15.04.2012. / 12:31

Autor: Deutsche Welle

Nadaj se najboljem, pripremaj se za najgore u Iranu

Pregovori u Istanbulu o atomskom programu Irana su protekli mnogo bolje nego što su mnogi očekivali. Ali to neće zaustaviti SAD da nastavi obučavati Irance u egzilu umijeću špijunaže i sabotaže nuklearnih postrojenja.

Mahmud AhmadinedžadMahmud AhmadinedžadObzirom da su prošli razgovori predstavnika zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti uz Njemačku sa Iranom o njegovom atomskom programu u siječnju 2011. prekinuti a da se nije mogao dogovoriti niti dnevni red, sinoćnji (14.4.) razgovori u Istanbulu izgledaju kao golemi uspjeh. Sve strane su isticale "pozitivno ozračje" u kojem je europska povjerenica za vanjsku politiku Catherine Ashton čak izjavila kako "nitko ne osporava pravo Irana na miroljubivo korištenje nuklearne energije." Iranski predstavnik je također bio zadovoljan atmosferom međusobnog poštovanja tako da je dogovoren i slijedeći susret u Bagdadu koncem svibnja.

Oglasio se i američki predsjednik Obama koji je pregovore u Istanbulu nazvao "prvim pozitivnim korakom", iako je izaslanstvo Washingtona u pregovorima s Iranom naglasilo kako "Teheran mora dokazati kako ne teži nuklearnom oružju." No usprkos svim tim riječima optimizma, i u SAD već uvelike traju pripreme za najgoru opciju oružanog sukoba. U tome bi važnu ulogu trebali imati iranski disidenti koji već vježbaju oko bivšeg poligona za izvođenje nuklearnih testova u američkoj saveznoj državi Nevadi.

Priprema "Pete kolone"

Tamo se Iranci osjećaju gotovo kao kod kuće: sa svojim presušenim uzvišenjima i kamenitim brdima, teren podjeća na sjeverozapad Irana. Ovo za javnost hermetički zatvoreno područje udaljeno oko 100 kilometara od Las Vegasa, sa svojom privatnom pistom i školom za obučavanje špijuna, službeno potpada pod nadležnosti američkog ministartva za energetiku.

Ali na ovom mjestu "na kraju svijeta" de facto glavnu riječ vodi ministarstvo obrane, pokazala su istraživanja američkog vojnog stručnjaka i novinara Seymoura Hersha. Ovaj dobitnik ugledne Pulitzerove nagrade za novinarstvo tvrdi da je godinama specijalna jedinica američke vojske na takozvanom sigurnosnom području trenirala jednu od najvećih iranskih disidentskiuh grupa (MEK). Oni su obučavani u tehnikama špijunaže i sabotaže. "Od svrgavanja šaha, MEK se nalazi u virtualnom ratu s religijskim režimom mula u Iranu", navodi Hersh.

Bivši teroristi - mogući saveznici

Puni naziv MEK-a je Mudžahedin-e-Kalq što u prijevodu znači Narodni mudžahedin. Ova grupa, koju su već u 70-tim godinama prošlog stoljeća osnovali tadašnji iranski studenti, bila je uključena u ubojstvo šest američkih državljana te je 1997. od strane američkog ministarstva vanjskih poslova klasificirana kao teroristička organizacija. To međutim nije spriječilo vladu George W. Busha da u pustinji Nevade dozvoli obučavanje pripadnika MEK-a za tajne operacije u Iranu. Obučavali su ih pripadnici udruženih jedinice za specijalne operacije američke vojske, a vježbali su sve suvremene tehnike špijunaže i sabotaže, navodi se u rezultatima istraživanja vojnog eksperta Seymoura Hersha. "Mi, Amerikaci prenosimo iranskim disidentima saznanja naše tajne službe", tvrdi Hersh.

Mada je od kako je na predsjedničku funkciju došao Barack Obama direktna vojna obuka prekinuta, prema istraživanjima Hersha, američke vojne tajne službe i CIA i dalje usko surađuju sa narodnim mudžahedinima obučenim u Nevadi. Mnogi od njih danas djeluju u svojoj domovini. „Ne zaboravite, ovi disidenti perfektno govore perzijski jezik. To je za nas velika prednost," kaže Hersh. A oni naravno odlično govore i engleski.

Sjedinjenim Američkim Državama je prije svega uz pomoć MEK-ovih disidenata i specijalnih uređaja koji su im Amerikanci stavili na raspolaganje, pošlo za rukom da špijuniraju glavne komunikacijske sustave u Iranu. Seymour Hersh navodi da su disidenti koje trenira i izraelska tajna služba Mossad, u mogućnosti snimati veliki dio telefonskih razgovora u Iranu.

Financijska podrška iz SAD-a

Prema procjenama Seymoura Hersha čiji su informanti umirovljeni američki generali i bivši agencti CIA-e, teroristi MEK-a su bili uključeni i u ubistva pet iranskih znanstvenika, stručnjaka za nuklearnu energiju 2007. godine. TV postaja NBC je prošlog mjeseca citirala dva predstavnika Obamine vlade koji su potvrdili da su te napade izvele jedinice MEK-a. Čak je i američki ministar odbrane Leon Panetta nakon ubistva jednog iranskog nuklearnog znanstvenika priznao: "Imamo nekoliko ideja o tome tko je mogao biti uključen u te napade".

Budući da cijene učinkovitost iranske terorističke grupe te da disidentima žele još više finansijski pomoći, utjecajni političari kako Demokratske tako i Republikanske stranke sada pokušavaju postići da se grupa Nardoni mudžahedin izbriše s liste terorističkih skupina. Među zagovornicima su dva bivša šefa CIA-e i jedan bivši direktor FBI-a kao i Mitchell Reiss, savjetnik za vanjskopolitička pitanja predsjedničkog kandidata Mitta Romneya.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 15.04.12. 13:30

u Rujnu ove godine pocinej NAPAD NA IRAN......ili bolje receno EPOKALIPSA.....


registracija
4/1/09

miroljubiv, 15.04.12. 15:03

@jebokomunjare,tebe su već napali u glavi i bez ijednog ispaljenog metka.


registracija
18/9/10

Brobi, 15.04.12. 17:56

Pregovorima se kupuje vrjeme do zavrsetka predsjednickih izbora u USA. Iran ce biti napadnut bez obzira na sta pristane u proljece sljedece godine. 20% obogacivanje urana i mogucnost gradnje atomske bombe nije problem to je samo opravdanje. Problem je Kineska expanzija koja direktno ugrozava zapadnu globalnu dominaciju. Zbog topga je trabaju energetski ugusiti i staviti pod Kontrolu.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 15.04.12. 20:02

scenario napada na IRAN je IZRAEL ce napasti IRAN u rujnu ove godine a IRAN ce do rujna vec opremiti svoje NUKLEARNE GLAVE tako da ce tjrkom napada IRAN tuci iz Odmazde po cijelom svijetu svoje NUKLERANE rakete a cilj svega toga je samo DECIMIRANJE stanovnistva nista drugo.....bute vidli...mozda i dozivjeli i prezivjeli...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika