13.04.2012. / 13:06

Autor: Hina

Pušači cigareta s mentolom imaju češće moždani udar

Osobe koje puše cigarete s mentolom imaju dvostruko veće izglede za moždani udar od pušača koji puše obične cigarete, a to se posebno odnosi na žene, pokazalo je američko istraživanje.

Mentol cigarete mogu izazvati moždani udarMentol cigarete mogu izazvati moždani udarOsobe koje puše cigarete s mentolom imaju dvostruko veće izglede za moždani udar od pušača koji puše obične cigarete, a to se posebno odnosi na žene, pokazalo je američko istraživanje.

Znanstvenici upozoravaju da nijedna cigareta nije dobra za zdravlje no prema istraživanju objavljenom u časopisu Archives of Internal Medicine ljudi bi se posebno trebali kloniti cigareta s mentolom.

"Sve su loše, no uz to, sa stajališta smanjenja šteta, ovo istraživanje poručuje da se posebno trebaju izbjegavati vrste s mentolom", kaže Nicholas Vozoris iz bolnice St. Michael u Torontu koji je vodio istraživanje.

Vozoris je u okviru istraživanja obradio podatke koje je dalo nešto više od pet tisuća pušača u okviru anketa o zdravlju i stilu života u razdoblju od 2001. do 2008. godine.

Sveukupno oko 26 posto sudionika istraživanja pušilo je cigarete s mentolom dok su ostali pušili obične cigarete. U skupini koja je pušila cigarete s mentolom 3,4 posto pretrpjelo je moždani udar u promatranom razdoblju u odnosu na 2,7 posto onih koji su pušili obične cigarete.

Razlika je bila još očitija kad se uzeo u obzir spol - žene koje su pušila cigarete s mentolom imale su tri puta veće izglede pretrpjeti udar od onih koje su pušile obične cigarete.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
27/11/11

Culex, 13.04.12. 13:37

Konačno i ove vrste komentara kada je konzumacija cigareta u pitanju!Nadam se da se neće uplesti resorni ministar i sve pokušati relativizirati. Dodao bih još jedno istraživanje utjecaja tzv "mild" cigareta na pojavu i ućestalost crvenih mitesera kod mladuh djevojaka.Utrvđena je 300% veća incidencija kod korisnika "mind" cigareta već kod nepušaća! Miteseri su najčešće locirani u zoni vrha nosa s tendencijom grupiranja.Najčešće budu srašćeni s iz dalekog,fluroscentnim dlačicama.Prvi preliminarni usporedni pokazatelji za obične cigarete su za 85 % veći i s jačom fluroscentnošću dlačica.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika