25.04.2012. / 13:05

Autor: Nacional.hr

Red Bull Flying Bach: Iz Pule u osvajanje svijeta

Spoj ozbiljne glazbe i urbanog uličnog pokreta • Svjetski breakdance prvaci, skupina Flying Steps, vizualno dočaravaju Dobro ugođeni klavir J. S. Bacha • Predstava Red Bull Flying Bach na svjetskoj će turneji posjetiti 13 zemalja • Turneja počinje 3. svibnja u Puli

Tipke klavira daju ritam za energične pokrete, plesne vratolomije prate Bachovu fugu...Red Bull Flying Bach okrenuo je svijet naopako i spojio ono što se činilo nespojivim - klasičnu glazbu i breakdance. Europska turneja 2011. bila je rasprodana, a sada je vrijeme da najnevjerojatniji spoj kulturnog naslijeđa nadahne publiku diljem svijeta. Ansambl čiju osnovicu čine četverostruki breakdance prvaci, berlinska skupina Flying Steps, s predstavom Red Bull Flying Bach svjetsku turneju započinje 3. svibnja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a nakon Hrvatske slijedi još 12 zemalja Bliskoga Istoka, Azije i Europe.

Suprotnosti se zaista privlače! Svjetske breakdance legende, skupina Flying Steps, i operni redatelj Christoph Hagel, svijetu će u 70-minutnoj predstavi pokazati da se energične breakdance figure s baroknim fugama Johanna Sebastiana Bacha slažu kao prst i nokat, a publika diljem svijeta imat će priliku opušteno uživati u čarobnom ugođaju, baš kao uz glazbu dobro ugođenog klavira. Granice su zauvijek pomaknute. Notu po notu, korak po korak, uz klavir, čembalo i ritam elektronske glazbe, ansambl će plesnim figurama preskakivati granicu između ozbiljne glazbe i moderne urbane kulture mladih, povezujući ih onako kako se dosad činilo nezamislivim. Publika će vidjeti i čuti jednu predivnu, nesvakidašnju priču koju će dugo pamtiti.

Prva je, europska turneja predstave Red Bull Flying Bach 2011. oduševila i publiku i kritičare. Sva su mjesta bila rasprodana, a za jednu od predstava u rekordnom roku od svega 50 minuta.

U Europi su granice pomaknute, a sad je vrijeme da spoj baroka i breakdancea osvoji svijet.

O vlastitoj predstavi u nesvakidašnjem stilu skupina Flying Steps je dugo maštala, a dugogodišnja suradnja s Red Bullom je okrunjena i njihov je san dobio krila s kojima će obići svijet. Osnivač skupine, Vartan Bassil, objašnjava da su se raniji pokušaji povezivanja breakdancea s klasičnom glazbom svodili isključivo na kombinaciju pokreta i ritma. Red Bull Flying Bach je,objašnjava Bassil, nešto sasvim drugačije, jer plesači daju mnogo više od plesa. Udahnuli su život Bachovom Dobro ugođenom klaviru, i pred očima publike pokretom pričaju priču. Redatelj Christoph Hagel dodaje kako se publika od Hrvatske do Japana u predstavu može lako uživjeti, a breakdance figure sjajne su baš kao i Bachove fuge!"

S neskrivenim veseljem možemo najaviti da Red Bull Flying Bach na svjetsku turneju kreće upravo iz Hrvatske! Prva će se predstava održati 3. svibnja u Istarskom narodnom kazalištu u Puli, a uslijedit će još dvije predstave u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, 5. i 6. svibnja. Nakon Hrvatske, skupina Flying Steps će do kraja godine nadahnuti publiku u još 12 zemalja, a raspored svjetske turneje donosimo u nastavku.

Red Bull Flying Bach svjetska turneja 2012:

Hrvatska Pula: 3. svibnja, Istarsko narodno kazalište
Zagreb: 5.-6. svibnja, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog
Gruzija Tbilisi: 13.-14. lipnja, Shota Rustaveli National Theatre
Norveška Oslo: 15.-16. rujna, Oslo Concert Hall
Libanon Beirut: 22.-23. rujna, Casino Du Liban
Katar Doha: 25.-26. rujna, Drama Theatre, Katara
Ujedinjeni Arapski Emirati Dubai: 28.-29. rujna, Madinat Jumeira
Italija Firenca: 3. listopada, Teatro Della Pergola
Torino: 6.-7. listopada, Teatro Carignano
Švedska Stockholm: 12. i 14. listopada, Stockholm Concert Hall
Göteborg: 20.-21. listopada, Gothenburg Concert Hall
Ukrajina Kijev: 26.-27. listopada, Ukrainian National Opera
Češka Prag: 30.listopada - 1. studenoga, Karlin Theatre
Japan Tokio: November 8.-9. studenoga, Orchard Hall
Osaka: 15.-17. studenoga, Osaka City Central Public Hall
Švicarska Lausanne: studeni
Luzern: 5.-8 prosinca, KKL
Rusija Moskva: prosinac
St. Peterburg: prosinac

Detaljnije informacije o svjetskoj turneji potražite na redbullflyingbach.com.
Sve informacije o predstavama u Puli i Zagrebu objavljivat ćemo na redbull.hr . Ulaznice kreću u prodaju 5. travnja!

Vartan Bassil, osnivač Flying Stepsa i nagrađivani koreograf Red Bull Flying Bacha, govori o plesu uz Bacha, sudaru kultura i svojim očekivanjima od svjetske turneje.

Kako je ovaj posebni projekt započeo?

Upoznali smo Christopha Hagela čak i prije Red Bull Flying Bacha. Tada su Flying Stepsi trebali nastupiti u jednoj od njegovih produkcija, ali zbog različitih rasporeda to se nije dogodilo. Rekli smo mu za naš san o kreiranju vlastite velike produkcije uz klasičnu glazbu. Pitanje je bilo: koji skladatelj, koje klasično djelo tomu najbolje odgovara. Christoph je došao na ideju o korištenju Dobro ugođenog klavira Johanna Sebastiana Bacha. Nakon prvih proba znali smo da želimo surađivati i da možemo stvoriti nešto uistinu jedinstveno i pristupačno mnogim kulturama.

Što je ovu kombinaciju glazbe i plesa učinilo toliko zanimljivom za Vas?

Nama kao plesačima velik je izazov plesanje uz klasičnu glazbu. Hoću reći, plesati uz hip-hop glazbu prilično je jednostavno jer možemo uhvatiti ritam i plesati uz njega. Ali plesanje uz Bacha znači prevođenje nježne glazbe bez beatova u pokrete tijela koji pristaju našem stilu.
Ako usporedite Red Bull Flying Bach s ranijim pokušajima izvođenja breakdancea uz klasičnu glazbu, koje razlike uočavate?
U većini pokušaja B-Boysi samo prate glazbu svojim pokretima. Ali za Red Bull Flying Bach mi ne samo da plešemo nego i vizualiziramo i oživljavamo Bachov Dobro ugođeni klavir. Radimo sa svakom melodijom kompozicije. Svaki plesač ustvari pleše jednu melodiju, bilo da je visoka bilo da je niska. Tako naši pokreti odražavaju glazbu u cijeloj njenoj suštini. Mi kao plesači vizualiziramo glazbu Johanna Sebastiana Bacha, notu po notu, melodiju po melodiju.

Jeste li već ranije plesali uz klasičnu glazbu?

Kombinirati klasičnu glazbu i breakdance uvijek je bio jedan od naših snova. Za ovaj jedinstveni pristup morali smo pronaći nekoga kao što je Christoph Hagel, nekoga tko nam može pomoći da shvatimo dublju logiku glazbe, same skladbe. Sada shvaćamo sveukupnu kompleksnost Bachove kompozicije, pa možemo plesati na svaku notu samo čitajući note.

Vi ste koreograf produkcije. Koji su bili glavni izazovi?

Pa breakdance se uglavnom sastoji od četiri koraka koji odgovaraju određenom ritmu. Ali klasični ritam slijedi drugačiju logiku tako da smo morali promijeniti našu shemu koraka. Također smo morali poboljšati svoju glumu jer ona igra veću ulogu u ovom kontekstu nego u breakdance-predstavi gdje je fokus na vještini i akrobatici. Htjeli smo dodati i emotivni aspekt Red Bull Flying Bachu kako bismo izrazili osjećaje kroz ples. Zato smo napravili vlastitu priču.

Čini se da ste stvorili novi plesni stil za Red Bull Flying Bach.

Nismo stvorili potpuno novi stil, nego smo smiksali nekoliko različitih plesnih stilova. Kombinirali smo popping, locking, house, krumping, čak i neke elemente modernog plesa.

U travnju 2010. Red Bull Flying Bach imao je premijeru u Neue Nationalgalerie u Berlinu. Kako je publika reagirala?

Pa sad, ja se sjećam da smo mi bili nervozni. Mislim, znali smo da to možemo, znali smo da smo stvorili nešto jedinstveno. Sudjelovali smo u toliko natjecanja i na različitim pozornicama - ali nismo bili sigurni hoće li publika razumjeti našu poruku, hoće li im se svidjeti ili neće. Srećom, svi su bili zadivljeni. Nisu mogli vjerovati što su upravo vidjeli na pozornici. Odjek je bio zaista nevjerojatan.

Zajedno s Christophom Hagelom dobili ste ECHO Klassik Sonderpreis 2010, vrlo uglednu nagradu za djela u klasičnoj glazbi. Jeste li očekivali da će se to dogoditi?

Nikako. Naša je reakcija bila: "Vi to ozbiljno?" Trebali su nam dani da nam sjedne što smo napravili s Red Bull Flying Bachom. Kao breakdance-skupina uvijek smo se trudili osvojiti ovu nagradu u segmentu pop-glazbe. Ali sada imamo klasičnu nagradu, nešto čemu se nitko od nas nije nadao.

2011. već ste bili na europskoj turneji. Što očekujete od ove svjetske turneje?

Stvarno smo zahvalni: s Red Bull Flying Bachom imamo priliku predstaviti svoj rad široj publici diljem svijeta. Svojom umjetnošću želimo fascinirati i zabaviti svaku publiku, svaku zemlju. Želimo da se zabave, želimo da uživaju u svakoj minuti. Povrh toga želimo stvoriti i određenu razinu poštovanja između visoke kulture i urbane umjetnosti, između starijih, klasično obrazovanih poklonika glazbe i mladih.

Što želite postići Red Bull Flying Bachom?

Želimo pokazati publici da breakdance može biti puno više od sporta ili ulične kulture.

Vezane vijesti

Krokodil - Književni festival

Krokodil - Književni festival

Zagreb, 13. lipnja 2012. - Novi veliki ljetni festival Krokodil, regionalni i internacionalni festival čitanja, po prvi put od svog osnivanja održat… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika