18.04.2012. / 08:24

Autor: Hina , Nacional.hr

Generalni štrajk protiv žestokih mjera

Slovenija u blokadi

Prema najavama sindikata javnog sektora koji će sudjelovati u štrajku, štrajk bi mogao obuhvatiti oko 100.000 zaposlenih u školstvu, znanosti, državnoj upravi, policiji, carini, dječjim vrtićima i zdravstvu

IlustracijaIlustracijaPrema najavama sindikata javnog sektora koji će sudjelovati u štrajku, štrajk bi mogao obuhvatiti oko 100.000 zaposlenih u školstvu, znanosti, državnoj upravi, policiji, carini, dječjim vrtićima i zdravstvu.

Štrajk će započeo ujutro u šest sati, a budući da štrajk podržavaju i sindikati u policiji i carini, prema navodima slovenskih medija mogao bi rezultirati i sporim odvijanjem prometa na graničnim prijelazima s Hrvatskom, jer će policija i carina prosvjedovati "temeljitijom" provedbom kontrole nego je uobičajeno.

Sindikati su štrajk najavili kako bi izrazili prosvjed protiv plana vlade da u okviru stabilizacije javnih troškova i planiranog rezanja fiskalnog deficita s lanjskih 6,4 na tri posto u ovoj godini provede obiman paket štednje od 812 milijuna eura. Paket bi parlament trebao usvojiti u okiviru prihvaćanja rebalansa državnog proračuna za ovu godinu, najkasnije početkom idućeg mjeseca.

Uz smanjenje troškova i plaća zaposlenih u javnom sektoru od sredine godine, paket obuhvaća i smanjivanje naknada za nezaposlene i za porodiljni dopust, prava na nadoknadu za godišnji odmor i povrat troškova prijevoza i niz drugih prava.

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša proteklih je dana višekratno upozoravao da mjere štednje koje je njegova vlada predložila predstavljaju "prijelomni" trenutak u stabilizaciji javnih financija i pokušaju stvaranja pretpostavki za gospodarski oporavak, te da bi u slučaju da bi bile odbačene uskoro morale uslijediti još oštrije.

Bez dogovora

Štrajk je uslijedio nakon što slovenski sindikati javnog sektora i predstavnici vlade u utorak poslije podne nisu približili stajališta, potvrdio je jučer Branimir Štrukelj, tajnik sindikata zaposlenih u odgoju i obrazovanju koji koordinira pregovore sindikata i vlade.

Da je štrajk neizbježan potvrdio je u utorak u razgovoru za televizijsku postaju A-kanal i ministar rada i socijalne skrbi Andrej Vizjak, koji u ime vlade vodi pregovore sa sindikatima.

Vizjak je rekao da je bilo nerealno očekivati da će sindikati većeg dijela javnog sektora otkazati najavljeni štrajk. Prema njegovim riječima, vlada je već pokazala spremnost na popuštanje kad je riječ o smanjenju plaća javnog sektora radi stabiliziranja javnih financija, dok su sindikalni predstavnici tek poslije podne pokazali sklonost da pregovaraju.

"Nadam se da ćemo već sutra nastaviti pregovore i naći neke zajedničke točke. Vlada je i ranije pokazivala spremnost na popuštanje, želimo naći dogovor i kompromisni srednji put", rekao je Vizjak za A-kanal.

Vizjak je rekao da onima koji u srijedu budu štrajkali vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Prema važećem slovenskom zakonu o štrajku, vrijeme provedeno u štrajku u pravilu se ne plaća, osim ako je riječ o kršenju kolektivnog ugovora, što vlada za sada nije učinila, rekao je Vizjak.

Nemamo alternative, nećemo popustiti

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu za Slovensku televiziju da njegova vlada, za razliku od prijašnjih, neće popustiti pred sindikatima javnog sektora koji u srijedu započinju štrajk nezadovoljni vladinim paketom mjera štednje koje predviđaju i smanjenje plaća javnih službenika.

"Za taj štrajk nema razloga i ne štrajka se dok traju pregovori", rekao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, rekavši da su prijašnje vlade popuštale sindikatima javnog sektora koji su zadnjih godina za razliku od realnog sektora bili pošteđeni utjecaja krize, odnosno smanjenju broja zaposlenih i padanju realnih plaća.

"Nakon ovog štrajka problemi neće biti manji nego veći. Slovenija je sada podijeljena na polovicu koja se boji da vlada s mjerama štednje i racionalizacije neće uspjeti i polovicu koja se boji da će vladi uspjeti - a to su oni koji krizu do sada nisu osjetili i misle da se tako može i dalje", rekao je Janša, dodajući da je država u zadnje tri godine javni sektor financirala preko zaduživanja i da je on predimenzioniran za slovenske financijske mogućnosti.

Janša je rekao da njegova vlada nema "manevarskog prostora", odnosno alternativu za oštre mjere štednje čiji je cilj prekinuti stalno zaduživanje i rastući fiskalni deficit.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika