13.04.2012. / 11:36

Autor: Deutsche Welle

Zveckanje balvanima na sjeveru Kosova

Kako se približavaju izbori u Srbiji, tako su sve napetiji i odnosi na sjeveru Kosova. Čini se da i Beogradu tamošnji incidenti služe kao argument za "poseban" status, ali i Priština najavljuje "akciju"

ArhivaArhivaDržavni čelnici Kosova su najavili mogućnost da Priština poduzme akciju na sjeveru Kosova, sličnu onoj od 25. srpnja prošle godine kad se željelo preuzeti nadzor nad graničnim prijelazom Brnjak. Za Marka Jakšića, jednog od političkih lidera Srba sa sjevera Kosova, takve izjave znače traženje oružanog sukoba Prištine sa Srbima sjevera Kosova. S druge strane, Jakšić tvrdi kako i tamošnji Srbi žele istragu okolnosti pogibije Seljvera Haradinaja u sjevernom dijelu Mitrovice.

“Mi smo protiv svih ekscesa i incidenata. Ono što se desilo u 'Tri solitera' jest za žaljenje i iz tog razloga i mi i najveći broj Srba, zahtjeva neovisnu istragu. Uz to je sve ono što se također događa Srbima, upravo zbog nadolazećih lokalnih izbora, a to su incidenti koji su se desili u Dečanima, u Prištini, pa uhićenje Srba u Kosovskoj Vitini. Sve to govori kako vlada u Prištini želi Srbe učiniti građanima drugog reda i da stvori državu tamo gdje je nije bilo.”

Kažnjavanje kriminalaca, ali ne i "akcija"

Kosovski politički analitičar Nedžmedin Spahiu smatra kako se nedavni incidenti na sjeveru Kosova događaju zato jer Beograd želi pokazati kako sjeveru te zemlje treba dati neki poseban status. Ali Spahiu također ističe kako je protiv novih akcija vlade u Prištini koje bi ugrožavala ljudske živote:

“Na sjeveru je potrebno uspostaviti red i mir, odnosno uhititi kriminalce i izvesti ih pred sud, ali nikako se ne upuštati u nekakve avanture tipa 25. srpnja koje su izazvale ljudske žrtve i pogoršavanje stanja i ništa dobro. Mislim da je akcija od 25. srpnja bila kao naručena iz Beograda. Nije se mogla načiniti bolja stvar kako bi se podržala politika kakvu vodi Beograd prema Kosovu i sjevera Kosova.”

Ne žele svi miran suživot

Predstavnik Srba sa sjevera Kosova smatra kako se tamošnji problem ne može riješiti bez sudjelovanja Beograda, ali niti bez rješavanja cjelovitog pitanja Kosova. Ali pri tome Jakšić želi posredovanje svjetske zajednice: “Stav svih Srba jest kako više nema 'moralno politički podobnih' Srba sa kojima Vlada u Prištini treba voditi razgovore. Razgovori se moraju održavati u okviru Vijeća sigurnosti UN-a, nikako u okviru Washingtona i Bruxellesa.”

Nedžmedin Spahiu je također uvjeren kako će se, prije ili kasnije morati pregovarati o sjeveru Kosova, ali i da trenutna vlada u Prištini ne može uspjeti srediti stanje u tom dijelu zemlje. Ali kosovski analitičar se ne slaže kako baš svi Srbi sa sjevera Kosova misle isto: “Ne mislim da su svi građani sjevera Kosova protiv suživota, odnosno nekog mirnog stanja koje bi donijelo prosperitet. Ali ipak, određeni politički faktori takvo rješenje ne odgovara i zbog toga ne dozvoljavaju postizanje sporazuma, odnosno da dođe do nekog mirnog suživota između svih etničkih zajednica na ovim prostorima.”

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika