13.04.2012. / 20:24

Autor: Deutsche Welle

Hrvatska i Srbija privlačnije inozemnim ulagačima od BiH

Inozemni ulagači su u 2011. u BiH uložili 313 milijuna eura. Hrvatska je, međutim, u istom razdoblju, privukla više od milijardu eura inozemnog kapitala, dok je Srbiju u samo 8 mjeseci investirano 1,2 milijarde eura.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaZa razliku od ranijeg razdoblja, kada je u BiH uglavnom stizao kapital sa zapada, iz Slovenije, Austrije, Njemačke, u prvih devet mjeseci prošle godine, prema podacima Agencije za promociju stranih ulaganja, u Bosnu i Hercegovinu najviše je investirano iz Rusije - 70 milijuna eura, te iz Srbije 52 milijuna eura. Austrija je s 33,5 milijuna eura na trećem mjestu, a slijede Slovenija, Nizozemska, Njemačka i Turska.

Rusi su, uglavnom, ulagali u Rafineriju nafte u Brodu i Rafineriju ulja u Modriči, a iz Srbije se investiralo u Telekom Srpske, koji je u većinskom vlasništvu Telekoma Srbije, te u tvornicu polietilenskih cijevi u Vlasenici. Njemci su, primjerice, investirali u Tvornicu streljiva i naoružanja u Goraždu, a među najvećim investicijama u prošloj godini je i otvaranje televizije Al Jazeera Balkans.

Od političke nastabilnosti do sporog pravosuđa

Strane investicije u BiH, mogle su, međutim, biti znatno veće, a glavni razlog zbog čega nisu je politička nestabilnost u zemlji, smatra ekonomski analitičar prof. dr Vjekoslav Domljan. Političku nestabilnosti u BiH prof. Domljan ilustrira činjenicom da su u posljednje tri godine institucije u BiH na privremenom financiranju

Prema Studiji Svjetske banke od ukupno 22 grada u Jugostočnoj Europi koja su uključena u istraživanje, najlošiji uvjeti za investitore su u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru. Elementi koji ukupni investicijski proizvod BiH čine najlošijim u regiji su visoka fiskalna i parafiskalna opterećenja, spor povrat PDV-a, spor proces izdavanja građevinskih dozvola, presporo pravosuđe... Primjerice, sud u Mostaru sporove riješava za četiri godine kao i sudovi u Kabulu, a u Zrenjaninu, u Srbiji, u roku od 10 mjeseci, kao u Sjedinjenim državama.

U isto vrijeme ambijent za strane investicije u Hrvatskoj i Srbiji u odnosu na BiH je puno bolji.

Hrvatska i Srbija nude bolje uvjete

"Hrvatska se uključila u proces investicijskog certificiranja regija. Radi se o konceptu razvijenom u SAD koji se implementira u Hrvatskoj. Suština tog koncepta je da se inozemnim ulagačima sve informacije, koje su im potrebne, osiguraju u najkraćem roku, na jednom mjestu. S druge strane Srbija ima najniže poreze, a daje i konkretne poticaje stranim investitorima", kaže prof Domljan.

Glasnogovornica Agencija za promociju stranih ulaganja u BiH Jasmina Halilović kaže kako je Agencija u stalnom kontaktu s inozemnim ulagačima kako bi čula njihove primjedbe.

"Primjedbe i sugestije stranih investitora FIPA prosljeđuje nadležnim vlastima u Bosni i Hercegovini. Surađujući s državnim i entitetskim institucijama, Vijećem stranih investitora u BiH, kao i međunarodnim institucijama, te izravno sa stranim investitorima, FIPA nastoji ukazati nadležnim vlastima na ključne prepreke u ovoj oblasti, te istovremeno dati konkretne preporuke za unaprijeđenje poslovnog ambijenta", kaže naša sugovornica

Ona pojašnjava kako Agencija za promociju stranih ulaganja u BiH nema mandat donositi ili mijenjati zakone i propise. To je u nadležnosti vlasti, a one bi, slažu se naši sugovornici, morale popraviti politički, ekonomski i pravni ambijent u zemlji, žele li privući inozemni kapital.

Autor: Milan Šutalo

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće'

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće'

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas da ga pri padu industrijske proizvodnje u Hrvatskoj posebno brinu proizvodnja naftnih derivata i… Više

Komentari

registracija
26/2/12

okvardz, 14.04.12. 09:06

šta je bih.grupa hijena koje se mole trima različitim zlatnom teletu, a cilj im je unaprijediti svoje džepove i povećatgi račune u švicarskoj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika