16.04.2012. / 14:23

Autor: Nacional.hr

Ustavni sud BiH briše 'bosanski' iz imena gradova i mjesta

Ustavni sud donio je takvu odluku zbog Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH koji mora u sebi sadržavati samo jedno, važeće ime mjesta odnosno naselja

Bosanski Brod biti će poznat samo kao BrodBosanski Brod biti će poznat samo kao BrodBosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanski Novi, Bosanska Dubica samo su neka od mjesta koja će odlukom Ustavnog suda BiH dobiti nova imena. Točnije iz njihovog će se imena izbrisati odrednica 'bosanski' te će ostati samo drugi dio imena, piše večernji.ba.

Odlukom Ustavnog suda BiH uklanjaju se i dvojna imena općina koje su nastale podijelom prijeratnih općina, a koje su do sad koristile oba naziva. Tako će primjerice nestati općina 'Skender Vakuf' jer se ona u Republici Srpskoj naziva 'Kneževo'.

Slično će se dogoditi i sa naseljima koje u imenu imaj 'srpski'.

Ustavni sud donio je takvu odluku zbog Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH koji mora u sebi sadržavati samo jedno, važeće ime mjesta odnosno naselja.

U BiH Parlamentu već se nalaze i izmjene tog Zakona koje obuhvaćaju novu organizaciju registracijskih područja, a prema čijem prijedlogu bi područja bila usklađena s teritorijalnom podjelom unutar BiH. To znači da bi unutar jednog područja bile samo općine jednog entiteta, ne oba, kao što je to do sad bilo.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 16.04.12. 15:15

Nije meni do toga što se briše riječ Bosanski..Mene muči nešto drugo.Kako će se sada osjećati naši Hrvati iz BiH, koji se smatraju(a bogami i deklariraju) pripadnici bosanske? nacije ? Koliko god sam se trudio da objasnim našim Hrvatima da bosanska nacija ne postoji,oni su na noževe išli da obrane to svoje vjekovno pravo na nacionalnost-bosanac:Kao Bosna je postojali i prije Hrvatske.Ili ono,najstarije pismo je iz Bosne kada Hrvatska nije znala ni čitati ni pisati.I td.Dakle ,šta će sada kada nestane te nadnacionalne riječi koja im je bila odrednica koje su pripadnici?Jadnici.Povijest zaista treba proučiti.Nije teško.Ali tko bi,bolan čitao sve to!?


registracija
19/1/12

samirst34, 16.04.12. 20:32

Ovdje se radi o Zakonu o jedinstvenom matičnom broju koji kaže da mora sadržavati samo jedno važeće ime mjesta pa po toj analogiji Prozor ili Rama, Skender Vakuf ili Kneževo a ne oboje ali što se tiče Bosanskog Novog,Šamca i Gradiške pa to je jedan naziv?!! Onda bi se moglo po toj logici ukloniti Novo iz Mesta,Novi iz Sad,...itd.Naravno, srpskoravnogorskim ubojicama ilitiga četnicima sada sline cure niz smrdljivu bradu jer eto nema njima više tog omraženog "bosanskog" a dodik se keseri i lupeta po glavurdama svoje posilne i uvjerava ih da će kucnuti čas kad će genocid biti i službeno legitiman.Ali grdno se vara!


registracija
19/6/10

odimidodjimi, 16.04.12. 22:20

Onda neka brisu i "srpska" iz naziva Republika Srpska, ili jos bolje, neka obrisu i Republika i Srpska...


registracija
14/11/07

laufer, 16.04.12. 22:49

Odlučio Ustavni sud BiH u državi BiH... njihova stvar.


registracija
26/1/08

Rampa, 17.04.12. 11:24

@Fluid

Ti si jadnik!

Bosanska nacija je postojala i to stotinama godina i postojaće uvijek!

I naravno da su u BiH svi Bosanci ili Hercegovci, a to kojem se Bogu mole je nebitno, činjenica je da su svi oni Bosanci i Hercegovci!

I točno je da je bosanska država postojala prije hrvatske države, pa što onda?!

Postojala je i austrijska država prije njemačke države, pa što sad, trebaju li možda zbog toga Nijemci zaratiti sa Austrijancima?

I još nešto, da li ti priznaješ švicarsku, američku ili austrijsku naciju?

Ili su Švicarci po tebi samo švicarski Nijemci, švic.Francuzi i švic. Talijani, a Amerikanci nisu Amerikanci, već su američki Englezi, američki Indijanci, američki Meksikanci, američki Španjolci.....

A Austrijanci nisu Austrijanci, već su austrijski Nijemci?

Zato pusti Bosance a i Hercegovce na miru, tko smo i ti i ja da im propisujemo kako će se oni nacionalno osjećati?!!

A ovo je inače velika greška Ustavnog suda BiH kojoj se idelano ide na ruku planovima banjalučkog četnika Dodika!!

Bolje nije mogao niti poželjeti!!

Za mene osobno se ništa ne mijenja ovom odlukom Ustavnog suda BiH, nazive bosanski ću upotrebljavati doživotno!


registracija
11/1/10

fluid, 17.04.12. 14:45

Rampa@ svoju "jadnost" nosim sa velikim ponosom i odgovornošću.Tebi nebi škodilo,no to tebe ne zanima,da malo proučiš teme u svezi naroda i nacija te o pripadnostima.Po tebi,od sada se dalmatinac mora izjašnjavati kao nacionalnost-dalmatinac,slavonac i sl!'Ali sa takvima nema rasprave.Prošao sam kroz to vatreno krštenje i davno odustao.Nisam pozvan da učim ljude.O tome postoji povijest i ostali predmeti.Ali,teška je škola i nauk.Tko bi se tim zamaro.Zato uživaj u svojoj mudrosti i znaju.Budi ti živ i zdrav a pamet je svejedno relativna.Ti si dokaz za to.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika