14.04.2012. / 13:40

Autor: Hina

Tadić brani odluku o istodobnim izborima

Donedavni srbijanski predsjednik, a sada kandidat vladajuće srbijanske Demokratske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima Boris Tadić izjavio je za beogradski dnevnik ''Politiku'' od subote da je sazivanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u isto vrijeme najfunkcionalnije rješenje te istaknuo kako je svrha politike da se obave poslovi, a ne da se bude na nekom položaju.

Boris TadićBoris TadićDonedavni srbijanski predsjednik, a sada kandidat vladajuće srbijanske Demokratske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima Boris Tadić izjavio je za beogradski dnevnik ''Politiku'' od subote da je sazivanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora u isto vrijeme najfunkcionalnije rješenje te istaknuo kako je svrha politike da se obave poslovi, a ne da se bude na nekom položaju.

Potrebno je, objašnjava Tadić u razgovoru za taj list, što prije formirati sve državne institucije s punim legitimitetom, donijeti potrebne mjere, rješavati probleme ljudi, a pritom uštedjeti i vrijeme i novac.

''Sada, kad je osvajanjem kandidature (Srbije za članstvo u EU) zaokružen jedan politički ciklus, dobro je da građani izaberu put kojim treba ići. Srbija nema više vremena za gubljenje. Odluka o općim izborima je u korist svih građana'', navodi on.

Na podsjećanje novinara kako je jedna od primjedbi njegovom ranijem odlasku s mjesta predsjednika Srbije to da zanemaruje sigurnosne rizike države ostavljajući je ''bez glave'', Tadić objašnjava kako Ustav predviđa i ovakvu situaciju.

Svi rizici o kojima se govori svedeni su, kako kaže, na najmanju moguću mjeru, a izbori će biti održani ubrzo, tako da će Srbija brzo dobiti sve državne organe u punoj funkciji.

Upitan da prokomentira još oštriju primjedbu da odlukom da ide na predsjedničke izbore zapravo hoće povećati rejting svoje stranke i da se rukovodi sebičnim interesima, a ne interesima društva i države, Tadić odgovora kako bi mu, da nema predsjedničkih izbora, prigovorili da mu je najvažnija fotelja, pa bi ga i tada kritizirali.

''Uvjeren sam da građani Srbije vrlo dobro znaju da je objedinjavanje izbora najracionalnije i najštedljivije rešenje, i kada je u pitanju novac i kada je u pitanju vrijeme'', ustvrdio je Tadić te upitao: ''Kome bi moglo biti u interesu da Srbija i njeni građani praktično izgube čitavu 2012. u izborima koji bi slijedili jedni nakon drugih?'' i ''Kome je u interesu da se odlaže rješavanje problema građana i kome odgovara da Srbija propusti šansu koju nam donosi status kandidata?''.

Govoreći o novoj vladi, Tadić je kazao da je moguće da ona bude formirana u razdoblju između parlamentarnih izbora i drugog kruga predsjedničkih izbora i da to ovisi o tome kako će građani glasovati, te je izrazio uvjerenost da će na izborima pobijediti koalicija koju okuplja Demokratska stranka i da će ona biti ključna u odlučivanju o premijeru.

Ostavku na mjesto srbijanskog predsjednika Tadić je podnio 5. travnja, nakon čega je predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, istog dana raspisala predsjedničke izbore za 6. svibnja, kada će biti održani i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji. Prema srbijanskom ustavu, predsjednica parlamenta će obavljati dužnost predsjednika Srbije do stupanja na dužnost novoizabranog predsjednika.

Vezane vijesti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Njemačka odlučuje o grčkoj budućnosti

Svijet je u ponedjeljak odahnuo nakon što su na izborima u Grčkoj dan ranije pobijedili pristaše štednje, no tisak upozorava da je svjetsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika