13.04.2012. / 16:23

Autor: Hina

Na zadarskome groblju ekshumirano tijelo Igora Benete

Na zadarskome gradskom groblju danas je ekshumirano tijelo bivšega policijskog specijalca Igora Benete, čiju sumnjivu smrt istražuje karlovačko Županijsko državno odvjetništvo.

Foto: Dino Stanin/PIXSELLFoto: Dino Stanin/PIXSELLNa zadarskome gradskom groblju danas je ekshumirano tijelo bivšega policijskog specijalca Igora Benete, čiju sumnjivu smrt istražuje karlovačko Županijsko državno odvjetništvo.

Novinarima je bio zabranjen ulaz na groblje dok je trajala ekshumacija Benete koji je prije godinu dana pronađen mrtav u šumi kod Gračaca, nakon čega je pokopan u Zadru kao nepoznata osoba.

Tijelo je ekshumirano u nazočnosti policije, vještaka sudske medicine Davora Majera i zadarskoga županijskog državnog odvjetnika Slobodana Denone, koji novinarima nije htio potvrditi da je riječ o ekshumaciji Benete.

"Danas smo poduzeli jednu dokaznu radnju u pretkaznenom postupku i više od toga vam ne mogu reći jer mi to Zakon o kaznenom postupku ne dopušta", rekao je Denona.

No, zamjenik županijske državne odvjetnike u Karlovcu Mladen Krajačić potvrdio je za Hinu da je po nalogu suda provedena ekshumacija te da "meritorna državnoodvjetnička odluka" u slučaju Benete još nije donesena. Najavio je da će javnost o njoj biti obaviještena.

Beneta je bio jedan od trojice bivših policijskih specijalaca optuženih za ratni zločin u Gruborima, selu u blizini Knina, u kojemu je nakon akcije "Oluje" ubijeno šestero srpskih civila. Lani u travnju pronađen je obješen u šumi kod Otrića, mjesta na zadarskom području, te je na zadarskome groblju pokopan kao nepoznata osoba. Uoči početka suđenja za zločin u Gruborima, sedam mjeseci poslije, policija je izvijestila da je na temelju analize DNK utvrđeno da je riječ o Beneti te da je počinio samoubojstvo. No, u posljednje vrijeme pojavile su se sumnje da je Beneta ubijen jer je navodno na sudu htio priznati krivnju i svjedočiti protiv suboraca te da se to pokušava zataškati.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je krajem ožujka da je internom istragom utvrđeno kako je Beneta počinio samoubojstvo. Nevladine udruge Documenta, Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Centar za mirovne studije izrazile su sumnju u takav zaključak, a ministar je jučer objavio da će se ekshumirati tijelo Benete kako bi se uklonile sve sumnje u vezi s njegovom smrti.

Slučaj je preuzelo karlovačko Županijsko državno odvjetništvo do kojeg je, po pisanju medija, stigla kaznena prijava supruge Igora Benete, koja je u lipnju prošle godine prijavila njegov nestanak.

Vezane vijesti

"HDZ nije kriv"

"HDZ nije kriv"

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a te prvooptuženi u aferi "Fimi Media" Ivo Sanader izjavio je danas da HDZ nije lopovska stranka te da su nagađanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika