16.04.2012. / 07:30

Autor: Hina

Summit Amerika bez završne deklaracije

Šesti summit Amerika završio je u nedjelju u Kolumbiji bez završne deklaracije, radi spora sa Sjedinjenim Država oko isključenja Kube, što dovodi u opasnost budućnost tih sastanaka na vrhu Organizacije američkih država.

Juan Manuel SantosJuan Manuel SantosŠesti summit Amerika završio je u nedjelju u Kolumbiji bez završne deklaracije, radi spora sa Sjedinjenim Država oko isključenja Kube, što dovodi u opasnost budućnost tih sastanaka na vrhu Organizacije američkih država.

"Nema deklaracije jer nije postignut dogovor", rekao je kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos nakon susreta tridesetak čelnika zemalja Organizacije američkih država u karipskoj luci Cartageni.

Predsjednik Santos je naglasio da većina država podržava sudjelovanje Kube i njezino je isključenje ocijenio "anakronizmom" te pozvao na pokretanje procesa sudjelovanja Kube na sljedećem summitu.

Osim Kanade i SAD-a, svi drugi sudionici summita žele da se Kubi dopusti nazočnost summitima iako nije članica Organizacije američkih država od 1962., a te dvije zemlje se protive argentinskom potraživanju Falklandskog otočja, 30 godina nakon rata protiv Velike Britanije.

Zemlje bloka u kojem se nalaze Kuba i njezini saveznici Venezuela, Ekvator i Bolivija, uputile su ultimatum i zaprijetile bojkotom u slučaju daljnjeg isključenja Kube sa summita.

Američko stajalište se nije nimalo promijenilo, a predsjednik Barack Obama je objasnio prije početka summita da Kuba nije pokazala ni najmanji interes za promjenom odnosa sa Sjedinjenim Državama.

Čelnici Latinske Amerike su također kritizirali učinkovitost programa borbe protiv droge koji od 2000. financiraju Sjedinjene Države s osam milijardi dolara.

Vezane vijesti

Neobično ozračje za Obamu na summitu Amerika u Kolumbiji

Neobično ozračje za Obamu na summitu Amerika u Kolumbiji

Šesti summit Amerika počinje u subotu u neobičnom ozračju u Kolumbiji dan nakon eksplozija koje su popratile dolazak američkog predsjednika Baracka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika