13.04.2012. / 16:43

Autor: Hina

Sjeverna Koreja mogla bi nuklearnim pokusom ublažiti fijasko

Sjeverna Koreja imenovala je u petak svojeg mladog vođu Kima Jong-una prvim predsjednikom Nacionalnog povjerenstva za obranu u trenucima kad bi, po ocjenama stručnjaka, mogla ubrzano izvesti novi nuklearni pokus kako bi sačuvala obraz nakon današnje eksplozije rakete ubrzo nakon uzlijetanja.

Kim Jong-unKim Jong-unSjeverna Koreja imenovala je u petak svojeg mladog vođu Kima Jong-una prvim predsjednikom Nacionalnog povjerenstva za obranu u trenucima kad bi, po ocjenama stručnjaka, mogla ubrzano izvesti novi nuklearni pokus kako bi sačuvala obraz nakon današnje eksplozije rakete ubrzo nakon uzlijetanja.

Imenovanjem Kima Jong-una za prvog predsjednika ključnog i utjecajnog vojnog povjerenstva završio je prijenos vlasti na mladog vođu, čiji će otac Kim Jong-il, koji je umro u prosincu, ostati vječni predsjednik tog povjerenstva.

Slanje u svemir rakete Unha-3, koju su SAD opisivale kao balistički projektil dometa između 6000 i 9000 kilometara - trebao je biti vrhunac obilježavanja stogodišnjice rođenja utemeljitelja Narodne Demokratske Republike Koreje (NDRK) Kim Il-Sunga, rođenog 15. travnja 1912.

Veličinu događaja potvrđuje i činjenica da je pristup svečanosti u svemirskom centru Tongchang-ri odobren za čak 150 stranih novinara u toj krajnje zatvorenoj zemlji koja vize dijeli 'na kapaljku'.

No prestižni se događaj pretvorio u fijasko kad se raketa, na kojoj je bio pričvršćen satelit za promatranje, raspala na visini od 150 kilometara, manje od dvije minute nakon lansiranja. To je već treće neuspjelo slanje sjevernokorejskog satelita u orbitu, nakon 1998. i 2009.

"Suprotstavili su se Vijeću sigurnosti UN-a, SAD-u, pa čak i svojem zaštitniku Kini, samo da bi u konačnici pokazali vlastitu nesposobnost", napisao je u svojem blogu Marcus Noland s Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson u Washingtonu.

Nacionalna "sramota", nastavlja Noland, mogla bi nagnati Kima Jong-una na provedbu novog nuklearnog pokusa, čime bi prekršio rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1718 i 1874.

"Mogli bismo se naslađivati, ali bi neuspjeh ovog lansiranja, paradoksalno, mogao povećati opasnost koja prijeti svijetu... Prije lansiranja bilo je vjerojatno da će Sjeverna Koreja izvesti treći nuklearni pokus, a odsad je to gotovo neizbježno", procijenio je.

I Rory Metcalf, dužnosnik programa za međunarodnu sigurnost australskog instituta Lowy, smatra da postoji opasnost da Pjongjang zbog neuspjeha poželi nastaviti nuklearni program.

"Neću sa sigurnošću ustvrditi da ćemo svjedočiti nuklearnom pokusu ili nekakvoj drugoj provokaciji, ali smatram da je danas vjerojatnost za to veća nego što je bila jučer", ocijenio je.

Vezane vijesti

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Nuklearno oružje - ustavna kategorija

Sjeverna je Koreja izmijenila ustav kako bi se u tom najvišem državnom dokumentu proglasila nuklearnom silom, što komplicira napore međunarodne… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 13.04.12. 17:21

Mislio sam da su nogometaši debili par excellence, ali novinari su tri koplja iznad njih.

Kojim to atomskim pokusom Sj. Koreja može spasiti svoj ugled i sve ono šta stoji iza te jadne (pedesetogodišnje) diktature ?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika