13.04.2012. / 13:31

Autor: Hina

Rusija i Kina protiv novih sankcija Sjevernoj Koreji

Rusija u petak kritizira Sjevernu Koreju zbog tvrdoglavog inzistiranja na lansiranju rakete, ali protivi se novim sankcijama Pjongjangu i slaže se s Kinom da je nužno tražiti suzdržanost od susjednih zemalja.

Sergej LavrovSergej LavrovRusija u petak kritizira Sjevernu Koreju zbog tvrdoglavog inzistiranja na lansiranju rakete, ali protivi se novim sankcijama Pjongjangu i slaže se s Kinom da je nužno tražiti suzdržanost od susjednih zemalja.

"Mi u nove sankcije ne vjerujemo. One neće postići ništa kad je u pitanju rješavanje ove situacije", rekao je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s ministrima vanjskih poslova Indije i Kine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao je da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda mora reagirati na sjevernokorejsko lansiranje dalekometne rakete jer je tako Koreja prekršila sankcije Vijeća, ali da bi trgovinska ograničenja ili vojne prijetnje bili kontraproduktivni.

"Razgovarali smo o nuklearnom pitanju na Korejskome poluotoku i o neuspjelu lansiranju rakete", rekao je Lavrov. "Uvjereni smo da je nužno na taj izazov reagirati isključivo političkim i diplomatskim sredstvima".

Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi izrazio je zabrinutost zbog rakete i rekao kako se Peking nada "suzdržanom djelovanju zainteresiranih strana, s ciljem očuvanja stabilnosti na poluotoku".

U petak će se sastati Vijeće sigurnosti i raspravljati o mogućoj osudi sjevernokorejskoga lansiranja. Neslaganje Rusije i Kine koje imaju pravo veta čini uvođenje novih sankcija malo vjerojatnim.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika