13.04.2012. / 16:52

Autor: Nacional.hr

Biskupi Vladi: Kud vam se žuri?

"Odbijanjem potrebne javne rasprave i dijaloga s civilnim društvom i Crkvama se, između ostaloga krši stečevina Europske unije koja obvezuje institucije na dijalog s Crkvama i vjerskim zajednicama. Time se onemogućuje uvid u mnoge argumente koji pridonose poštivanju dostojanstva ljudske osobe, pravednosti, solidarnosti i suprotstavlja se diktatu određenih interesnih skupina", ističu biskupi

Komisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencijeKomisija "Iustitia et pax" Hrvatske biskupske konferencijeKomisija Hrvatske biskupske konferencije "Iustitia et pax" objavila je u svojoj izjavi nakon sjednice u Sisku kako je zabrinuta što se "u ovim prijelomnim trenucima hrvatskog društva najavljuju i šalju po hitnom postupku prijedlozi zakonskih rješenja od vitalne važnosti za pojedince, obitelj i hrvatsko društvo u cjelini".

Ističu kako ne postoje nikakvi razlozi da se zakoni poput Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, o HRT-u kao i prijedlozi strategija na nekim drugim područjima, kao što je kultura, nalaze u javnoj raspravi samo nekoliko dana i predlažu po hitnom postupku. Ujedno upozoravaju kako iako se u javnosti stvara dojam da se ti zakoni donose u skladu sa zakonima Europske unije, zapravo EU daje autonomnost svojim članicama u rješavanju tih pitanja.

"Neki od ovih prijedloga su isto tako veoma važni za život osobe i društva da traže i izjašnjavanje građana na referendumu, a ne hitni postupak", upozoravaju biskupi u izjavi.

Osvrnuli su se i na činjenicu da se o izmjenama zakona Vlada nije konzultirala sa širom javnosti.

"Odbijanjem potrebne javne rasprave i dijaloga s civilnim društvom i Crkvama se, između ostaloga krši stečevina Europske unije koja obvezuje institucije na dijalog s Crkvama i vjerskim zajednicama. Time se onemogućuje uvid u mnoge argumente koji pridonose poštivanju dostojanstva ljudske osobe, pravednosti, solidarnosti i suprotstavlja se diktatu određenih interesnih skupina", ističu te dodaju kako "nije dobro dijeliti društvo na ovako važnim pitanjima stvarajući dojam nesigurnosti i zaobilazeći činjenicu da u ovom času postoje mnogo teža gospodarska i socijalna pitanja koja treba hitno rješavati".

Na kraju još jednom pozivaju Vladu i Sabor da ostave dovoljno vremena za temeljitu i smirenu raspravu o svim važnim pitanjima.

Vezane vijesti

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

HBK: Javna rasprava i referendum o bitnim pitanjima

Komisija HBK Iustitia et pax u svom je posljednjem zaključku izrazila zabrinutost za stanje u hrvatskom društvu, ali i pokušala ukazati na pravo… Više

Komentari

registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.04.12. 17:50

Mrak je u očitom ratu s Milanovićem iako im je javno obećao mentalni i financijski harač.
Očito su im apetiti veći, recimo još barem 30-40 M Kuna te povećana satnica mozgopranja u školama. Ne bude li dovoljno slobodnih sati, može se na uštrb matematike ili kemije, a pogotovo nesretne fizike, dodati u fond Mraka...

Interesantno, primjećuje li tko, pogotovo profesionalni vjernici koji tako volje usporedbe kada je pranje od pedofilije tema, kako Mrak nije po tim pitanjima dirao Korosicu i Sanadera?

Zar im Milanović mora dati više da bi imao isti tretman?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.04.12. 17:51

... vjernici koji tako VOLE usporedbe...


registracija
2/1/11

prohujalo, 13.04.12. 18:59

a gdje to jos u svijetu, bez obzira sto je katolicki, crkva se toliko uplice u politiku osim kod nas......ma treba ponovo cvrsta ruka koja ce im reci o.....
obzirom da sam religiozna bilo mi je drago da religija izide iz zabrane, ali ovo sto oni danas rade, vise me nervira nego kad su komunisti zabranjivali crkvu, u biti mogao si ici, jedino sto nisi mogao biti na nekom polozaju. A oni otkad dobise slobodu, prosto me strah ako ovako nastave, bit ce gori od totalitarnih sistema....


registracija
1/3/11

Laudate, 13.04.12. 18:59

@ISO-Mrak, mrači li mrači


registracija
1/3/11

Laudate, 13.04.12. 19:00

@prohujalo
prije komentiranja treba pročitati članak, ili imaš spreman komentar pa što god pisalo o Crkvi.


registracija
26/12/06

capica, 13.04.12. 19:47

Ovi zakoni su u svim medijima već pet i više godina. O Zakonu o med. potpom. oplodnji je Milinović konzultirao Crkvu, struku, Rode su dale svoje mišljene, roditelji svoje, pa svatko se složio s jednim od stajališta.Sabor konačno mora odlučiti ovako ili onako.


registracija
14/11/07

laufer, 13.04.12. 19:55

U čemu je problem?
Prema Crkvi, umjetna oplodnja općenito spada u "nedopuštene radnje" - pa hrvatski katolici onda ionako neće konzumirati tu mogućnost.
Ako vjernici sami to ne žele, kojim pravom hoće to braniti drugome?


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.04.12. 21:58

Redovnik, po običaju, glede mene ima koncizan i neupitno inteligentan stav.

Milinović bi rekao: "...il' reci il' ne mrči gaća..."


registracija
24/1/12

IpakSeOkrece, 13.04.12. 22:06

Problem je , lauferu, u volji za moć, standardan problem interesne grupacije koja trži metafizičku maglu.

Naime, roba joj je i više nego upitna, pa se samoj trgovini mora pridodati više ili manje suptilan sustav ucjenjivanja&podmićivanja, kako bi robno-novčani tokovi bili u drugom planu.

Nametanje svojih stavova drugim ljudima je zato poluga dizanja cijene, ali istovremeno i cementiranje pozicije arbitra i sive eminencije, dakle priprema situacija za slijedeće ucjene u istu tu svrhu.

Komunisti su imali muda prekinuti tu viševjekovnu tradiciju.
Omjer snaga Civilizacije i Mraka trenutno ne pruža Milanoviću prostor za radikalno djelovanje.

Zato Mrak reži i pokazuje zube, tek da se vidi kako je on tu, i da spremno čeka svoju pinku kako bi zašutio do slijedeće prilike...


registracija
7/7/11

gadovi, 14.04.12. 11:02

Pa kažu umišljena gospoda:
"Neki od ovih prijedloga su isto tako veoma važni za život osobe i društva da traže i izjašnjavanje građana na referendumu, a ne hitni postupak",

Zasigurno nisu mislili na bilo koji oblik izjašnjavanja a kamoli referendum o mjestu i ulozi crkve u društvu a pogotovo ne o poštivanju Ustava i razdvojenosti Crkve i Države .

A što se tiče umjetne oplodnje, njihov stav mio je iracionalan. Navodno novovjercima njihova vjera zabranjuje transfuziju krvi (ispravite me ako griješim)
šti je iracionalno i van svake pamati. Ista stvar je sa našim biskupima i umjetnom oplodnjom. Jer ipak njima umjetna oplodnja nije potrebna te se može i zabraniti.


registracija
24/7/11

mrvek, 14.04.12. 15:51

ajde vi biskupe pohvatajte pedofile u vašim redovima i budite skromni pošto je kriza. Kad sirotinji izgadite domove i pomognete ljudima onda imate pravo komentirati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika