a Step Afrika!

O značaju ovoga festivala u regionalnim razmjerima govori činjenica da je Mostarsko proljeće sklopilo ugovore o trajnoj kulturnoj suradnji s uglednim festivalima i kazališnim kućama iz regije - Dubrovačkim ljetnim igrama , Festivalom dalmatinskih klapa Omiš, Zadarskim kazališnim ljetom i HNK Zadar, a splitskim HNK, Festivalom Križanke u Ljubljani, Sarajevskim danima poezije, Narodnim pozorištem Sarajevo, Narodnim pozorištem Republike Srpske , Banja Luka te Ateljeom 212 iz Beograda.

U Mostarsko proljeće svojom potporom uključili su se i najveći gospodarski subjekti u regiji koji su mu vjerni već godinama, a tu je i suradnja s Veleposlanstvima Hrvatske, Makedonije, Slovačke, Češke, Italije, Austrije, SAD-a, Turske.

Cilj manifestacije je širenje kulturnih različitosti, njegovanje tradicije i identiteta hrvatskog naroda u BiH, uz poštivanje različitosti drugih naroda. Bogatstvo umjetničkog izričaja - glazbenog, kazališnog, književnog, likovnog, dječjeg, filmskog - ono je što Mostarsko proljeće, koje je postalo i svojevrstan kulturni brand, čini jednom od najznačajnijih manifestacija u regiji.

Članovi Festivalskog vijeća Mostarskog proljeća su: Darko Brlek, predsjednik Saveza europskih festivala i Festivala Križanke Ljubljana, dr.sc. Ivo Prlender , intendant Dubrovačkih ljetnih igara, Miljenko Puljić, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Renato Švorinić, ravnatelj HNK Zadar i Zadarskog kazališnog ljeta, Ivica Šarić, prvak Opere sarajevskog NP i ministar kulture Kantona Sarajevo, dipl.ing.arh. Angela Petrović, pomoćnica ministra obrazovanja i znanosti u Vladi Federacije BiH.

Mostarsko proljeće je od svibnja 2009. punopravni član Saveza europskih festivala - EFA-e, krovne udruge svjetskih festivala, a jednoglasno je primljeno u ovu udrugu na Generalnoj skupštini EFA-e u Vilniusu, u Litvi. Inače, ove godine, EFA slavi 60. obljetnicu svoga postojanja.

Prvi Dani Matice hrvatske održani su u Mostaru 1999.; od jednotjedne manifestacije, preko festivala koji je trajao tri mjeseca, od pretprošle godine dobio je i svoj stalni termin u kalendaru Grada - od 15. travnja do 1. lipnja.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika