15.04.2012. / 14:04

Autor: Deutsche Welle

Njemačka ranjiva pred nuklearnim lobijem

Bilo bi apsurdno kada bi porezni obveznici morali podržati tehnologiju koja u njihovoj zemlji više nije prihvatljiva, piše Neue osnabrücker zeitung o zahtjevu nekih zemalja EU za subvencioniranje nuklearnih elektrana.

Njemačka se nalazi na udaru nuklearnog lobijaNjemačka se nalazi na udaru nuklearnog lobijaNeue osnabrücker zeitung:

"U trenutku kada je Njemačka donijela odluku o prestanku korištenja nuklaerne energije, više partnerskih država EU zalaže se za izjednačavanje nuklearne i obnovljivih izvora energija, kao i za njihovo jednako subvencioniranje sredstvima iz Europske unije. Krajnje apsurdno bi bilo kada bi njemački porezni obveznici morali podržati tehnologiju koja u njihovoj vlastitoj zemlji više nije prihvatljiva. Već se ranije moglo pretpostaviti da mnoge države EU, poput Francuske, neće podržati odluku Njemačke o prestanku korištenja nuklearne energije. Ali očekivati sada oživljavanje nuklearne energije od njemačkog poreznog novca, krajnja je drskost. Na kraju krajeva Njemačka se nije odlučila na zaokret u energetskoj politice zato što je to silno željela, već zato da bi izvukla pouke iz nuklearne katastrofe u Fukušimi. Savezna vlada bi zato morala svim zagovornicima korištenja nuklearne energije još jednom jasno predočiti sve rizike te tehnologije. Nastavak rada nuklearki otežava prelazak na obnovljive izvore energije, a samim tim i napredak."

Rheinische post:

„Zahtjev Francuske, Engleske i drugih država za subvencioniranjem nuklearnih elektrana, pokazuje koliko je Europi neophodna jedinstvena energetska politika: bilo bi čudno ako bi Njemačka prestala sa proizvodnjom struje u nuklaernim elektranama, zalažući se za eko-energiju koja košta milijarde eura, dok se istovremeno u susjednim zemljama grade subvencionirane nuklearne elektrane. Čudno je i to što savezna vlada ne želi komentirati inicijativu susjednih zemalja za korištenje nuklearne energije, prije svega što je zaokret u energetskoj politici srž politike kancelarke Angele Merkel. Sada nam je potrebno više iskrenosti u energetskoj politici: Ukoliko je izgradnja nuklearnih elektrana nemoguća bez subvencija, onda bi od njih trebalo odustati. Obaveza Europe je da smanji emisiju CO2 i suzbije globalno zagrijavanje. To se međutim mora odlučnije raditi. Solarne sisteme trebalo bi graditi više u južnoj Europi nego ovdje, vjetroelektrane više na moru nego u unutrašnjosti, a skladištenje struje bi mogle preuzeti hidroelektrane u Skandinaviji. Što bi to bilo? Europska energetska politika, koja sada jako nedostaje."

Schwäbische Zeitung:

„Onaj tko je mislio da će nuklearni lobi podviti rep nakon što je njemačka vlada najavila prestanak korištenja nuklerane energije, danas je izuzetno razočaran. Iskušenja su isuviše velika, previše se novca zarađuje od proizvodnje struje, da bi energetski koncerni vrijedni milijarde tek tako odustali od svog dijela zarade. Mali su izgledi da sitni proizvođači širom zemlje u svoje ruke preuzmu proizvodnju struje i potkopavaju velike profitabilne energetske koncerne. Koristeći zaobilazni put, preko drugih zemalja lobisti nuklearne energije nastoje doći do briselskih subvencija. Cilj je također i da se njemačkom društvu povrati povjerenje u staru tehnologiju. Nemoćne reakcije iz Berlina pokazuju da i u vladi postoje slična razmišljanja. Ali Njemačka svojim susjedima olakšava posao, jer ona još uvijek nije blistav primjer za energetsku revoluciju: još uvijek je nejasno kada će prve velike vjetrenjače na moru ili solarni sistemi u pustinji moći proizvesti dovoljno struje. Nedostaje i ideja, na koji način tu struju dovesti do njemačke industrijske jezgre. Sve dok Njemačka ne odgovori na ta pitanja ostati će ranjiva pred nuklearnim lobijem."

Priredio: Boris Rabrenović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Japan smanjuje udio nuklearne energije na 15 posto do 2030.

Japan smanjuje udio nuklearne energije na 15 posto do 2030.

Japan, čija vlada nakon incidenta na nuklearnoj centrali u Fukushimi razmatra plan nove energetske politike, namjerava smanjiti proizvodnju nuklearne… Više

Komentari

registracija
19/4/11

aircanada, 15.04.12. 14:45

Glupani jedni, nafte nemate, bez NE se ovisni o drugima!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika