17.04.2012. / 19:53

Autor: Deutsche Welle

Smrt zbog previše nogometa ili srčane mane?

Nakon smrti talijanskog nogometaša Piermaria Morosinija razvila se rasprava o pritisku na profesionalne igrače. Nakon obdukcije je međutim sve izvjesnije da je smrt uzrokovala urođena srčana mana.

Ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)Ilustracija (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)"Mi jednostavno ne smijemo igrati toliko i pauze između utakmica bi trebale biti veće", pojadao se Antonio di Natale, golgeter talijanskog prvoligaša Udinesea. On se time uključio u žučnu raspravu koja se razvila nakon smrti nogometaša Livorno Calcia Piermaria Morosinija koji je u subotu (14.4) u 31. minuti utakmice protiv momčadi Pescara Calcia pao i ostao ležati nepomičan. Morosnini je umro u 25. godini života.

Nasljedna srčana mana

Nakon što je u ponedjeljak (16.4) izvršena šestosatna obdukcija liječnici su isključili infarkt kao razlog zatajenja srca preminulog nogometaša. Sada bi DNK analiza trebala donijeti konačni odgovor na pitanje zbog čega je zatajilo srce 25-godišnjeg veznjaka Livorna.

No liječnici već sad smatraju da je nasljedna srčana mana uzrokovala zatajenje srca. No istodobno se vrše i toksikološka ispitivanja. Nakon obdukcije bi kovčeg s Morosinijevim tijelom trebao biti prebačen u Livorno gdje bi se na stadionu Livorno Calcia navijači trebali oprostiti od svog miljenika. Morosini bi trebao biti pokopan u četvrtak u rodnom Bergamu. Kako je priopćio klub, Morosinijev dres s brojem 25 više neće biti dodijeljen niti jednom igraču.

Defibrilatori na svakom stadionu

U međuvremenu je rasprava oko toga nije li tjelesna preopterećenost uzrok sve češćih smrtnih slučajeva na profesinalnim nogometnim terenima zahvatila najšire krugove talijanskog nogometa. "Zdravlje nogometaša bi trebalo biti na prvom mjestu. Uz toliko velik broj utakmica tijekom sezone raste opasnost od zdravstvenih posljedica po nogometaše", rekao je predsjednik Talijanskog sindikata profesionalnih nogometaša Damiano Tommasi. To se prije svega odnosi na igrače A serije talijanske lige. Za riječ se javio i Di Natale koji smatra da su igrači podvrgnuti prevelikim fizičkim naporima što kad-tad dovede do kapitulacije tijela. "Meni su tek 34 godine no prošle sezone sam razmišljao o povlačenju jer jednostavno nisam mogao izdržati takav tempo", žali se Di Natale, koji je nekad zajedno s Morosinijem igrao u Udinese Calciu. "Nogomet je predivan sport no mora se razmišljati i o zdravlju", zaključio je Di Natale.

Vlada u Rimu u međuvremenu, zajedno s Talijanskim olimpijskim odborom, raspravlja o tomu trebaju li se u obveznu opremu svakog stadiona uvesti i defibrilatori za reanimaciju igrača koji na terenu dožive zatajenje srca. Francesco Ghirelli, direktor C talijanske lige je naime najavio da se utakmice ove lige neće igrati ukoliko stadioni ne budu opremljeni i ovim medicinskim uređajem.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika