17.04.2012. / 14:03

Autor: Hina

Prijedlog Laburista

Kako spriječiti lopovluk prije stečaja?

"U takvim su postupcima tvrtke uništavane namjerno ili nesposobnim upravljanjem te završile u likvidaciji, a radnici bez posla", rekao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru

IlustracijaIlustracijaKlub zastupnika Hrvatskih laburista - stranke rada uputit će u saborsku proceduru prijedlog zaključka o stečaju kako bi u raspravi upozorili na potrebnu promjenu postojećeg zakonskog okvira zbog dosadašnjeg lošeg i dugotrajnog provođenja stečajnih postupaka te grubog kršenja odredbi Stečajnog zakona.

"U takvim su postupcima tvrtke uništavane namjerno ili nesposobnim upravljanjem te završile u likvidaciji, a radnici bez posla", rekao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Iznio je podatke prema kojima se čak 89 stečajnih postupaka vodi dulje od 10 godina, 166 dulje od pet godina, a 287 dulje od tri godine premda bi trebali završiti najdulje za godinu i pol.

Trenutno se, kaže, vodi 1400 stečajnih postupaka, a zasigurno bi ih bilo i više, procjenjuje Lesar, no uprave ne pokreću stečajne postupke niti za to odgovaraju pa su tvrtke po dvije-tri godine u agoniji, iako sindikati i radnička vijeća ukazuju na sumnjive radnje. "Nitko na to ne reagira, pa ni Državno odvjetništvo i takvu praksu želimo promijeniti", ističe Lesar.

Ocjenjuje nedopustivim da ni jedno tijelo vlasti nema evidenciju stečajnih postupaka i da su još uvijek moguće manipulacije s tzv. tvtkama-kćerima.

Lesar navodi kako svojim prijedlogom Hrvatski laburisti žele prisiliti Vladu da predvidi besplatnu pravnu pomoć radnicima vjerovnicima u stečajnom postupku te uvesti institut prisilne naplate radi preustroja ili spašavanja zdravog dijela tvrtke. Od Državnog odvjetništva zatražili bi izvještaj gdje i kako se stečajni zakon najviše kršio te saslušali i one koji nude modele radničkog preuzimanja u stečajnom postupku.

"Želimo spriječiti nezakonitost, lopovluk i kriminal prije otvaranja stečaja", rekao je Lesarov stranački kolega Zlatko Tušak i potaknuti državne institucije da pokrenu odgovarajuće radnje prije ili za vrijeme otvaranja stečaja, prije svega Poreznu upravu i Državno odvjetništvo, kako bi se spasilo što više radnih mjesta i očuvala vrijednost imovine koja u rasprodaji izgubi i do 50 posto vrijednosti.

Po podacima koje su Laburisti prikupili po trgovačkim sudovima, ukupno je 1.393 stečaja na sudovima, najviše u Zagrebu i Rijeci - 73 posto. Kod otvaranja stečajnih postupaka zaposlenih je u tim tvrtkama bilo 21.781, a na 31. siječnja 2012. bilo ih je 2.348, što znači da je izgubljeno više od 19 tisuća radnih mjesta. Radnici su, kaže Tušak, uspjeli naplatiti svega 32 posto potraživanja, a država još i manje - 15 posto.

Laburisti upozoravaju i na premali broj stečajnih upravitelja i stečajnih sudaca o čemu govori i podatak da na sudu u Rijeci jedna sutkinja ima na desetke stečajnih postupaka.

Na pitanje novinara odgovaraju da će podržati Vladin prijedlog o gašenju 20 tisuća tvrtki, ali samo ako iz Vlade predlože tko će voditi te stečajne postupke jer bi, kako procjenjuju, takav postupak u sadašnjoj situaciji bio prilično rizičan.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 17.04.12. 17:24

Popis želja koje se NIKADA neće ispuniti.NIKADA !!!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 17.04.12. 17:42

Vlada toliko trubi o otvaranju novih radnih mjesta, što je lijepo i pohvalno.Međutim,ništa ne čini za očuvanje postojećih,redovito proizvodnih radnih mjesta koja iz dana u dan propadaju,a radnici željni rada završavaju na ulici.Zašto država tako benevolentno odustaje od proizvodnih i iskusnih radnih mjesta?Da bi jednog dana otvarala nova?Deseci tisuća dosad,i uvijek kriminalom,kojeg država nikako da se udostoji spriječiti.
Kamensko je očiti primjer kako država,u liku Mladena Bajića,rađe štiti radno mjesto i slobodu nekog Ninoslava Pavića,nego radno mjesto nekoliko stotina poštenih radnica i nadaleko čuvenu proizvodnju.

Halo,radnice Kamenskoga bi i danas,2012.,da nije bilo Pavića i njegove bande,radile i živjele od svoga rada.
Zar to nikoga ne zanima?Ukraden im je posao, firma i budućnost,a Bajić ništa.Dao valjda Paviću prijateljski rok pa je ovaj pobjegao u inozemstvo.
Ako i to.

Istu priču pričaju i radnici Jadrankamena,Uzora, samo da se sjetimo nekih od tisuća.
DOKLE?

Mislim da je lakše i jeftinije sačuvati postojeće, nego otvoriti novo radno mjesto.Koliko bi Hrvatska dobila na prosječnom poštenju,da ne govorim.
Sačuvali bi tisuće radnih mjesta,a pospremili nekoliko stotina kriminalaca na zasluženi odmor.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika