17.04.2012. / 16:55

Autor: Hina

Raketoplan Discovery krenuo na put u Smithsonian

Raketoplan Discovery poletio je u utorak na svoje posljednje putovanje na "leđima" Boeinga 747 u dio muzeja Smithsonian u Virginiji, pošto je SAD prošle godine umirovio svoj shuttle program nakon dovršetka izgradnje 100 milijardi dolara vrijedne Međunarodne svemirske postaje (ISS).

ScreenshotScreenshotRaketoplan Discovery poletio je u utorak na svoje posljednje putovanje na "leđima" Boeinga 747 u dio muzeja Smithsonian u Virginiji, pošto je SAD prošle godine umirovio svoj shuttle program nakon dovršetka izgradnje 100 milijardi dolara vrijedne Međunarodne svemirske postaje (ISS).

ISS je zajednički projekt 15 zemalja, a SAD je počeo rad na novoj generaciji svemirskih brodova koji bi astronaute mogli odvesti i na destinacije udaljenije od ISS-a koji se nalazi u orbiti na 384 kilometra iznad Zemlje.

"Ovo je žalostan prizor....kada ga gledate možete samo biti jako impresionirani", rekla je astronautkinja NASA-e Nicole Scott, članica posljednje posade Discoveryja.

"Ovo je vrlo emotivan trenutak, miješaju se tuga i sreća", priznao je bivši astronaut Mike Mullan, veteran triju svemirskih misija s Discoveryjem.

Discovery je okončao svoj posljednji svemirski let u ožujku 2011., nakon 27 godina i 39 letova.

Sestrinski brodovi Endeavour i Atlantis bit će izloženi u Kalifornijskom zanstvenom centru u Los Angelesu, a potom u kompleksu za posjetitelje Svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Vezane vijesti

'Tableti su nam omogućili da sve svoje medije nosimo sa sobom'

'Tableti su nam omogućili da sve svoje medije nosimo sa sobom'

John S. Hendricks osnivač je i predsjednik Discovery Communicationsa, medijske tvrtke specijalizirane za 'non-fiction' zabavne sadržaje. Hendricks je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika