17.04.2012. / 15:35

Autor: Deutsche Welle

Raspad BiH još uvijek je tabu tema za EU

Kriza eura ugrozila je proces proširenja EU. Zemljama Zapadnog Balkana je odavno obećana evropska perspektiva, ali one su još uvijek nestabilne. Neki mediji postavljaju pitanje budućnosti ovih država, posebno BiH.

Može li BiH preživjeti?Može li BiH preživjeti?List Frankfurter Allgemeine Zeitung piše kako je mogući raspad BiH za sadašnje političare u Europi neprihvatljiv, ali i da to ne mora vrijediti i za buduće političare. Ovaj list dodaje:

"BiH slovi za disfunkcionalnu državu, što je rezultat rata. BiH nikada neće moći pristupiti EU ako stanje u njoj ostane onakvo kakvo je sada. Do sada su propali svi pokušaji da se promijeni državno uređenje, koje je dogovoreno 1995. Daytonskim sporazumom, tada s ciljem da se zaustavi rat. Nakon brojnih propalih pokušaja reforme ustava sve češće se postavlja pitanje da li je BiH moguća. A potom i pitanja da li je BiH neophodna, te da li se može mirnim putem provesti razgradnja.

Na Zapadu su takva pitanja tabu zbog sramote i neuspjeha Europe i svijeta da spriječe genocid. Riječ "Srebrenica" se provlači kroz sve diskusije koje se vode o BiH. Onaj tko postavlja znak pitanja iznad egzistencije i smisla postojanja BiH izlaže se opasnosti ga optuže za cinizam i zaboravljanje povijesti.

Romantična predstava o ovoj zemlji počiva na tvrdnji kako je to "Jugoslavija u malom". Ali ako se već "originalna" Jugoslavija raspala uz veliki prasak, ako je neki danas vide kao povijesnu grešku, da li može opstati BiH kao "Jugoslavija u malom"? Odgovore nije lako pronaći, jer sva ova pitanja zadiru i u pitanje rata i mira", piše Frankfurter Allgemeine Zetung.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 17.04.12. 16:43

A što vriedi da se i ne raspadne kad četnici dobiše proširenje na Zapad prema nama,a nas NATO zaustavili kod Banjaluke namjerno jer znali su što mi možemo zgaziti ta govna bez problema,UHHH POPILI BI KAFU SAMO DA SU NAS PUSTILI PITAO BIH I JA KAKVA IM JE BRADA I RASPOLOŽENJE ČETNIČKO DIVLJE TAD.
Tamo nema Hrvata više,a to znači NEMA FILTERA za budući rat nego direkt udar na granice RH


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika