16.04.2012. / 13:25

Autor: Hina

Energija za sve: Ban Ki-moon traži angažman EU

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak Europsku uniju da pokaže političko vodstvo kako bi stanovnici zemalja u razvoju dobili pristup energiji u sklopu programa "Energija za sve do 2030".

Ban Ki-moonBan Ki-moonGlavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u ponedjeljak Europsku uniju da pokaže političko vodstvo kako bi stanovnici zemalja u razvoju dobili pristup energiji u sklopu programa "Energija za sve do 2030".

UN želi udvostručiti udio obnovljive energije i poboljšati energetsku učinkovitost u svijetu, podsjetio je Ban u Bruxellesu na sastanku s europskim dužnosnicima.

Ti ciljevi "provedivi su ako dokažete političko vodstvo", rekao je Ban europskim ministrima za razvoj i predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu.

EU je prvi svjetski donator kada se radi o pomoći za razvoj.

Barroso je najavio deblokadu 50 milijuna eura kroz dvije godine za pomoć zemljama koje žele iskoristiti pomoć stručnjaka na terenu za razvoj pristupa energiji.

Ta pomoć dio je mjera koje je EK poduzela za potporu ciljevima UN-a da još 500 milijuna ljudi iz zemalja u razvoju dobije do 2030. pristup energiji.

Jedna osoba od pet u svijetu nema pristup električnoj energiji, a gotovo tri milijarde osoba - odnosno 40 posto stanovništva planeta - kuha i grije se na otvorenim ognjištima ili koristeći peći na ugljen ili biomasu.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika