15.04.2012. / 17:48

Autor: Hina

Ulazak Hrvatske u EU neće dovesti do iseljavanja Hrvata iz BiH

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u nedjelju u Mostaru da ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo, ističući da će nove okolnosti u kojima će se naći Hrvatska biti odlična prilika za sve njezine susjede.

Ivo JosipovićIvo JosipovićHrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u nedjelju u Mostaru da ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo, ističući da će nove okolnosti u kojima će se naći Hrvatska biti odlična prilika za sve njezine susjede.

"Ne vidim razloga za to. Ne vjerujem da će iseliti iz BiH, ali sigurno je da će imati bolje mogućnosti korištenja prava koja imaju hrvatski državljani", rekao je Josipović u razgovoru za Radio Herceg-Bosne.

Po njegovim riječima, novu situaciju u kojoj će se Hrvatska naći treba shvatiti kao prigodu za za gradnju nove kvalitete, a ne zidova. "Članstvo Hrvatske u EU jasna je prilika i za susjede", dodao je. Pri tome je istaknuo kako će Hrvatska kao ravnopravna članica snažno podupirati članstvo BiH i zemalja regije u Europskoj uniji.

Josipović je izrazio zadovoljstvo i s napretkom ostvarenim u pravcu postizanja dogovora o ključnim političkim pitanjima u BiH, što uključuje i izjednačavanje prava Hrvata s drugim dvama narodima.

"Među političkim liderima u BiH gradi se konsenzus (o tome) kako riješiti probleme Hrvata u BiH i to je ključ uspjeha. Najbolje je pronaći pravedno rješenje i kvalificirati se za EU", dodao je i naglasio kako je stabilnost BiH i hrvatski nacionalni interes.

Josipović koji je tijekom dana posjetio Ljubuški, u Mostaru se popodne susreo i s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem te će sudjelovati na otvaranju parka posvećenog nobelovcima iz BiH Ivi Andrići i Vladimiru Prelogu, posjetit će vladiku zahumsko-hercegovačkog Grigorija te sudjelovati na otvorenju kulturne manifestacije 'Mostarskog proljeća' koju organizira Matica hrvatska Mostar, te na koncertu Večer sjećanja u spomen na Ljubu Stipišića Delmatu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
18/9/10

Brobi, 15.04.12. 18:05

10 godina pogresne nezainteresirane politike Hrvtaskih predsjednika i vlada prema vlastitom narodu u bosni je dovelo do tog masovnog iseljavanja. Na zalost nase su vlade Hrvatima u bosni najeli vise stete nego srpski i muslimanski rat. Tesko se mogu naci nacije u svjetu narocito male koje si mogu dozvoliti luksuz nebrige za vlastitim narodom.Zidovi ce okrenuti svjet naglavce za samo jednog svoga ugrozenog clana za kolektivne tragedije idu u rat sa svima. Gospodine Josipovicu primi se posla za koji si se zakleo Hrvatskom narodu preuzimajuci tu duznost.


registracija
11/1/10

fluid, 15.04.12. 18:21

O iseljavanju Hrvata iz BiH će odlučivati Milorad Dodik a ne Josipović.Imaju oni taktiku kako se to radi.Uz suradnju čestitara Komarice,projekat čistog srpskog entiteta ide dalje.


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 15.04.12. 18:46

Ovaj Ivo iz dana u dan sve više vrluda. Danas se sastaje s četnikom Tadić,sutra s njegovim pijunom Dodikom.....ustaše isto ne preskače...oko ničega nema jasan stav.....kako takvom čovjeku vjerovati? Čovjek je izgubio kompas.....gleda da se nikom ne zamjeri.....pa čak ni četnicima i ustašama,a htjeo bi biti vjerodostojan. Neći ići.


registracija
11/1/10

fluid, 15.04.12. 19:01

JOSIPOVIĆU !!! INA ! INA ! INA !!! Nema ni glasa o toj veleizdaji. JAVI SEEEEEEEEEEEEEEEEEE Josipoviću !


registracija
24/3/10

bagsy, 15.04.12. 19:28

Ustaška zmija je 'jača' priča od cca 20 milijardi dolara,a što je sa ZAMP.ovom zmijom koja se omotala oko hrvatske i svake godine izvlači stotine milijuna kuna iz hrvatskog gospodarstva?


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 15.04.12. 19:59

Mislim dabi EU trebala Platiti odstetu Hrvtima iz BIH zato sto EU svjesno tjera Hrvate iz BIH ....sa svojom Politikom....


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.04.12. 21:29

Da je Tuđman u travnju 1992. godine poručio BiH Hrvatima da je njihov glavni grad Sarajevo danas bi se pojmom BiH Hrvata bavili samo forenzičari, antropolozi i povjesničari.

Od vjere i nade se u politici nitko nije usrećio! To ti je kad se ZAMP-ov referent dočepa stolice!


registracija
10/2/12

Hazu, 16.04.12. 20:39

Hrvate ste iselili za vijeke vjekova


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika