17.04.2012. / 13:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Barišićev iskaz

Bio sam Sanaderov poštar

Nakon pročitanih Barišićevih iskaza, branitelj Ive Sanadera Čedo Prodanović u cijelosti je prigovorio istinitosti istog. Prodanović smatra kako se radi o neistinitom terećenju Ive Sanadera, sve s ciljem da za sebe ishodi što povoljniji položaj

Optuženi Ivo Sanader, Ratko Maček, Mladen Barišić. Photo: Marko Lukunić/PIXSELLOptuženi Ivo Sanader, Ratko Maček, Mladen Barišić. Photo: Marko Lukunić/PIXSELLBivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, koji je priznao USKOK-ovu optužnicu da je novcem državnih poduzeća i institucija izvučenim preko marketinške agencije Fimi media punio HDZ-ov "crni fond", danas nije želio iznositi svoju obranu na zagrebačkom Županijskom sudu ističući da će se braniti šutnjom.

"Koristit ću svoje zakonsko pravo i braniti se šutnjom", kazao je Barišić pred sudskim vijećem sutkinje Ivana Čalić koja ga je, kao prvog od četiri optuženika koji su priznali nedjelo, pozvala da iznese svoju obranu.

Budući da Barišić nije želi svjedočiti na glavnoj raspravi sudsko vijeće odlučilo je pročitati njegove ranije iskaze iz istrage i pregledati snimke ispitivanja u USKOK-u.

Sutkinja Čalić kazala je da će se iskazi čitati odnosno pregledavati kronološki, počevši od snimke Barišićeva prvog svjedočenja u USKOK-u 29. rujna 2010, gdje ovaj objašnjava kako je u rastrojenom stanju zbog uhićenja i pratećih događaja, te da je u šoku i nevjerici.

Potom je puštena snimka od 28. listopada 2010. godine. Barišić je i na tom ispitivanju koristio svoje pravo i nije iznosio obranu.

Tek 3. studenog 2010. godine pristao je na iznošenje obrane i odgovaranje na pitanja.

"Bio sam angažiran u HDZ-u od 1991. godine. Moje članstvo bilo je takvo da nisam imao politički status, riječ je o tome da sam bio isključivo član i nisam sudjelovao u donošenju odluka. Naime, odluke su se donosile na Predsjedništvu HDZ-a. Od 1992. radio sam u Carini gdje sam upoznao Ivu Sanadera. Kontaktirao me zbog mog posla, on je kao povratnik imao zakonsku povlasticu unositi neke stvari bez da plaća porez pa sam mu pomogao da to pravo iskorištava. Onda smo tijekom godina postali prijatelji, ali ne kućni prijatelji. 2000. supruga je oboljela od karcinoma, a vrlo brzo nakon toga i preminula. Tada su se dogodili izbori i promjena vlasti i smijenjen sam, što je bilo očekivano. Onda mi je Sanader 2002. rekao da će mi pomoći, odnosno da će me zaposliti. Godinu dana nakon toga, aktivije sam se uključio u rad stranke.

Moj je angažman bio takav da obavljam poslove kad me Sanader zamolio da nešto učinim. On mi je jedini davao zadatke i jedino sam se s njim dogovarao. Tada je HDZ bio u dugovima i sredstva koja smo dobivali iz proračuna nisu bila dostatna za sve troškove.

Od 2003. pa do izbora radio sam na financijskom jačanju stranke, pa sam od poduzetnika koje sam znao tražio pomoći u donatorskom smislu.

Brisani prostor za kriminalne činidbe

HDZ je pobijedio na tim izborima, a nakon toga Sanader me predložio za dotad nepostojeću funkciju rizničara stranke, što je Predsjedništvo prihvatilo. Donatorima koji su nam davali novac davali bi zahvalnice stranke, tako da sam nakon izorne pobjede, na glasine da su neki davali donacije, tražio da pokažu zahvalnicu.

Na tu sam poziciju došao jer mi je Sanader vjerovao. Od 2004. pa do 2007., kad je na snagu stupio Zakon o financiranju političkih stranaka, nije bilo nikakve zakonske regulative kojim bi se ograničila količina iznosa.

Nakon što sam utvrdio da HDZ-ova agencija MasMedia u dugovima, u priču je uključena Nevenka Jurak, također član HDZ-a, koju sam dugo poznavao. Bila je u nezavidnoj situaciji, nakon što je otišla iz HTV-a kako bi osnovala privatnu agenciju.

Jurak je puno pomagala stranci, pa je bilo vrijeme da stranka njoj pomogne. Poslije izbora smišljali smo plan za financiranje stranke. Predložio sam Sanaderu da Fimi mediji osigura posao, a da će Fimi medija pomoći stranci odvajajući dio novca za HDZ. On se složio i krenuli smo u realizaciju. Zato je Sanader osobno kontaktirao pojedine predsjednike uprava, poput Josipa Protege kojeg je zatražio da Fimi mediji osigura posao u HPB-u.

Kupnja medija

Ja sam kontaktirao Ivana Mravka te neke druge predsjednike državnih uprava.

Ja sam zapravo bio samo poštar. Prenosio sam poruke od Ive Sanadera, pa se stjecao dojam da sam moćan. Priča oko Fimi medije nije, dakako, bila javna, ali je ona bila poznata predsjednicima uprava javnih kompanija.

Međutim, unatoč svemu, nije dolazilo dovoljno novca, zbog čega je u travnju 2007. sazvan sastanak. Tamo smo bili Ratko Maček, Ivo Sanader i ja, a radi plana oko televizije Z1, kojeg je Sanader imao s Milanom Bandićem.

HDZ-u je trebalo pripasti 50 posto upravljačkih prava na Z1, i zato je osnovano društvo Sljeme produkcija. Nevenka Jurak je ispred Fimi medije sklopila ugovor o ekskluzivnom pravu oglašavanja. 
Ja sam na tom sastanku trebao objasniti kako da se poslovi organiziraju preko Fimi medije s televizijom Z1. Sanader je tada spomenuo Fimi mediju, i većina je tada već radila s tom tvrtkom.

Javna tajna - šefovi uprava su znali

Iako nije javno izrečeno, svima je bilo jasno da se s Fimi medijom mora surađivati. Znali su naime da Sanader ne tolerira neposluh i da u tom slučaju riskiraju položaje. Bilo im je jasno s kakvom će ih lakoćom smijeniti.

Njegove su se želje izvršavale, ništa se nije preispitivalo. On je o tom odlučivao jedini. Svi na važnim funkcijama jako su to dobro znali, i meni je bilo bitno ono što mi Sanader naloži. Nitko nijednu lipu nije mogao potrošiti bez njegova odobrenja.

Sanader mi je rekao da nema novca, ja bih nazvao Jurak i ona mi je davala novac koji sam dalje prosljeđivao Branki Pavošević. To što je njoj predavano trebalo bi biti evidentirano. Jurak mi je u cijelom periodu predala na ruke u kuvertama oko 32 milijuna kuna. Moram reći da mi je ona rekla o kojem se otprilike iznosu radi i to nakon medijskih napisa. Ja nisam vodio evidenciju o tome koliko preuzimam i predajem. Najveći dio preuzeo je Sanader.2 milijuna eura odnio sam mu kući 2009. godine. Sanader me tad pitao ima li više novaca, jer da mu hitno treba, mada nije rekao koliko. Rekao mi je da treba novac za lobiranje za EU.

Iskaz od 4. studenog 2010

2008. dobio sam karcinom te se povukao s političkog života, ali me Sanader nastavio zvati da mu sređujem "sitnice". Nakon što je Sanader otišao s vlasti, sreli smo se slučajno nekoliko puta. Više me nakon ostavke nije kontaktirao. To me povrijedilo, nisam bio bitan i to me jako povrijedilo. Kasnije su me smijenili s mjesta rizničara, a zamjenik je bio Božo Biškupić, ali ne znam je li on preuzeo moje poslove.

Novac je dolazio i iz drugih izvora, no ne znam kako. Od Ivana Mravka uzeo sam 600 tisuća kuna, koje je ovaj uzeo od HEP-a. Taj sam novac držao u carini, gdje je bio novac koji mi je dala Nevenka Jurak. Kad je Sanader otišao, imao sam 300 tisuća eura i dva milijuna kuna.

Jadranka Kosor u priči, kao i Maček

Pritom nisam znao da će otići. Ivan Jarnjak me nazvao i kazao da će se nešto "strašno dogoditi". Sanadera sam susreo u Vladi, gdje mi je rekao da će ovih dana javno obznaniti kako podnosi ostavku. Nisam bio u prilici pitati ga zašto. Na dan kad je podnio objavio tu vijest, došao sam u Vladu, gdje su me dočekali Sanader i Jadranka Kosor. Sanader joj je rekao da kod mene ima nešto novca koji se može upotrijebiti za predsjedničku kampanju. Rekao sam da imam 300.000 eura i dva milijuna kuna. Novac sam izbrojio, bio je u buntovima od sto novčanica. Motiv tog sastanka bio je bio da se Jadranki Kosor kaže da postoji taj novac. Ona je to primila na znanje i nije ništa rekla.

Sanader je rekao Jadranki Kosor da se izbori dobivaju dvije trećine s novcem ispod stola, a ova je u tom trenutku djelovala uplašeno. Osobno sam se želio riješiti tih novaca što je prije moguće, pa sam zvao Bačića da mu predam novac. Međutim, on mi je kazao kako ništa ne može bez premijerke. Tad sam znao da se radi o kraju moje političke karijere.

Moj je dojam da su Jadranka Kosor i Branko Bačić bili u nedoumici što će učiniti. Duži period nisu ga htjeli primiti, pravili su se da me ne čuju. Ipak, Bačić me nakon nekog vremena nazvao i predao sam novac Marici Glavaš koja je tada vodila financije. Bačiću niti ikome drugome nisam govorio otkud taj novac.

Kad sam davao novac Mačeku to je bilo za Osječku televiziju, a Sanader je tražio i da se kupi Zadarski list.

Iskaz od 5. studenog

Kupnja umjetnina

Smisao kupovine medija bila je da na taj način HDZ ima prostora za promoviranje, što je Sanaderov naum. Što se tiče Osječke TV, o tom slučaju ne znam previše. Znam da se novcem trebao podmiriti neki dug, a operativni dio posla predan je u ruke ljudi iz tog područja. Znam da o tome zna Tomislav Ivić. Bio sam jednom i na sastanku u Saboru kod Vladimira Šeksa, tamo se govorilo o Osječkoj TV.

2007. godine prikupio sam 415.000 eura za Zadarski list i dao ga Mačeku.

Novcem od Nevenke Jurak kupovale su se razne stvari; gotovinom sam kupovao slike iz galerija namijenjene za Sanadera i poklone. Subotom bi išli na ručak, na kojem bi bili Petar Selem, Božo Biškupić i Mario Zubović, nakon čega bi išli u galerije birati slike. Slike smo kupovali 2007. i intenzivnije 2008. U galeriji u Dežmanovom prolazu, u Radićevoj ulici i na Novoj vesi.

Znam da je vlasnik jedne galerije bio otac od dečka one pjevačice Lane.

Sanader je odabirao slike a ja sam plaćao, od 3000 do 10000 eura, djela domaćih autora.

Dao sam mu i 300.000 eura za obnovu doma Nikole Tesle, što je bilo hitno. Sjećam se da se o obnovi razgovoralo i na predsjedništvu stranke. Dao sam 500 tisuća kuna predsjedniku stranke umirovljenika u doba kad su dogovarali koaliciju. Ne sjećam se kako se zove. Nekim zaposlenicam stranke i ljudima iz vlade dvaput godišnje se obnavljala garderoba u Sisciji, Kotki i Herucu. Ja sam im davao gotovinu, one su donosile račune.

Mladen Šarić iz Samsunga požalio se da je dosta osoba dolazilo i pozivalo se na stranku kako bi dobili mobitele, no to do stranke nije dolazilo pa sam ugovorio sastanak sa Sanaderom koji mu je rekao da jedino ja mogu uime stranke govoriti o donacijama. Dao nam je puno mobitela. Mobitele smo koristili za glasanje o rejtingu, što rade sve stranke.

Maček stoji iza Masola

Pazili smo da Fimi medija i stranka nikako ne budu povezane. Masol je zato radio promocije stranke, nikad Fimi medija. Masol je povezan s Mačekom a on sad to želi prikriti. Davao sam mu novac u gotovini i u dogoovru s Ivom Sanaderom. Te poslove Masol je jako dobro naplaćivao. Fimi medija poslove stranci nikad nije naplaćivala. Masol je skraćeno do Maček - Soldo iako on to opovrgava. Kad sam mu davao novac, Maček bi mi svaki put rekao drugačije iznose troškova, stalno ih je mijenjao. Pa sam to rekao Sanaderu. HDZ je 2007. dobivao više sredstava iz proračuna no to opet nije bilo dostatno, uvijek može bolje i više. Donacija je bilo, ali su donatori očekivali korist. Kad je na snagu stupio Zakon o financiranju stranaka, promijenile su se stvari. Propisano je da se imena moraju objaviti, a neki gospodarstvenici nisu željeli da se njihovo ime objavi na internetu jer su željeli biti dobri sa svim političarima. Boje se da bi se javnim doniranjem u budućnosti se mogli dovesti u neugodan položaj prema drugim političkim garniturama.

Pazio sam da Fimi medija ne radi dikretno s carinom. Zato je carina poslovala s Ani-Lonom. O poslovanju Fimi medije više zna Nevenka Jurak.

Kirin predložio suradnju

Iznenadio sam se kad je Kirin rekao da sam ga ja tražio da posluje s Fimi medijom. Na jednom sastanku Sanader je, kao i obično, pitao kakva je sitaucija s financijama. Rekao je bi se trebalo angažirati i financijski potpomoći stranku. Kirin je rekao da ima jedan dobar projekt o sigurnosti prometa. Sada izvrće stvari. Na tom sastanku baš je Kirin kazao kako baš on može pomoći s realizacijom tog projekta. On poznaje Nevenku Jurak, a znao je i za Fimi mediju. Na drugom sastanku bili smo Kirin, Sanader i ja sami i to u prvoj godini Kirinova mandata, početkom 2006.

Za izbore 2007. sklopili smo ugovor s marketinškom agencijom. Bila su angažirana dva Irca, jedan se zove Mara. 15 000 eura mjesečno stranka je plaćala njima s računa. Stvarni dogovor je bio 30.000. Davali smo im gotovinu, a smješteni su bili u Zagrebu u Sheratonu. Ja sam trebao osigurati gotovinska sredstva.. S njima su blisko surađivali Ratko Maček i Miroslav Kovačić

Braća Ive Sanadera žive u inozemstvu i oni su predsjednici inozemnih ogranaka HDZ-a. Don Vinko zna često kadrovirati po Zagrebu da se neki ljudi zaposle. Na primjer neka djevojka Akmadžić, Sanader mi je rekao da kontaktiram direktora zračne luke i kažem da ta djevojka mora biti promaknuta. On je rekao u redu. Znam da se to odužilo pa je intervenirao i ministar Kalmeta.

Od torbara do rizničara

Pogrdno su me u HDZ-u nazivali "torbarom", sve do trenutka dok se nije uveo pojam "rizničar". Imao sam uvid u financiranje koje sam osobno donacije i novac iz Fimi medije, te novac koji od Ivana Mravka. Samo sam nosio novac od donatora i Fimi medije, ali nisam od stranke iz tih fondova primio niti jednu kunu. Nisam znao detalje o funkcioniranju Fimi Medie, ali upoznat sam s načelnim primjerima preko razgovora s Nevenkom Jurak i drugima. S njom sam bio prijatelj i zajedno smo provodili godišnje odmore. Jednom mi se požalila kako su neke privatne tvrtke tražile da joj ispostave fiktivne fakture za poslove koji nikada nisu bili odrađeni. Rekla je da su te tvrtke opravdavale te fakture željom da pomognu HDZ-u,ali mi nikada nije rekla koje su to tvrtke. Bio sam zgrožen, kao i ona. Rekao sam to Sanaderu koji je rekao da se to ne smije događati. Zbog posla na Carini poznavao sam razne direktore i nisam uvijek sam im preporučao Fimi mediju kao tvrtku koja može kvalitetno obaviti posao.

Kontakt sa šefovima tvrtki

Nevenku Jurak upoznao sam s Vinkom Mladineom, kojeg sam poznavao duže vremena. Nisam davao preporuke, jer je Mladineo znao s čime se bavi Fimi media, budući da je s njima otprije surađivao.

Što se tiče Ivana Mrakva i HEP-a, moj zet je radio u upravi te kompanije pa sam preko njega bio upoznat sa situacijom, dok je Mravak htio spriječiti protok informacija. On je pak kontaktirao samo sa Sanaderom. Međutim, morali smo kontaktirati, i to kad me Mravak molio da Sanaderu dostavim

Sanader: Ovo je bajka

Nakon pročitanih Barišićevih iskaza, branitelj Ive Sanadera Čedo Prodanović u cijelosti je prigovorio istinitosti istog. Prodanović smatra kako se radi o neistinitom terećenju Ive Sanadera, sve s ciljem da za sebe ishodi što povoljniji položaj. Barišić je, veli Prodanović, dao 19 iskaza, što je neuobičajeno, a kada se to dovede u vezu sa sadržajem iskaza "daje nam osnove za posumnjati u spregu drugooptuženika Barišića i USKOK-a"-
Ivo Sanader rekao je pak kako mu se pročitani iskaz čini kao "neka fikcija, bajka".
"Na ovakav način nisam vodio ni stranku ni vladu", kazao je Sanader.

Mačekov odvjetnik Tihomir Rubeša rekao je kako se čini da Barišić nije iznosio svoju obranu, već daleko više od toga. "Motivi će se vidjeti na kraju, stoga želimo prigovoriti dijelu iskaza koji se odnosi na davanje novca za Osječku Televiziju, ni ostalo nije istina, ali to nije predmet inkrimicaije", poručio je.

Tužiteljica je reagirala riječima kako je Prodanovićeva optužba o sprezi između Barišića i USKOK-a neprihvatljiva.

"Barišić je ispitan u skladu sa zakonom i u nazočnosti branitelja", kazala je.

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

registracija
2/4/12

ivanka78, 17.04.12. 11:00

Krajnje je vrijeme da se promijeni vodstvo HDZ-a.Ljudi koji su uvučeni u ovakve afere i lopovluke nemaju što raditi u politici.Tu prvenstveno mislim na Šeksa,Kosor,Bačića i Milinovića.Oni su bili Sanaderovi najbliži suradnici i ako je bilo ovakvih malverzacija,morali su sve znati i ne mogu se braniti neznanjem..Zato ako se pokažu osnovanim sumnje,mjesto je i njima u Remetincu,zajedno sa mozgom cijele operacije-Ivom Sanaderom.


registracija
24/2/12

leonarda, 17.04.12. 11:07

smiješna je ova podjela tko je kriv tko nije, kad su zapravo svi oni jednako krivi i moraju za to odgovarati...pa ako imalo naše sudstvo još radi kako treba tako će i biti...... i ovaj Barišić je bio Sanaderov pokorni sluga kao i Jadranka pa treba i on spadati u taj koš smeća jer drukčije takve ljude ne možemo ni nazvati,upropastili su nas
zanima me kad će Jadranka doći svjedočiti i šta će ipak ona reći drugo osim da se ne sjeća?!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 17.04.12. 13:35

a što da čovjek kaže. Mafija na hrvatski, domoljubni način. Jer svi su se oni zaklinjali u Hrvatsku. Vidi se koliko im je mila bila.


registracija
23/12/11

jebokomunjare, 17.04.12. 14:28

Sanader je ILUMINAT.......


registracija
11/1/10

fluid, 17.04.12. 14:36

Danas me zaista zanima,kako se osjećaju dični i pošteni HDZ-ovci koji su i dalje članovi ove masonerije?Osjećaju li stid što su dio kriminalne organizacije koja je uništila sve što je u Hrvatskoj uništeno u ovih 20 godina.Sada je razvidno i kako je to išlo.Najmanje što bi morali uraditi članovi HDZ-a je ,da priznaju pogrešku i izađu iz te kriminalne močvare.Ako je ikada HDZ imao državotvorne i moralne uzuse,tada je to sve bačeno u nemoralno blato i više nema nikakvoga opravdanja da uopće postoji.Domoljublje je sramotan izraz iz usta pripadnika HDZ-a.Odgovornost pred vlastitom djecom za uništenu budućnost od roditelja samih,je obaveza za svakog člana HDZ-a.Ukoliko uopće znaju što je moral.No,mišljenja sam da su taj osjećaj davno izgubili i za sitne novce prodali članstvu HDZ-a.Ova škola bi trebala biti dostatna i za SDP-ovu vladavinu.Iz razloga kako spriječiti takvu ili sličnu namjeru,a da bi šteta bila manja.No,pored ovakvoj državnog odvjetništva (poltronskog)i pravosuđa,tko da to uradi u ime hrvatskog naroda.?Zbog kojega,de fakto,i postoje.Barem bi trebali postojati za građane.Ovako su sami sebi svrha a narod je sredstvo kojim svoju svrhu potvrđuju svojim namjernim izigravanjem obaveza za koje su i uspostavljeni kao institucije.


registracija
24/3/10

bagsy, 17.04.12. 19:08

Očekujemo da jadrankina 'dobra' djela izađu na vidjelo.


registracija
12/1/11

siziff, 18.04.12. 13:04

Ovaj smijeh na njihovim facama govori više nego sto stranica gusto pisanog teksta u kojem se opisuje njihovo (zlo)djelo.

Ne osječaju se krivima, ....da mogu ponovili bi to još puno puta, svjesni su da će proći lišo, ujedno su svjesni da im zamjera samo mali broj građana HR, ostali su zavidni i misle; imali ste priliku, iskoristili je do daske. Ja bi isto tako
E moj narode, kada češ shvatiti svoje boljke i paduzeti nešta protiv njih?
(Upozorenje autora; nikada, amožda niti onda, ili još kasnije)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika