14.04.2012. / 11:34

Autor: Nacional.hr

Opačić: Kažnjavat ćemo roditelje koji ne žele viđati svoju djecu

Ako pak roditelji ne poštuju dogovoreni Roditeljski plan, ministrica predviđa penale u obliku novčanih kazni za onog roditelja koji se ne drži plana

Milanka OpačićMilanka OpačićMinistrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, kako sama kaže, zatekla je svoj resor u očajnom stanju i odmah se bacila na posao.

U razgovoru za Jutarnji list ističe kako se već radi na korjenitim izmjenama Obiteljskog zakona, poglavito u dijelu koji se tiče razvoda partnera s djecom. Prve izmjene trebale bi stupiti na snagu početkom 2013. i to su one izmjene koje je trebalo donijeti još jučer.

Ministrica ističe kako su se odlučili na izmjene u dvije etape, jer neke izmjene zahtijevaju dulje razdoblje za raspravu. Te izmjene biti će gotove tijekom sljedeće godine.

Ono što se mijenja u prvoj etapi je prije svega razvodi u kojima su uključena i djeca. Ministrica taj dio smatra gorućim problemom jer sve veći broj djece postaje prdmet manipulacije i ucjene roditelja koji svoje probleme rješavaju preko njih.

Zato ministrica Opačić zagovara praksu zajedničkog skrbništva u kojem se oba roditelja kroz obiteljsku medijaciju dogovaraju o skrbi za dijete nakon razvoda. Kroz suradnju s obiteljskim timom stručnjaka stvorio bi se Roditeljski plan koji bi potom bio dio sudske presude. Naravno, takav plan ne bi bio korišten u slučajevima obiteljskog zlostavljanja.

Ako pak roditelji ne poštuju dogovoreni Roditeljski plan, ministrica predviđa penale u obliku novčanih kazni za onog roditelja koji se ne drži plana. Također, ukoliko novčana kazna ne poluči rezultat, sve je ponovno u rukama suda. Predviđene su i novčane kazne za roditelje koji poslije razvoda zanemare činjenicu da imaju dijete i prestanu ga viđati.

Najavila je i obavezan porodiljni za očeve u trajanju od 30 dana, no detaljnije o tome će kad prijedlog bude gotov.

Vezane vijesti

Gospodarska kriza posebno pogodila djecu

Gospodarska kriza posebno pogodila djecu

Najnovija „Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj“ koju su napravili stručnjaci Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, a koja je danas… Više

Komentari

registracija
5/5/10

katlin, 14.04.12. 13:54

Nažalost, neki su postali roditelji, a da za roditeljstvo nisu sposobni, pri tome ne mislim samo na muški rod. Pa kad brak, u koji se ušlo zbog djeteta pukne, dio njih je sretan što su se rješili djeteta koje ionako nisu željeli. Ni novčane kazne neće pomoći da se u njima razvije ljubav prema djetetu. Za očekivati je porast prodaje kondoma.


registracija
24/3/10

bagsy, 14.04.12. 15:43

U 100 dana vlade + vrijeme od izbora (više od 4 mjeseca) ,nisam čuo suvisli prijedlog ministara iz nove vlade,uglavnom su poruke prijeteće,najmanje konstruktivne ili progresivne.
Koji ste vi zajeb.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika