13.04.2012. / 14:52

Autor: Hina

Sarkozy na putu dolje

Rezultati nekoliko predizbornih anketa u petak su pokazali da se izgledi francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja za još jedan mandat urušavaju samo tjedan dana uoči prvog izbornog kruga u kojem je socijalist Francois Hollande izraziti favorit.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyRezultati nekoliko predizbornih anketa u petak su pokazali da se izgledi francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja za još jedan mandat urušavaju samo tjedan dana uoči prvog izbornog kruga u kojem je socijalist Francois Hollande izraziti favorit.

Istraživanje koje je proveo institut CSA pokazalo je da je Hollande povećao prednost pred Sarkozyjem i da će u odlučujućem, drugom krugu izbora 6. svibnja pobijediti s 57 posto glasova birača. Izglede da Hollande postane prvi predsjednik s političke ljevice nakon Francoisa Mitteranda potvrdile su još dvije ankete, BVA-ova koja mu predviđa 54 posto potpore u drugom krugu izbora i LH2-ova s jednim postotkom više.

U posljednjem javnom obraćanju Sarkozy je na TV postaji TELE naglasio kako je pridonio tome da Francuska prebrodi gospodarsku krizu u protekle četiri godine mnogo bolje nego države poput Grčke ili Španjolske i ponovio upozorenja od potresa na tržištima ako na vlast dođe Hollande.

"Požar na financijskim tržištima pali se kad zemlja ne plaća svoje dugove, ne poštuje obveze i kreće putem nerazboritog trošenja", rekao je Sarkozy. "Francois Hollande obećanjima o povećanju potrošnje, a bez najava smanjenja troškova stvara okolnosti za problem povjerenja (u financijska tržišta), dodao je.

Hollande, koji tvrdi da može skresati javni deficit, ali i potaknuti zapošljavanje i poboljšati obrazovanje zahvaljujući oporezivanju bogatih ponovio je svoja stajališta u trima intervjuima objavljenim u petak, ističući da bi štednja uništila samu sebe ako je ne prate napori za jačanjem gospodarskog rasta u Francuskoj i Europi.

"Jasno poručujem da financijska tržišta neće nadjačati pravo u Francuskoj", kazao je u razgovoru za tjednik Tribune.

Hollande je izazvao zabrinutost u Njemačkoj i drugdje u Europi kritikama sporazuma o kontroli duga i deficita - fiskalnog sredstva za borbu protiv zaduženosti eurozone - i najavama da će, u slučaju pobjede na izborima, zatražiti nove pregovore o tom sporazumu kako bi se u njega ugradili i mehanizmi za poticanje gospodarskog rasta.

Na upit novinara u razgovoru za TELE da prokomentira rezultate anketa, Sarkozy je odgovorio - "Ankete i novinari ne odlučuju na izborima. Odlučuju birači".

Vezane vijesti

Hollandeov plan za Europu

Hollandeov plan za Europu

Nakon tri godine krize, Europska unija je pred šekspirijanskom dilemom: biti ili ne biti. George Soros i Christine Lagarde, predsjednica Međunarodnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika