13.04.2012. / 16:06

Autor: Hina

Od ponedjeljka:

HDZ i Sanader na optuženičkoj klupi

Sanaderu, HDZ-u, bivšim dužnosnicima te stranke - glasnogovorniku Ratku Mačeku, rizničaru Mladenu Barišiću i blagajnici Branki Pavošević te vlasnici marketinške agencije po kojoj je slučaj dobio ime Nevenki Jurak sudit će se pred vijećem sutkinje Ivane Čalić koja je, među ostalim, osudila ubojice novinara Ive Pukanića

Photo: Robert Anic/PIXSELL; IlustracijaPhoto: Robert Anic/PIXSELL; IlustracijaNa zagrebačkome Županijskom sudu u ponedjeljak, 16. travnja, počinje još jedno suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, a riječ je o slučaju "Fimi media", jednoj od najvećih korupcijskih afera zbog koje će se na optuženičkoj klupi naći i donedavno vladajuća politička stranka Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Sanaderu, HDZ-u, bivšim dužnosnicima te stranke - glasnogovorniku Ratku Mačeku, rizničaru Mladenu Barišiću i blagajnici Branki Pavošević te vlasnici marketinške agencije po kojoj je slučaj dobio ime Nevenki Jurak sudit će se pred vijećem sutkinje Ivane Čalić koja je, među ostalim, osudila ubojice novinara Ive Pukanića.

'Izbačen' spice

Za praćenje suđenja akreditiralo se više od 20 hrvatskih medijskih kuća, a iz inozemstva je interes za sada pokazala jedino Radio televizija Slovenija.

Ukupno je šest televizijskih kuća dobilo dozvolu za snimanje, a izravno će se moći prenositi samo čitanje optužnice i izjašnjavanje optuženih o krivnji.

Rasprave u slučaju "Fimi medije" održavat će se svaki ponedjeljak i utorak s obzirom na to da je ostale dane Sanader obvezan biti na suđenju koje je prije počelo zbog ratnog profiterstva u slučaju "Hypo" i primanja mita u aferi Ina-MOL.

"Fimi media" je iz velike dvorane suda na Zrinjevcu "izbacila" slučaj "Spice" u kojemu se sudi Sanaderovu bivšemu bliskom suradniku i potpredsjedniku njegove vlade Damiru Polančecu te bivšim čelnicima i poslovnim partnerima "Podravke".

Na suđenju će se ispitati najmanje 150 svjedoka, koliko ih je prihvaćeno na pripremnom ročištu. Očekuje se svjedočenje cijelog predsjedništva HDZ-a koje je tu stranku vodilo dok je, po tvrdnjama USKOK-a, iz državnih tvrtaka i institucija "izvučeno" više od 70 milijuna kuna. Oko 31,6 milijuna kuna navodno je od 2003. do 2009. završilo u HDZ-ovu "crnom fondu", a 15 milijuna kod Sanadera.

Svjedok Jadranka Kosor

Među svjedocima je i sadašnja predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koju su, kao i ostale članove predsjedništva, za svjedočenje predložili i Sanader i USKOK, ali i obrana HDZ-a, koja smatra da su za nezakonitosti odgovorni pojedinci iz stranke, a ne stranka kao pravna osoba.

Predstavnik HDZ-a na suđenju bit će Damir Sesvečan.

Obrana je predložila 200-tinjak svjedoka, a tužiteljstvo 349, no o tome će se odlučiti tijekom postupka. Naknadno će se odlučiti i mogućem svjedočenju estradnjaka, poput Marka Perkovića Thompsona i Nine Badrić, koji su navodno primali novac iz HDZ-ova "crnog fonda", ali i vodećih hrvatskih poduzetnika Ivice Todorića i Tome Horvatinčića.

Prije početka suđenja Barišić, Pavošević i Jurak priznali su krivnju, no nisu se nagodili s USKOK-om kao optuženi Anita Lončar-Papeš i Bojan Dimić, preko čijih se tvrtaka, u suradnji s Fimi medijom, također "izvlačio" novac iz državnih institucija i tvrtaka. Lončar-Papeš osuđena je na temelju nagodbe na 11 mjeseci zatvora, Dimić na šest mjeseci, a zajedno državi moraju vratiti 3,8 milijuna kuna.

Ništa od nagodbe

Prije nekoliko dana u medijima je objavljeno da se i HDZ pokušava nagoditi s USKOK-om, što su opovrgnuli u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, u kojemu kažu da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nije ponudio nikakvu nagodbu HDZ-u, predsjednici stranke Jadranki Kosor ni bilo kojoj drugoj osobi iz te stranke.

Optužnica u slučaju "Fimi media" s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuđa, a riječ je o trećoj optužnici protiv bivšeg premijera. Prve dvije, za ratno profiterstvo u slučaju "Hypo" i nezakonito uzimanje provizije u slučaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt, a Sanaderu se za te slučajeve već sudi.

Inače, iz afere vezane uz nezakonito punjenje HDZ-ova "crnog fonda" proistekle su još četiri optužnice, i to protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, bivših čelnika Hrvatskih autocesta (HAC) Marija Crnjaka, Jurice Prskala i Josipa Sapunara, bivšeg čelnika Autocesta Rijeka-Zagreb Zlatka Korpara te bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 13.04.12. 19:07

Domoljublje i ruka na srcu su broševi HDZ-ovaca.Umjesto osjećaja srama,još pokušavaju manipulirati hrvatskim naivcima od naroda.Njihovoj nemoralnosti i bestidnosti nema kraja.Čisti otpad od hrvatstva !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika