17.04.2012. / 17:42

Autor: Nacional.hr

MMF-ova prognoza

Pad BDP-a i rast nezaposlenosti

Zbog svih problema s kojima se svjetska gospodarstva suočavaju, analitičari MMF-a predviđaju blagi pad svjetske gospodarske aktivnosti na 3,5 posto u 2012. te njen povratak na 4 posto 2013. godine

Svijet još nije izašao iz recesijeSvijet još nije izašao iz recesijeMeđunarodni monetarni fond objavio je svoju prognozu gospodarskih kretanja u svijetu i u njoj upozorio na mogućnost povratka recesije u Europi ukoliko se nastave nestabilnosti u eurozoni poput onih u prošloj godini.

Za većinu svijeta analitičari MMF-a predviđaju poboljšanje gospodarskih uvjeta u drugoj polovici ove godine što je izravan rezultat kombiniranih gospodarskih i financijskih mjera koje su pojedine države poduzele.

Bojazan od ponovnog ulaska svijeta u recesiju otklonjena je zahvaljujući jačoj aktivnosti SAD-a i mjerama poduzetim u eurozoni. No, analitičari MMF-a predviđaju da će se slabi oporavak nastaviti u većini gospodarstava. Istovremeno upozoravaju kako je zabilježeni rast veoma krhak i lako se može pretvoriti u novi pad gospodarske aktivnosti diljem svijeta.

Stoga upozoravaju političare da moraju obratiti pozornost na mjere koje će potaknuti gospodarski rast u bliskoj budućnosti, ali i pokrenuti mjere koje će osigurati zdravi rast u duljem vremenskom razdoblju.

Zbog svih problema s kojima se svjetska gospodarstva suočavaju, analitičari MMF-a predviđaju blagi pad svjetske gospodarske aktivnosti na 3,5 posto u 2012. te njen povratak na 4 posto 2013. godine.

Analitičari MMF-a za Hrvatsku predviđaju novi pad BDP-a u ovoj godini od 0,5 posto, dok u sljedećoj očekuju rast od jedan posto. No, ono što dodatno zabrinjava je rast broja nezaposlenih s prošlogodišnjih 13,2 posto na ovogodišnje 13,5 posto. Tek u sljedećoj godini očekuju osjetniji pad nezaposlenosti na 12,7 posto.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 17.04.12. 22:14

Da, to smo znali, na zalost, gradani HR ne stavljaju dovoljno pritiska na Valdu i Sabor da rijese pravosudnu, lobisticku kriminalnu organizaciju koja postoji u HR.

Najboje sto se HR moze dogoditi da pad bude sto brzi i sto drasticniji, ovako se samo dragocijeno vrijeme trosi. Vlada nece djelovati dok ju nesto debelo ne stisne.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika