14.04.2012. / 12:00

Autor: Hina

Nastavljeni nuklearni pregovori svjetskih sila i Irana

Predstavnici svjetskih sila i Irana pokrenuli su u subotu u Istanbulu novi krug pregovora kojima je cilj rješavanje dugogodišnjeg spora oko iranskog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da je civilni, dok Zapad vjeruje da je namijenjen razvoju nuklearnog oružja.

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadPredstavnici svjetskih sila i Irana pokrenuli su u subotu u Istanbulu novi krug pregovora kojima je cilj rješavanje dugogodišnjeg spora oko iranskog nuklearnog programa za koji Teheran tvrdi da je civilni, dok Zapad vjeruje da je namijenjen razvoju nuklearnog oružja.

"Izaslanici su ušli u dvoranu ... plenarna sjednica je počela", rekli si diplomatski izvori bliski pregovorima.

Diplomati su kazali da se u ovom krugu pregovora, prvome nakon 15 mjeseci, ne očekuje neki veliki napredak, ali sastanak predstavlja novu priliku za obnovu dijaloga i smanjivanje napetosti na Bliskom istoku. "Iran je ranije poslao signale da želi ozbiljan i konstruktivan sastanak", rekao je jedan diplomat.

Na sastanku sudjeluju predstavnici Irana, SAD-a, Francuske, Rusije, Kine, Njemačke, Velike Britanije i EU-a.

Vezane vijesti

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turska će odgovoriti na svaku sirijsku povredu granice

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan upozorio je u utorak da će njegova zemlja uzvratiti svaki put kada Sirija povrijedi njezinu granicu, pošto je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika